Fotobestanden draadloos naar een computer, tablet of smartphone

De Engelse benaming is “Thethered Photography”. Een Nederlandse vertaling is niet makkelijk te geven. Rechtstreeks opnameoverdracht is een goede poging. Natuurlijk is de benaming niet zo belangrijk, het gaat er vooral om wat je ermee kunt. En dat is dat je de foto’s die je maakt op je camera, rechtstreeks kunt versturen naar een apparaat met een veel groter beeldscherm. In het verleden vooral een computer, maar ook een tablet zien we hiervoor steeds vaker voor gebruikt worden. Op het aangesloten apparaat kan de foto beoordeeld worden en ook direct worden bewerkt als dit nodig is. Verschillende bewerkingsprogramma’s hebben mogelijkheden om via een aangesloten camera direct bestanden te importeren. Maar welke mogelijkheden zijn er om een camera aan te sluiten?

CameraMator

Draadloos

Met een draad kan heb bij heel veel spiegelreflexcamera’s al. Nadeel is dan wel dat je in de buurt moet blijven van je apparatuur, of moet werken met een hele lange kabel. CameraMator heeft nu een draadloze module ontwikkeld die via een draadloze verbinding een koppeling gemaakt kan worden. Dit kan ook in situaties waarin nog geen Wi-Fi netwerk aanwezig is, er wordt een eigen verbinding opgezet. Via een app kan de camera ook voor een aantal functies worden bestuurd. Voor de tablet en smartphone apps wordt de JPEG verstuurt, bij de computer versie wordt ook de RAW versie van bestanden overgestuurd. Voorlopig zijn alleen Apple apps beschikbaar, aan Android en PC versies wordt nog gewerkt. Overigens bestaan er al Wi-Fi zenders voor camera’s. Het gaat dan meestal om merk en typespecifieke apparaten, die dus alleen op één cameratype gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn deze vaak veel duurder of hebben een beperktere toepassing.

CameraMator draadloze verbinding

Kickstarter

De ontwikkeling van CameraMator is mogelijk gemaakt met behulp van Kickstarter. Overigens waren de eerste deelnemers wel goedkoper uit. Waar via Kickstarter de modules beschikbaar waren voor $199,- per stuk, wordt nu een prijs van $299,- gevraagd. Ook bij andere ontwikkelingen kan het dus lonen om vroegtijdig in dit soort projecten te stappen.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *