Een perfecte herfstafdruk met de juiste camera-instellingen

De herfst is een top seizoen voor iedereen die van fotograferen houdt. Denk aan de mooie zonsopkomsten, detailfoto’s van herfstbladeren, waterreflecties, mist, regen etc. Een mooie gelegenheid dus om erop uit te gaan en een foto te schieten die zich leent voor een mooie afdruk. Wij hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet waar je van tevoren al rekening mee kan houden om het beste resultaat te behalen voor bij jou aan de muur!

Op welk materiaal wil je afdrukken?

Bedenk voor je de foto gaat maken op welk materiaal je deze wilt afdrukken. Bij een afdruk op linnen of canvas heb je minder contrast dan op ander materiaal en voor plexiglas moet je de foto voor het afdrukken spiegelen. Dit is omdat de foto op de achterkant van het plexiglas wordt gedrukt. Voor foto’s op HD Metal heb je daarentegen vrij weinig waar je rekening mee moet houden. De dunne plaat aluminium met coating zorgt voor een altijd scherp resultaat en duidelijke contrasten. Wel is het verstandig om vooraf het formaat te bepalen, zodat je voor de juiste resolutie kunt kiezen. Dit geldt overigens niet alleen voor HD Metal, maar voor ieder materiaal waar je je foto op wilt afdrukken.

Contrast

Bij een foto-afdruk gebeurt het vaak dat het contrast tussen licht en donker veel minder is dan wanneer je de foto op je computer bekijkt. Zeker als je een foto op canvas laat afdrukken is dit het geval. Grootste oorzaak hiervan is dat wanneer je de foto op je computer bekijkt, deze van achteren belicht wordt. Hierdoor lijkt de foto lichter, maar op canvas valt deze donkerder uit. Zorg dus dat je je camera iets lichter instelt dan dat je normaal gesproken zou doen en zorg voor veel en duidelijk contrast tussen licht en donker. Je kunt de helderheid en het contrast natuurlijk ook aanpassen binnen Photoshop of Adobe Lightroom. Maak je foto echter niet te licht bij de nabewerking, hier kan hij weer flets van uitvallen.

Belichting en ISO-waarde

Om het contrast goed te krijgen, moet je zorgen voor de juiste belichting. Je wil niet dat je foto onderbelicht is. Zorg dus voor de juiste instellingen van je diafragma en sluitertijd, en deze mogen best een beetje hoger zijn dan normaal gesproken. Daarnaast wil je je ISO-waarde niet te hoog zetten om ruis te voorkomen. Hoewel je foto bij een hogere ISO-waarde soms beter belicht is, wordt het beeld ook korreliger en dat is zonde voor de afdruk. Houd je ISO-waarde daarom indien mogelijk op 100 of 200.

Een logische compositie

Zorg voor een rechte horizon in je foto anders lijkt het voor altijd alsof je afdruk scheef aan de muur hangt tenzij je naar een meer creatieve compositie op zoek bent. Probeer voor een logische compositie een diepe zoom te vermijden. Gebruik hiervoor eerder de regel van derden en verklein zelf de aftand tot een object.

De mooiste foto’s aan je muur

Wanneer je een prachtige foto gemaakt hebt en deze hebt laten afdrukken op HD Metal, canvas of een ander materiaal, is het slechts nog een kwestie van beslissen waar je deze ophangt. Kan je niet kiezen welke foto je wil laten afdrukken, dan kan je ook voor een collage kiezen. Zorg er dan wel in de nabewerking voor dat de lichtwaarden en composities goed op elkaar afgestemd zijn.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *