Een timelapse-video maken met de Nikon 1 V1 en J1

De twee Nikon 1 systeemcamera’s, de J1 en de V1, hebben één functie waarmee ze zich onderscheiden van de meeste andere systeemcamera’s: een ingebouwde timelapse-functie. Oftewel, er zit een ‘intervalometer’ in het menu waarmee je kunt instellen dat de camera om de zoveel tijd een foto maakt. Handig, want je hoeft dus geen aparte programmeerbare afstandsbediening te gebruiken (die vaak niet eenvoudig  in te stellen zijn). Je stelt simpelweg op de camera de sluitertijd in en de pauze die de camera tussen iedere foto neemt. Bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/60e seconde iedere 5 seconden. Moderne Nikon DSLR’s (zoals de D7000, D700 en D800) beschikken trouwens ook over een intervalometer.

Natuurlijk kun je ook andere zaken instellen, zoals de diafragmawaarde en de lichtgevoeligheid (ISO). Sterker nog, dat is juist erg belangrijk. Gebruik vooral niet de automatische stand, want de camera zal dan de belichting (sluitertijd en diafragma) zelf bepalen en bij iedere afzonderlijke foto opnieuw instellen. Dat zal leiden tot variabele belichtingstijden, waarbij de ene foto lichter of donkerder zal zijn dan de andere. Als je daar een video van maakt, dan zien dergelijke overgangen er uit als een flits – of juist alsof het licht uitgaat. Om je te helpen hebben we een stappenplan gemaakt die je kunt gebruiken. Deze is overigens ook bruikbaar voor de meeste andere camera’s.

 

Stappenplan

 1. Zet de camera op een statief
 2. Bepaal de gewenste compositie (en zoom daarbij eventueel in)
 3. Zet de camera in de M-stand
  (of de A-stand wanneer je wil dat de camera zich wel aanpast aan de omstandigheden) 
 4. Stel scherp en kies daarna voor handmatige scherpstelling
  (je wilt niet dat de camera opnieuw gaat scherpstellen, omdat dit tot een onscherpe foto kan leiden)
 5. Kies met behulp van de belichtingsmeter een sluitertijd en diafragmawaarde (je kunt ook eerst in de P-stand een testfoto maken en kijken welke waarden daarvoor gebruikt worden).
 6. Maak een testfoto en controleer of de belichting goed is (pas eventueel de waarden aan).
 7. Kies een vaste witbalans
 8. Stel ook een vaste ISO-waarde is (géén Auto-ISO)
 9. Schakel D-Lighting uit
 10. Schakel VR uit
 11. Stel de intervalometer in. Kies bijvoorbeeld een interval van vijf seconden.
  (de waarde is afhankelijk van de snelheid die je wilt terugzien en van de lichtomstandigheden)
 12. Kies het aantal foto’s dat je wilt dat de camera maakt
 13. Schakel het lcd-scherm uit (om stroom te besparen)
 14. Laat de camera een tijdje fotograferen (minimaal tien minuten, uren achter elkaar kan ook).
 15. Zet de foto’s vervolgens achter elkaar in een videobewerkingsprogramma (zoals Windows Movie Maker, Adobe Premiere, iMovie of Time Lapse Assembler)
 16. Bekijk het resultaat.

Een voorbeeld van een standaard timelapse met de intervalometer van de Nikon 1 V1 (Kuala Lumpur)

Indrukwekkende timelapse uit Canada

Het voorbeeld hierboven is erg standaard, maar geeft een goede indicatie hoe een scene er op basis van de bovenstaande instellingen uitziet. De Canadese fotograaf Nick Didlick heeft tweetal indrukwekkende video’s gemaakt met de Nikon 1 V1, waaronder een timelapse. Deze kunnen we helaas niet embedden omdat hij ze niet gedeeld heeft op Vimeo of Youtube. Wel heeft hij de videobestanden op z’n site gezet, dus als je op de onderstaande afbeelding klikt kun je de timelapse video zien (Quicktime). Op z’n site heeft hij trouwens nog meer trucs en voorbeelden staan voor de Nikon 1-camera’s.

Een scene uit de timelapse van Nick Didlick

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *