‘Faking It’: Analoge beeldbewerking in New Metropolitan

Het manipuleren van foto’s wordt vaak geassocieerd met digitale fotografie. Veel mensen gebruiken zelfs de naam van een digitaal pakket (Photoshop) als ze het over beeldbewerking hebben. Maar deze vorm van manipulatie is bijna net zou oud als fotografie zelf; er zijn voorbeelden bekend die anderhalve eeuw ouder zijn dan het bekende bewerkingspakket van Adobe.


Een bewerkte foto door Mathew Brady uit 1865. Het betreft een portret van generaal Sherman met zijn officieren. Eén van de officieren was niet aanwezig toen het portret gemaakt werd, en is later toegevoegd. Het gordijn rechts is ook vervangen door een sierlijker exemplaar. Ga met de muis op de afbeelding staan om een onbewerkte foto van deze shoot te zien.

Het Metropolitan Museum of Art, gesitueerd in New York, heeft momenteel een tentoonstelling van meer dan 200 gemanipuleerde beelden uit het analoge tijdperk. Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot 27 januari 2013. Uiteraard zullen de meeste Nederlandse bezoekers van deze website niet in staat zijn om de tentoonstelling te bezoeken, maar gelukkig heeft het museum de complete collectie online beschikbaar gesteld.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *