Dronebeelden van het omvangrijke Auschwitz concentratiekamp

Meestal tonen we mooie en inspirerende video’s op deze site, maar ditmaal is het wat serieuzer. De video hierboven toont namelijk het Auschwitz-Birkenau concentratiekamp vanuit de lucht, gefilmd met een drone. Het is ruim 70 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd door de Russen en de vluchtende Duitsers hadden toen een groot deel van het kamp vernietigd om te verbergen wat ze daar deden. Auschwitz is het grootste en bekendste concentratiekamp en ruim 1,1 miljoen mensen – waarvan 90% Joods – vonden hier de dood. 

De video toont de spoorweg die naar het kamp leidde, waarmee sinds 1942 dagelijks duizenden mensen arriveerden. Feitelijk bestond het kamp uit twee delen (I en II / Birkenau). In de video zie je ook de houten hutten van Birkenau, dat in 1941 werd gebouwd als vernietigingskamp.  Verder is de entree met ‘Arbeit Macht Frei’ te zien, evenals de stenen huizen van Auschwitz I die voordat het een concentratiekamp werd, in gebruik waren door een Poolse leger. Aan het eind van de video is het plein tussen blok 10 en 11 te zien, wat het dodenblok werd genoemd omdat gevangenen hier geëxecuteerd werden.

Helemaal aan het eind van de video wordt nog een link getoond naar de originele video (de video hierboven is een compilatie daarvan gemaakt door de BBC). Vanuit de lucht krijg je pas een goed overzicht hoe omvangrijk beide complexen zijn geweest en hoe ongelofelijk veel tegen hun zin naartoe gebracht werden (en veelal de dood vonden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *