Eerste blik op Adobe Photoshop CS6

Er zijn vroege beta’s van Adobe’s Photoshop CS6 in omloop en het duurde niet lang voordat de eerste beelden waren uitgelekt. Daarop is te zien dat de interface een stuk donderder is dan we tot dusver gewend waren. Maar dat is wel in lijn met andere Adobe titels zoals Photoshop Elements en Lightroom, die al langer een donkere interface hadden. De algemene opvatting is dat foto’s beter uitkomen bij een donkergrijze achtergrond, in plaats van een lichte. Ook concurrent Apple Aperture zweert bij een donkere interface. Het schijnt overigens dat het in de beta mogelijk is om de oude tinten te blijven gebruiken. 

Verder zien de wijzigingen er op het eerste gezicht niet zo drastisch uit. Photoshop CS6, die de codenaam ‘Superstition’ draagt, heeft een aantal nieuwe 3D features. CS6 biedt een nieuwe manier om 3D tekst te maken, en er is een ‘3D material eyedropper tool’. Het zou bovendien mogelijk zij om de as van een object, zoals 3D tekst, te wijzigen, evenals de schaduwen en het cameraperspectief. Verder is er een nieuwe crop tool om een uitsnede te maken, genaamd ‘perspective crop tool’, dat in de praktijk interessant kan zijn. Ook nieuw is een ‘Remix tool’, bij de healing brush en rodeogenreductie. Wat deze precies doet is nog onduidelijk.

Deblur

Ook zou CS6 een ‘deblur’-functie aan boord hebben, waarmee onscherpe foto’s – veroorzaakt door bewegingsonscherpte – behoorlijk verscherpt kunnen worden. Wie de Technyx Twitterstream volgt, heeft daarover al een filmpje voorbij zien komen. Tijdens een AdobeMAX demonstratie in oktober, liet Adobe de functie voor het eerst in werking zien (zonder daarbij te noemen dat het om CS6 zou gaan). In het betreffende filmpje was het effect lastig te zien, maar het publiek reageerde sterk verrast. De twee foto’s hieronder tonen de potentie van de functie. Het werkt niet bij iedere onscherpe foto, maar als het wel werkt is het effect verbluffend goed.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *