Feit of fictie? Vliegreizen schadelijk voor camera’s

Mythe of waarheid: vliegreizen zijn schadelijk voor camera’s. De straling op grote hoogte zou de pixeldiodes beschadigen waardoor ze uitvallen. Tijdens Cine Gar 2011 in Los Angeles gaf Rob Hummel een presentatie namens Kodak. De presentatie gaat onder andere over de verschillen tussen film en digitaal en vervolgens sensor techniek. Rob is gespecialiseerd in filmtechniek en heeft eerder gewerkt voor Sony, Dalsa en Warner Bros. De gehele presentatie is het bekijken waard, maar rond 8 minuten doet Rob een aantal opvallende uitspraken.

‘Camerasensor degradeert door vliegreis’

‘Heb je je wel eens afgevraagd waarom alle camerafabrikanten hun camera’s per boot verschepen en niet per vliegtuig?” vraagt Rob. Volgens hem komt dit doordat gammastralen boven de 6000 meter (20.000 foot) schade veroorzaken aan een sensor. Voor mensen is dat niet schadelijk, maar voor CCD of CMOS sensoren wel, stelt Rob. Hij haalt vervolgens een voorbeeld aan van Sony die een aantal nieuwe Genesis videocamera’s voor de film Superman returns per boot naar de studio in LA verstuurde, waarna Panavision ze per vliegtuig naar Sydney stuurde. ‘Tijdens de productie viel de schade niet op omdat de schermresolutie kleiner was dan de filmresolutie, maar veel sensordiodes waren defect.’ Volgens Rob is de camera-industrie op de hoogte van dit probleem, maar wordt het onder de pet gehouden om rechtzaken te voorkomen. Defecte pixels zouden softwarematig via pixel mapping gecompenseerd worden, zodat het probleem niet opvalt. Dat sensoren dode pixels bevatten, net als lcd-schermen, is bekend, evenals de ‘oplossing’ via pixelmapping. Maar het verhaal over schade die ontstaat tijdens vliegreizen is nieuw.

Reactie Nikon

We hebben een reactie gevraagd aan verschillende cameraproducenten en kregen vrij snel een reactie van Nikon: “Nikon heeft totaal niet de ervaring dat er langzaam steeds meer dode pixels ontstaan door vliegreizen. De Nikon camera’s worden dan ook gewoon per vliegtuig vanuit Azië naar Europa getransporteerd, in tegenstelling tot hetgeen in de video wordt vermeld. Sterker nog, de NASA gebruikt ook Nikon camera’s aan boord van het ISS en ook hier speelt het probleem van dode pixels niet.”

Vervolgens verwees men naar een interessant onderzoek dat in Duitsland is uitgevoerd bij een kernfysica instituut. Men is daar op zoek gegaan naar camera’s voor gebruik in ruimten waar een te hoge gamma straling voor mensen is. In de conclusie valt te lezen dat zelfs bij 100 mSv/h (100 milliSievert per uur), er nauwelijks schade aan de camera’s op trad. Ter vergelijking, de straling tijdens een vlucht van New York naar Tokyo is 9 mSv/jaar, wat in het niet valt bij de 100 mSv/uur uit het onderzoek. De kans dat tijdens een dergelijke vlucht dode pixels ontstaan is dus eigenlijk niet aanwezig.

Eigen onderzoek

Eigen onderzoek van Technyx bevestigt het bovenstaande. We kwamen uit bij een aantal interessante andere onderzoeken, waarbij gesteld werd dat pas bij 600 Gy (0,6 kGy) gammastraling (Gray) er sprake is van schade aan CMOS-sensoren. Ter vergelijking: een mens die aan 5 Gy straling wordt blootgesteld, is binnen twee weken dood. Een vliegtuigpiloot wordt jaarlijks blootgesteld aan 0,003 Gy.

Oftewel, dit verhaal is een broodje aap.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *