Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2012

Eddy van Wessel is de winnaar van de Zilveren Camera 2012. Zondag werd de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. Eddy van Wessel (1965) wint met een serie foto’s ingezonden in de categorie Buitenlands Nieuws. In deze serie is te zien hoe de stad Aleppo het centrum is geworden van de Syrische opstand. Burgers zitten opgesloten tussen de frontlinies van het Vrije Syrische Leger en het leger van president Bashar al-Assad. Deze serie is uit ruim 10.000 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2012. De jury roemt Van Wessel om zijn keuze om op eigen initiatief naar Syrië af te reizen en daar de vele kanten van een vuile oorlog te belichten. Hij versterkt in zijn inzending het ene beeld met het andere. Het resultaat is indringende, huiveringwekkende fotografie.

Naast de zilveren camera werd ook de Canon prijs uitgereikt. Hierbij gaat het om het beste fotoverhaal uit 2012. Daarbij wordt nadrukkelijk gelet op de wijze waarop de fotograaf zijn of haar verhaal doet. Het gebruik van nieuwe platformen, zoals websites, sociale media of YouTube, speelt bij de beoordeling een sterke rol. De prijzen gingen naar Robert Knoth (1963) en Antoinette de Jong (1964). Het meest vernieuwend van alle inzendingen van 2012 is het project Poppy, Trails of Afghan Heroin gebleken. Over een periode van twintig jaar volgden de makers de sporen van de Afghaanse heroïnehandel. Foto’s, teksten, video en documenten zijn verwerkt in een boek en een video-installatie die als tentoonstelling dienst doet. Het juryrapport over het winnende project: “Poppy is journalistiek vakwerk, waarbij twee decennia aan zeer consistente journalistieke arbeid bijeen is gebracht in een verhaal dat een van de schaduwkanten van de globalisering op geheel nieuwe wijze laat zien. De bijzonder knappe montage verdient daarbij speciale vermelding.”

Verder won Stephan Vanfleteren (1969) de Nationale Portretprijs 2012. De jury was met name onder de indruk van het portret dat hij in opdracht van de Vlaamse krant De Morgen maakte van de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Rem Koolhaas. Het is een “beeldhouwwerk”, een “buste van marmer”, aldus de jury. “Hij wordt ontmaskerd als het ego dat hij is (…) maar toch blijft Koolhaas overeind”. De winnende serie is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 3 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *