DxOMark-score bekend van Nikon D4

DxO test elke nieuwe camerasensor op drie verschillende vlakken: signaal-ruisverhouding, dynamisch bereik en kleurdiepte. Hierdoor kun je heel makkelijk zien hoe een bepaalde camerabody presteert. Daarom is het altijd interessant om te zien welke DxOMark-score nieuwe camera’s halen. Deze keer heeft DxO de nieuwe Nikon D4 aan de tand gevoeld en de scores zijn zeer interessant te noemen.

Signaal-ruisverhouding
Een goede signaal-ruisverhouding is handig als je vaak op hoge ISO’s moet werken, zoals bij sportfotografie of als je uit de hand wilt fotograferen bij weinig licht. Hier stelt Nikon D4 niet teleur, maar verricht het ook geen wonderen. Vergeleken met de D3s presteert de D4 ongeveer hetzelfde, maar dan met 4 megapixels meer. Als we dieper gaan kijken, zien we toch een aantal verschillen. De D4 kan betere beelden afleveren op een lage ISO, maar wordt voorbijgestoken door de D3s op de hoge ISO’s. Een betere signaal-ruisverhouding op een lage ISO is goed als je zeer zuivere beelden wilt hebben waar in de schaduwen ook zo minimaal mogelijk ruis aanwezig is, aangezien je nooit een volledig ruisvrij beeld kan hebben.

Nikon D4 versus Nikon D3s

Dynamisch bereik
Een hoog dynamisch bereik is handig als je bijvoorbeeld een landschap wilt fotograferen waar je genoeg detail het in de heldere lucht en de donkere schaduwen. Als we de D4 weer vergelijken met de D3s zien we dat het dynamisch bereik er inderdaad goed op vooruit is gegaan met één volledige stop. Alleen is het wel opmerkelijk dat Sony’s crop-sensor in de D7000 en K-5 er nog steeds nog één extra stop beter doen, terwijl de Nikon sensor nieuwer en groter is.

Nikon D4 vs Nikon D7000

Kleurdiepte
Een goede kleurdiepte zorgt voor een realistischere en mooiere weergave van het beeld. Hier is de D4 toch opmerkelijk: vergeleken met de D3s is de kleurdiepte dubbel zo groot, waardoor de D4 bijna even goed is als de 50.000 euro kostende Phase One IQ180. Hierdoor kan de D4 ingezet worden in de studio, ook al blijft het lage aantal megapixels wel voor sommigen een struikelblok.

DxO voegt deze drie scores ook telkens samen tot één gemiddelde en dan scoort de D4 89, wat even goed is als de Phase One P65Plus en bijna zo goed als de Phase One IQ180. Hierdoor stelt Nikon allesbehalve teleur en zijn we benieuwd hoe de D800 zal presteren, aangezien deze wordt gepromoot als middenformaatconcurrent.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *