Een nieuwe stap in timelapses? Moskou

De meeste timelapses zijn korte, rechtlijnige bewegingen. Sommigen voegen daar ondertussen nog een draaiing van de camera aan toe. Maar ook een lange rails of vastgelegde autorit komt nog wel eens langs. Laat de camera draaien en voeg er wat muziek aan toe. Met deze beschrijving is een zeer groot deel van de timelapses wel gevangen.

Het probleem zit er misschien wel in dat de sommige timelapses ogenschijnlijk simpel zijn. Dit terwijl er op de achtergrond een hele onderneming bezig is en dat niets aan het toeval over wordt gelaten. Op FotoVideo kwam dit al aan bod met een video waarin te zien is wat er komt kijken bij het maken van een timelapse voor de serie Timescapes. Toch zou dit niet moeten, ook bij Timescapes is het de vraag of dit over langere tijd nog goed te bekijken is en niet op een gegeven moment maar voortkabbelt.

De volgende timelapse doet een stapje in een richting om op zichzelf te kunnen staan. De timelapse is al wat meer één geheel met meer gevoel voor timing. De maker voegt betere muzikale timing toe en veel meer bewegelijkheid door het idee van de gebruikelijk manieren in vele timelapses te combineren. Wisseling van snelheid en agressievere bewegingen moeten de kijker alert houden. Dit wil niet zeggen dat alles raak is, diverse shots zijn gemiddeld, er zijn nog vele groeimogelijkheden. Maar het zet misschien wel de nieuwe standaard om niet langer een set foto’s met minimale beweging achter elkaar te zetten en daar dan muziek onder te gooien.

Een groot deel van het commentaar is in het Russisch, maar dankzij Google Translate is er toch een verklaring hoe de maker zulke lange bewegingen heeft kunnen krijgen:

“Single-frame, de volgorde is: de plaats waar de opnames zou idealiter plat en bij voorkeur met de tegel (want het is handig om te meten op regelmatige intervallen tussen de frames en de exacte traject te volgen), is het het beste om te schieten uit een statief met kogelkop.  meer belangrijk om nauwkeurig te richten in elk frame (je moet kiezen over een onderwerp component, die stabiel is en niet beweegt niets overlappingen en zal niet verloren gaan), door te streven layfviyu en 10x.  de horizon is ook belangrijk om naar te kijken, natuurlijk, hebben behoefte aan een afstandsbediening met timer.  Nou dan noodzakelijk stabiliseren in AE”

Het gaat dus om een timelapse waar veel meer handwerk bij is komen kijken, niet een (gemotoriseerde) slider of wagentje met daarop een draaiende kop. De video is ook te downloaden. De maker heeft nog een aantal andere timelapses op zijn Vimeo pagina staan.

Zoals gezegd, de timelapse benadert naar onze mening perfectie nog niet, maar het is een stap, naar misschien wel het ultieme doel van een timelapse met een verhaal. Dit zou de timelapse echt zelf dragend maken, waardoor een technisch oog niet langer noodzakelijk is.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *