Deze fotograaf 3D printte zijn eigen lens voor 4 dollar

Je eigen lens printen via een 3D printer. Dat klinkt even simpel als ideaal. Door zelf een lens te ontwerpen, heb je zelf de controle over de brandpuntsafstand en dus de beeldhoek. Dat is immers afhankelijk van de afstand van lenselement(en) tot de sensor. Het lastige is natuurlijk dat je het glas niet kunt printen. Nog niet althans – want dan zou er een echte wereld opengaan (denk aan het downloaden van lenselementen en het van A tot Z ontwerpen van je eigen, ideale lens).

In dit geval gebruikte fotograaf en filmmaker Mathieu Stern (die we nog kennen van de video ‘alleen in Parijs‘) een lenselement van een simpele lens uit 1890. Hij begon met een simpel ontwerp van karton om te metingen te doen voor het ideale design. Na enige tijd zoeken kwam hij vervolgens in contact met het Franse bedrijf Fabulous die een 3D model van zijn ontwerp maakte (iets dat je overigens ook zelf kunt doen, bijvoorbeeld in Sketchup). In dat ontwerp werd rekening gehouden met de lensmount, in dit geval voor een fullframe Sony A7 II (E-mount). Voor $4 aan materiaalkosten werd de lens vervolgens geprint.

Het resultaat is vergelijkbaar met een 135mm f1.8 lens en door aan het voorste element te draaien kan er worden scherpgesteld. De resultaten zie je in de bovenstaande video. De hoeken zijn behoorlijk onscherp, maar het midden ziet er uitstekend uit. Het onscherpe effect in de hoeken heeft bovendien wel een creatief effect. Niet slecht voor een lens van 4 euro…

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *