De voordelen van een 50mm lens

Door menigeen wordt ‘ie geroemd en liefkozend ‘plastic fantastic’ genoemd: de 50mm f/1.8 lens – en dat is niet voor niets. Deze lichtsterke lens is erg goedkoop en biedt veel creatieve mogelijkheden, die voor beginnende fotografen niet altijd even duidelijk zijn. Daarom zet ik de voordelen op een rij.

De voordelen van een 50mm lens

Makkelijk verkrijgbaar

De 50mm f/1.8 is een lens die ook voor beginnende en hobbyfotografen geschikt is. De lens is gemakkelijk niet duur: voor zo’n € 100,- heb je er al een. De brandpuntsafstand is gemakkelijk te produceren en daarom hebben vrijwel alle merken een 50mm lens in hun assortiment.

Mooie scherptediepte

Met het diafragma wijd open creëer je met de 50mm f/1.8 een prachtige scherptediepte in je foto’s. Dat maakt dat deze lens perfect is voor detailfoto’s.

De voordelen van een 50mm lens

Onopvallend

De lens is niet groot en heeft weinig toeters en bellen nodig, waardoor je onopvallend te werk kan gaan (wat handig is wanneer je fotografeert in een menigte of besloten gezelschap).

Lichtsterk

De 50mm f/1.8 laat tot wel 3 stops meer licht door dan een doorsnee kitlens (vaak f/5.6). Dit verschil is groot en zorgt ervoor dat je gemakkelijk uit de hand en met een kortere sluitertijd kunt blijven fotograferen, ook als het ergens donker is. Een flits is minder snel nodig, waardoor de sfeer in je foto’s blijft.

Veelzijdigheid

Ondanks de vaste brandpuntsafstand is de 50mm lens ontzettend veelzijdig – portretten én landschappen zijn op een mooie manier te schieten.

De voordelen van een 50mm lens

Zoomen met de voeten

Veel fotografen beginnen vaak met een objectief, ofwel een lens met meerdere brandpuntsafstanden (bijvoorbeeld de 50-200mm). Een lens met een vast brandpuntsafstand dwingt je om te ‘zoomen met je voeten’, dus om creatief te zijn met je eigen standpunt. Soms moet je lopen om het kader te krijgen dat jij voor ogen hebt. Dit kan gezien worden als een beperking, maar dit maakt je ook creatief.

Deel dit

2 antwoorden op “De voordelen van een 50mm lens”

  1. Zo te zien heb je het hier over de Canon 1.8 II? Niet alle 50 mm lensen kosten maar €100 😉

    Een heerlijk lensje om erbij te hebben en hij mag eigenlijk bij niemand ontbreken in de lenzen collectie.

    1. Dat klopt, er zijn inderdaad 50mm lenzen die kostbaarder zijn en je kunt het in de fotografie natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt 😉 Maar over het algemeen heeft ieder merk wel een goede en betaalbare 50mm lens in de collectie, die voor beginnende fotografen heel goed kan werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *