Focusprobleem Nikon D800(E)

Op het web zijn de afgelopen tijd veel verhalen opgedoken van focusproblemen met de eerste productiemodellen van de Nikon D800 en D800E. Het betreft hier zichtbare afwijkingen tussen de verschillende focuspunten als je fasedetectie-AF gebruikt. In onderstaande video van Michael Tapes zijn de afwijkingen duidelijk zichtbaar:

Zoals het er nu naar uitziet is dit probleem niet simpel met een firmware-update op te lossen. Iedere body die dit probleem heeft moet door Nikon opnieuw gecalibreerd worden. Soms alleen softwarematig, waarbij alleen calibratiewaardes in de firmware worden aangepast, maar soms ook mechanisch. In de weblogs van Ming Thein (Maleisië, alleen softwarecalibratie en HifiVoice (Nederland, mechanische calibratie) kan je er meer over lezen. Uit de reacties onder de weblog van Ming Thein kunnen we ook opmaken dat enige standvastigheid geboden is. Sommige bodies moeten twee of drie keer ter reparatie worden aangeboden voor het probleem daadwerkelijk wordt opgelost.

Zoals gezegd betreft het alleen de eerste productieruns. Nieuwere modellen hebben hier, zoals het er nu naar uitziet, geen last van. Helaas is niet bekend vanaf welk serienummer of welke firmwareversie de problemen exact zijn opgelost; als je een D800(E) aanschaft is het dus aan te bevelen om de AF zo snel mogelijk na aankoop te controleren.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *