Drone vliegt door het centrum van Utrecht

Drones, oftewel UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle) zijn razend populair. Ze bieden een unieke kijk op de wereld vanaf een hoogte en standpunt die normaal niet mogelijk is. Dat ziet je ook in het bovenstaande filmpje, gemaakt door twee Nederlanders. Het betreft hier een flink aangepaste DJI Phantom met een Zenmuse Gimbal die voor de stabiliteit zorgt (oftewel voor supervloeiende beelden). Ook is er een speciale antenne gebruikt (Fatshark 600mW) die een bereik van 2 km heeft en aangesloten is op de GoPro Hero 3+ Back camera die onder de UAV hangt. Deze staat in contact met een bril waarbij de bestuurder het beeld voor z’n ogen geprojecteerd krijgt. Dit is zowel een voor- als nadeel. Het nadeel is dat je geen zicht hebt op de omgeving om de drone heen, zoals je met het blote oog wel zou hebben). Het voordeel is natuurlijk dat je de camera perfect kunt bedienen tijdens de vlucht, omdat je concreet ziet wat er opgenomen wordt en de positie van de camera kunt bijsturen. De beelden zijn bewerkt in Final Cut Pro X.

De bediening van zo’n drone is geen sinecure. Het gaat regelmatig mis, waarbij zo’n drone bijvoorbeeld ergens tegenaan botst en naar beneden stort. En ze kunnen overlast veroorzaken, waardoor het vliegen met drones niet altijd is toegestaan (zoals recentelijk bleek in Yosemite). Ook de vliegtijd is erg beperkt. In dit geval werd een aangepaste accu gebruikt (Zippy 2200 mA), maar zelfs daarmee haalt de drone slechts 6,5 minuten vliegtijd en moet je natuurlijk weer op tijd aan de grond staan. Desondanks zijn de bovenstaande beelden uitzonderlijk fraai – met name die van de Dom in het tweede deel van het filmpje.

5 antwoorden op “Drone vliegt door het centrum van Utrecht”

  1. Mijn broertje heeft een dji phantom. Inderdaad is de vliegduur beperkt. Maar mocht je bijvoorbeeld dusdanig hoog zitten dat de accu leeg is. Dan schakelt de phantom zichzelf uit, valt naar beneden. Maar houdt zijn hoogte wel in de gaten. Op het moment dat hij bijna op de grond valt schakelt hij op de laatste stroom vervolgens alle motoren met volle kracht in zodat hij zichzelf recht trekt en de snelheid afneemt. Vervolgens komt hij welliswaar redelijk ruw, maar ongeschonden op de grond neer. (Wel even zoeken want hij vliegt niet terug naar de vertrek positie uiteraard. Dit doet hij echter wel automatisch wanneer de zender buiten bereik raakt! )

    Dit alles uit ervaring aangezien we dit alles getest hebben 😉 🙂

  2. Het duurt nu wel erg lang voordat de aankondiging van de Leica T op deze website verschijnt. Ondertussen kunnen ook de Nikon 1 s2, de Canon ef-s 10-18mm en de Sony rx100 iii een artikel krijgen op fotovideo.nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *