Flitsen met radio triggers: waarom, waarvoor?

Wie een externe flitser gebruikt, kent de kracht van goed licht. Maar flitslicht vanaf het camerastandpunt is niet altijd even mooi. Zijlicht levert vaak een mooier resultaat, maar daarvoor is een draadloze flitser vereist. Gelukkig kun je al voor een paar tientjes een ‘radio trigger’ kopen, waarmee je je flitser draadloos kunt aansturen.

Zender en ontvanger

Een radio trigger is eenvoudig te gebruiken. Een set bestaat uit twee delen; een ontvanger en een zender. De zender wordt als een flitser bovenop de camera geplaatst. Hij heeft één contact, die een signaal van de camera krijgt wanneer er een foto wordt gemaakt (net zoals een reguliere flitser). Het andere deel is de ontvanger. Deze kan op een statief worden geplaatst door middel van schroefdraad of een flitsaansluiting (zodat hij ook past in de flitsstandaard die bij veel externe flitsers wordt meegeleverd). De externe flitser bevestig je op de ontvanger, via de flitsaansluiting. De ontvanger heeft soms ook nog een draadaansluiting voor een studioflitser, zodat je met één apparaat zowel een externe flitser als een studioflitser kunt aansturen. Dat laatste werkt ook erg prettig in de studio, omdat je dan dus niet meer aan een draad vastzit.

Temp-28330

Instellingen

De zender en ontvanger communiceren met elkaar via een radiosignaal. Dit signaal is per eenheid te configureren (meestal vier verschillende standen) zodat je eventueel meerdere triggers tegelijk kunt gebruiken en niet gehinderd wordt door anderen met hetzelfde apparaat. De afstand tussen zender en ontvanger mag maximaal 10 meter zijn. Het maakt niet uit of de flitser met de rug naar de camera staat omdat een radiosignaal gebruikt wordt (in plaats van infrarood, dat wel werkt op basis van zichtbaarheid).

Sluitertijd, diafragma en ISO

De radio triggers van een paar tientjes hebben slechts één flitscontact en werken dus met ieder cameramerk. De keerzijde is dat de camera en flitser onderling geen contact hebben en er dus ook geen informatie over de belichting kan worden uitgewisseld. Standaard zal de flitser dus iedere keer op volle kracht flitsen. Je kunt je camera daarom het beste in de M-stand zetten en een beetje spelen met de sluitertijd en diafragmawaarde. De juiste stand is afhankelijk van de flitskracht van je flitser, de lichtgevoeligheid van de camera (ISO) en de omgeving rondom het onderwerp. De iets duurdere klasse flitsers kun je ook de flitskracht bijstellen. Dit bespaart veel energie en is ideaal als je met een grote lensopening wilt werken (zoals F2.8). De instellingsmogelijkheden verschillen per merk en model (meestal van 1/1 tot 1/64e van de flitskracht).

E-TTL

Los van goedkope universele modellen bestaan er ook E-TTL filters. Deze communiceren rechtstreeks met de camera en het grote voordeel is dat je de flitskracht op afstand kunt instellen en kunt laten afhangen van de lichtmeting. Je kunt dan dus zowel volledig handmatig als automatisch werken. Dergelijke triggers zijn wel wat duurder, circa 50 tot 70 euro, en je hebt dan een type nodig dat specifiek geschikt is voor je cameramerk, zoals Canon of Nikon.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *