Duurste serieproductie-camera ooit geveild bij WestLicht

De 22e editie van de WestLicht Photographica veiling is achter de rug, en er is – bijna traditiegetrouw – weer een record gesneuveld. Uiteraard gaat het, volgens dezelfde traditie, om een Leica.

Deze keer gaat het om de hoogste prijs die ooit voor een model in serieproductie betaald is, al is dat misschien wat teveel eer voor een camera waarvan er maar vier gemaakt zijn. De Leica M3D is namelijk een speciale versie van de M3, waarvan er vier geproduceerd zijn voor fotojournalist David Douglas Duncan. De M3D-2 ging voor maar liefst 1.680.000 euro onder de hamer.

De duurste camera in serieproductie ooit: een Leica M3D-2.

Daarmee is dit de op één na duurste camera ooit. Alleen in mei van dit jaar werd er nog meer voor een toestel neergeteld, namelijk 2.160.000 euro voor een Leica uit de 0-serie. Maar ondanks dat er 25 van deze camera’s gemaakt zijn, wordt hij over het algemeen niet als (serie)productiemodel beschouwd; het was een prototype om te kijken hoe de markt op deze camera’s zou reageren.


De Leica Luxus volgt met €1.020.000 op respectabele achterstand.

Deze speciale versie van de M3 was overigens niet de enige camera die door het oude record (dat overigens niet genoemd wordt) heen ging. Er zijn nog twee Leica’s geveild die ook boven het vorige record zaten. Een daarvan betrof nog een M3, namelijk het eerste exemplaar dat in 1953 van de band rolde. Deze M3, met serienummer M3-700001, wisselde voor 900.000 euro van eigenaar. Naast deze eerste M3 is ook de allereerste Luxus geveild, een vergulde camera  uit 1929. Deze ging voor iets meer dan een miljoen over de toonbank.

De M3-700001: met een bedrag van €900.000 kwam hij niet verder dan een derde plaats.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *