Eén plek, twee compleet verschillende foto’s

We moeten die avond in Groningen zijn. Dat gebeurt wel vaker en voor het gemak eten we dan vooraf in één van de vele pizzahuisjes die je altijd wel vindt in een studentenstad. De auto wordt geparkeerd op het Ikea terrein. Gratis, en je mag er langer staan dan twee uur. Daarvandaan is het lopend ca. 15 minuten naar hartje centrum. Een camera hangt altijd aan mijn schouder…, je weet maar nooit.

Over de Oosterhavenbrug gaan we linksaf naar beneden, de Oosterkade op. Hier liggen – voor zover wij weten – altijd charterschepen afgemeerd. We hebben daar al vaker foto’s gemaakt. Van de schepen, van de spiegelingen in het water en van de mensen die daar rondlopen. Nu is de hele kade leeg. We hebben vrij zicht op een karakteristieke huizengroep aan de andere kant van het water, op de verschillend gevormde en gekleurde geveltjes waarvan het oranje fel contrasteert met het jonge groen van de uitlopende bomen en het blauw van de lucht. De rechterkant wordt gemarkeerd door een torentje, dat een grappige tegenstelling vormt met het verder naar achter geplaatste Rabo-gebouw aan de linkerkant. Het harde strijklicht geeft diepte en tekening en dan die spiegeling….

Het geheel schreeuwt om een foto.
oosterhaven-1

f/6.3 – 1/400 sec. – iso 160 – 16mm. De foto is opzettelijk wat blauw gehouden om het kleurcontrast met het geelgroen en het oranje te versterken. Dit zorgt voor een wat vervreemdend effect.

Eerst maar een testopname gemaakt. Mooi, maar het gat in het midden tussen de geparkeerde auto’s is wat groot. Nu is dit niet een plek waar het verkeer langs raast, dus het duurt een minuutje voor er een fietser verschijnt. Een geruisloze “Klik”. De camera staat op silent modus. De fietser is te klein en komt niet uit tegen de huizen. Weer een minuut. Een auto. Weer een geruisloze “klik” en hij staat er op. Voor mij precies goed. Net dat hele kleine beetje actie in een anders wel erg statische foto.
Misschien is de foto geen topper, maar naar mijn gevoel wel één waarin alles klopt. Vanaf deze plek zal het niet snel lukken een betere te maken.
Ik draai een kwart slag naar rechts en zie de zon schitteren in geelgroene bladeren en glanzen op de kasseien en de weg. Ik zie de silhouetten van auto’s, boten, bomen en huizen en verder weg, een tintje grijzer, de St.Jozef kerk.

Ik hoor weer die schreeuw: “foto”!

Technisch geen makkie en nauwkeurig belichten is noodzaak. Ik wil het blauw van de lucht zien, en de schittering in de bladeren en de glans van de zon op de stenen. Ik wil zwart zien, maar het liefst met behoud van detail. Ik wil geen uitbijters zien. Een stevige nabewerking zal nodig zijn.

Eerst twee testfoto’s gemaakt om de belichting vast te stellen. Om uitbijters te voorkomen is 1.3 stop onderbelichting noodzakelijk. De te donkere partijen laten zich later wel oplichten. Ik kies voor f/6.3, omdat ik wat onscherpte in de voorgrond wil hebben, zodat niet alle aandacht daar naartoe getrokken wordt. Daarna nog een testshot gemaakt om de compositie en de camerahoogte boven de grond te bepalen. de foto blijkt onevenwichtig. Links van de boom is het beeld mooi gevuld. Het rechter vlak is te leeg met alleen die donkere geparkeerde auto. Dan maar wachten op levende vlakvulling.

Het worden dus fietsers, en maar liefst drie tegelijk. De achterste vult mooi de opening tussen de twee bomen. De middelste is zo aardig om opzij de foto in te kijken, waardoor je ogen de neiging hebben ook die kant op te gaan. De voorste kijkt enigszins nieuwsgierig naar wat ik daar op de grond aan het uitspoken ben. De plaatsing van de figuranten valt ook hier precies goed.

oosterhaven 2f/6.3 – 1/3200 sec. – iso 160 – 29mm. 1.3 stop onderbelicht. In de nabewerking zijn de blauwe kleuren nog een stop donkerder gemaakt, de oranje/rode tinten een stop lichter en de gele en groene kleuren 1,5 stop lichter en is de kleurverzadiging verhoogd.

Binnen vijf minuten twee totaal verschillende foto’s vanaf in wezen precies dezelfde plek. Met dank aan het lot, dat ervoor zorgde dat er geen schepen lagen, dat het groen aan de bomen nog net niet te ver was, dat de zon stond waar ze stond en dat alles wat bewoog zich op de juiste plaats bevond toen de camera zijn onhoorbare “klik” liet horen.

De foto’s zijn gemaakt met een Panasonic DMC G5 met f/2.8 – 14-35mm (28-70mm. f.f.) zoomobjectief. Als bewerkingsprogramma is Silkypix Studio Pro 5 gebruikt.

Deze blog is geschreven door Eric Veth

Deel dit

2 antwoorden op “Eén plek, twee compleet verschillende foto’s”

  1. Groningen is voor mij een bekende stad. Ik woon in de provincie. Leuk om te zien dat je foto’s hebt gemaakt van locaties die ik nog nooit eerder zo zag gefotografeerd. Ik zie nu zelfs hoe mooi die locaties eigenlijk zijn. Wedden dat er in de toekomst vaker gefotografeerd wordt na het zien van jouw foto’s? Dank voor je verbeeldende verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *