Expositie: bruilofsfotograaf Paul Breuker (Kunsthal, Rotterdam)

Van 13 september tot en met 7 december 2014 presenteert fotograaf Paul Breuker zijn expositie Love & Marriage in de Kunsthal in Rotterdam. Al bijna vijfentwintig jaar fotografeert hij bijzondere en intieme momenten van bruiloften – voor en achter de schermen. Van het aankleden en de spanning vooraf tot en met het afscheid van het bruidspaar. De fototentoonstelling ‘Love & Marriage’ in de Kunsthal toont hartverwarmende beelden van huwelijksmomenten en maakt onderdeel uit van de Landelijke Fotoweek. Deze ode aan de fotografie staat dit jaar in het teken van het thema: ‘Kijk mijn geluk’.

foto band wisselen

Mensenfotograaf

Paul Breuker is een echte mensenfotograaf, hij houdt van de karakters die hij fotografeert en heeft het vermogen om een heel verhaal te vertellen in één beeld. De bruidegom die onderweg toch nog even zijn andere broek wil aantrekken. Het bruidspaar dat zo’n honger heeft dat er onderweg even een frietje gegeten moet worden en de baby die in de mensenmassa niet wil slapen en daarom gewoon even buiten op het gras gelegd wordt. Ook tijdens trouwerijen is niets menselijks ons vreemd. Breuker is de stille fotograaf die dit allemaal vastlegt. Wanneer hij voor in de bruidsauto zit en zijn lens naar achter richt, pakt hij die momenten waarop de officiële rol even wordt losgelaten en het bruidspaar het dichtst bij zichzelf komt. Zoals de blonde bruid, die in haar eenvoudige, witte trouwjurk tussen haar vader en moeder zit. Hun blik is nagenoeg identiek. De toeschouwer gaat op zoek naar gelijkenissen en verschillen. De foto is zo sereen als de bruid.

01_Alie_Paul_Love_Marriage

Ontroerend en hilarisch

Ruim tweehonderd bruidsparen verschenen voor de lens van Paul Breuker, met als resultaat duizenden foto’s van de romantiek van bruiloften. Soms ontroerende, soms humoristische, en bijna altijd zeer herkenbare situaties. De beelden tonen de bruidsparen en families ook vaak onverbloemd en ontdaan van alle glamour die gebruikelijk is bij huwelijksfotografie. De meest mooie maar ook de meest emotionele momenten komen voorbij. De bruid die ‘s ochtends voor de ceremonie op de bedrand van haar doodzieke vader zit en hem over zijn gezicht streelt. Pas na enige tijd kijken naar het beeld valt in de achtergrond het kunstbeen op. Vol trots kijkt de man naar zijn beeldschone dochter, het blijkt een van hun laatste foto’s samen.

slapende getuigen

De expositie is te bezichtigen van 13 september tot en met 7 december 2014 in de Kunsthal in Rotterdam, van dinsdag tot en met zaterdag. www.kunsthal.nl

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *