DNG nu ook geschikt voor lossy compressie – Einde JPEG?

Adobe heeft deze maand een vierde revisie doorgevoerd van het DNG-bestandsformaat. Het digitale negatief was tot nu toe een gestandaardiseerd formaat voor RAW foto’s. Alleen Leica en Pentax bieden momenteel de mogelijkheid om foto’s rechtstreeks vanuit de camera in DNG op te staan, terwijl de andere fabrikanten een eigen ‘ proprietary’ formaat gebruiken (waardoor software als Photoshop steeds geupdate moet worden als er een nieuwe camera uitkomt). DNG wordt overigens ook gebruikt om foto’s naar om te zetten; het kan door vrijwel alle software geopend worden en het biedt optimale beeldkwaliteit (dankzij lossless compressie).

Lossy en lossless

Dat laatste gaat nu veranderen. Volgens Adobe is het verschil tussen de huidige opties – RAW en JPEG – veel te groot. Een foto in het ene formaat neemt 30 MB in beslag, terwijl dat bij het andere slechts 6 MB is. De grotere bestanden van RAW is een offer dat de meeste fotografen nog wel willen nemen. Immers, het is niet alleen de bestandsomvang, maar ook het feit dat JPEG slechts 8-bit kleurinformatie kan bevatten (RAW 16-bit), waardoor je achteraf makkelijk de witbalans kunt veranderen of de belichting (zonder schade) kunt herstellen. DNG moet nu een oplossing in het midden gaan bieden. De voordelen van RAW, maar dan met wat lossy compressie. RAW gebruikt lossless compressie; de bestanden worden wel kleiner, maar er gaat geen onherstelbare informatie verloren. De hele opbouw van het bestand kan terug worden gehaald. Bij lossy compressie is dat niet het geval; er gaat altijd beeldinformatie verloren, maar vaak is dat niet zichtbaar.

Einde JPEG?

Zou dit initiatief op termijn het einde kunnen betekenen van JPEG? De 8-bit JPEG standaard is zo onderhand wel aan vervanging toe, maar camerafabrikanten zijn blijkbaar erg behoudend met hun keuzes voor formaten. Zo was er bijvoorbeeld de JPEG2000 standaard, die niet aansloeg, mede omdat deze opvolger niet door camera’s gebruikt werd. Een ander initiatief is HD Photo van Microsoft, dat tegenwoordig JPEG XR heet. Dit formaat biedt betere beeldkwaliteit èn compressie, maar is desondanks ook nog niet door camerafabrikanten geadopteerd. Het voordeel van DNG is dat het al bekend is en ook in de praktijk gebruikt wordt.

Wat denk jij? Heb je behoefte aan een nieuw formaat en/of DNG met lossy compressie?

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *