Domtoren in de mist – mogelijke boete van € 8000

In mei publiceerden we ook al een fraaie video van de Domtoren in Utrecht op Technyx. Deze video is van dezelfde maker, Jelte Keur, en haalde deze week het nieuws. De nieuwe video toont bijzonder fraaie beelden van de Domtoren in de mist, die boven de wolken prijkt. Volgens Jelte heeft hij maar liefst 10 maanden moeten wachten op de juiste condities, maar afgelopen week was het zo ver. De video is ondertussen meer dan 300.000 keer bekeken.

Toch is niet alles positief, want officieel mag je niet vliegen met een drone in een dichtbevolkt gebied. Dat levert immers serieuze risico’s op, bijvoorbeeld als de drone ergens tegenaan botst en naar beneden valt. Een DJI Phantom 2 op je hoofd kan dodelijk zijn, want zo’n ding weegt 1 kg. Dat is dan ook de reden dat de luchtvaartpolitie momenteel onderzoekt of men stappen moet nemen. Een vergunning is namelijk noodzakelijk als je in het centrum van een stad wilt vliegen. Het aanvragen duurt echter maanden en zo’n mooi moment met mist laat zich natuurlijk niet van te voren voorspellen. Er is nog veel onduidelijkheid over de wet- en regelgeving, mede omdat nog maar weinig aan handhaving van de regels wordt gedaan. De boete kan oplopen tot € 8000. De winkel waar de drone gekocht is, V-Nix, heeft overigens Jelte aangeboden om een deel daarvan te betalen mocht het zover komen.

Deel dit

Eén antwoord op “Domtoren in de mist – mogelijke boete van € 8000”

  1. Op zich zelf is het geen kunst zo’n ding naar boven te sturen en opnamen te maken, het gaat allemaal vanzelf, de enige kunst is om de beelden aan elkaar te knopen en dat is aardig gelukt…maar omdat nu 8000 euro voor te betalen ….neen, dan koop ik liever de opvolger van dit ding,die in 4 K kan filmen.
    Het goede nieuws is dat de NVJ/NVF het laten aankomen op een proef proces,dat geeft duidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *