De nieuwe iPad 3 – ideaal voor fotografen?

Afgelopen maart kondigde Apple de nieuwste versie van de iPad aan. Het apparaat heet formeel gewoon ‘de nieuwe iPad’, maar voor het gemak duiden we hem in deze review aan als de iPad 3. Een tablet zoals de iPad biedt verschillende voordelen voor wie met fotografie (en iets mindere mate ook video) bezig is. Onze collega’s van Hardware.info hebben al een uitgebreide review gepubliceerd. In dit artikel haken we daarop in vanuit de doelgroep van Technyx. Oftewel welke potentie heeft de nieuwe iPad voor fotografie (en video) ten opzichte van zijn voorgangers?

Algemene verbeteringen

Voordat we daarop ingaan, bespreken we even kort de algemene verbeteringen. Los van het nieuwe scherm en de camera heeft de iPad 3 een aantal andere verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger(s). In tegenstelling tot de geruchten over een nieuwe A6-processor is de iPad 3 uitgerust met een verbeterde versie van de A5, A5X geheten. De kloksnelheid is identiek aan die van de A5, dus als je een iPad 2 gewend bent, zul je geen snelheidswinst ervaren. De X staat echter voor een nieuwe grafische kaart in de processor die nu over vier kernen (quad-core) beschikt. Het betreft de PowerVR SGX543MP4, dezelfde GPU die ook in de PlayStation Vita zit. Dat biedt voordelen voor het spelen van games en ook voor grafische applicaties, zoals Photoshop en iPhoto. Verder beschikt de iPad 3 over meer werkgeheugen, dat is verdubbeld van 512 MB naar 1 GB. Ten slotte is de duurdere versie van de nieuwe iPad naast wifi ook voorzien van 4G. In Nederland en België heb je daar overigens niets aan, want ten eerste worden alleen de Amerikaanse 4G frequenties ondersteund en ten tweede is 4G hier nog amper uitgerold. De 4G versie is afwijkend van de wifi versie doordat deze plaats biedt voor een (micro-)simkaart en een GPS aan boord heeft. Ten opzichte van de iPad 2 is de nieuwe versie marginaal dikker en zwaarder geworden, maar in de praktijk merk je daar niet veel van. Ten opzichte van de iPad 1 is de nieuwe iPad alsnog beduidend slanker. 

Helemaal nieuw is iPhoto voor de iPad. Met dit programma (dat € 3,99 kost) kun je foto’s eenvoudig bewerken. De software is volledig geoptimaliseerd voor het aanraakgevoelige scherm. Je kunt via je vingers gereedschappen kiezen en onderdelen selecteren. Ook het bewerken gaat met de vingers. Zo kun je schuifregelaars bedienen om bijvoorbeeld de sterkte van een effect te bepalen, zoals de beliching. Een ander voorbeeld is het blauwer maken van de lucht door hier met je vinger overheen te vegen. Ook een selectie maken gaat op dezelfde manier. 

We hebben het pakket getest en het werkt zeer intuïtief. Het is niet bedoeld om in plaats van je standaard bewerkingsprogramma op je desktop of laptop te gebruiken, maar wel om bijvoorbeeld onderweg, zoals in de trein of in het vliegtuig, je foto’s alvast te bewerken zodat je een indruk van het uiteindelijke effect krijgt. De bewerkte foto’s kun je op je computer synchroniseren of doorsturen per e-mail. De bewerkingen waren zeker niet onaardig. 

iPhoto bestaat al langer (als standaardapplicatie) voor de Mac, maar is dus nu ook voor de iPad (en de iPhone) beschikbaar. Overigens niet voor de iPad 1, want die wordt niet snel genoeg geacht door Apple.

Een bewerkte foto in iPhoto op de iPad 3

Allesbehalve nieuw, maar wel belangrijk met betrekking tot fotografie is de ‘Camera Connection Kit’. Dit is een los verkrijgbare set van twee adapters: één met een USB-aansluiting en één met een SD-poort. Hiermee kun je dus je camera rechtstreeks aansluiten op de iPad om je foto’s meteen over te zetten. Dat kan handig zijn na een fotoshoot, waarbij je de gemaakte foto’s wilt laten zien op een groter scherm dan het kleine 7,6 cm schermpje van een camera. De iPad kan overigens ook met raw-foto’s overweg (hij maakt hier dan een jpeg-versie van met een lagere resolutie).

Resolutiebeperking

Overigens is er ook een nadeel: iPhoto kan overweg met foto’s van maximaal 19 megapixels. Dat is nèt goed genoeg voor de 16 en 18 megapixel-camera’s van vandaag, maar te weinig voor een 5D Mark II / III, Sony a77, Samsung NX210 of Nikon D800. Maar ook voor de recent aangekondigde Nikon D3200 (die waarschijnlijk een voorbode is van een nieuwe reeks camera’s met 20 megapixels of meer) is het pakket daarmee al snel gedateerd. Mogelijk is de limiet van 19 megapixels ingegeven door de rekenkracht waarover de iPad beschikt en zal dit bij een volgende versie toenemen, maar een minpunt is dit zeker. Je moet dan eerst de resolutie verlagen voordat je je foto’s op de iPad zet om te bewerken, maar in de praktijk zal dat om die reden waarschijnlijk nooit gebeuren.

Het bewerken van een foto gaat heel overzichtelijk en makkelijk met de vinger

iMovie

Ook andere applicaties zijn geupdate om overweg te kunnen met de hogere resolutie van het scherm. Zo ziet iMovie, om video’s te bewerken, er ook een stuk beter uit. Maar iMovie is met name bedoeld voor video’s die met een iPhone of iPad zijn opgenomen en dus geen vervanging voor serieuze videobewerking op de desktop (alleen al vanwege de omvang van bestanden). 

Verreweg de grootste verbetering van de iPad 3 is het scherm. De resolutie van het 9,7 inch scherm is extreem hoog voor een tablet; hij telt maar liefst 2048×1536 pixels. Dat is een miljoen pixels (oftewel 50%) méér dan een HDTV en ook meer dan vrijwel alle laptops en zelfs de meeste desktops van dit moment. Op dit moment zijn er geen andere tablets die zo’n hoge resolutie bieden, al komen enkele high-end Android tablets er wel bij in de buurt (1080p). Het IPS-scherm van de iPad is dus zowel in de lengte als in de breedte verdubbeld wat betreft het aantal beeldlijnen. Dat is een verviervoudiging van het aantal pixels. 

 

Het verschil in resolutie tussen de iPad 2 (links) en iPad 3 (rechts)

Pixeldichtheid

De pixeldichtheid van het scherm komt hiermee neer op 264 pixels per inch – oftewel de individuele pixels zijn voor het oog niet meer te onderscheiden. Dat is een duidelijke meerwaarde voor een tablet waar je doorgaans behoorlijk dicht op het scherm zit. Het scherm van de vorige generatie iPads was allesbehalve slecht, maar het verschil met de iPad 3 is significant. Op het voorbeeld hieronder kun je het op 100% niveau bekijken.

Ga met de muis op het plaatje om de resolutie van de oude iPad(s) te zien.

Foto’s

Niet alleen tekst wordt hierdoor minder kartelig weergegeven (handig als je boeken wilt lezen met de iPad), met name voor foto’s en video’s is de toegenomen resolutie een enorme vooruitgang. In foto’s is zichtbaar meer detail te zien, waardoor ze beter overkomen. Ook zijn de kleuren van het nieuwe scherm meer verzadigd, wat foto’s over het algemeen ten goede komt. Het vorige scherm van de iPad was erg neutraal, vooral in vergelijking met andere tablets. 

Video’s

Omdat de nieuwe iPad nu hogere resoluties aankan, is het ook mogelijk om er films in het FullHD-formaat (1920×1080 pixels) mee af te spelen. De eerdere iPads hadden een resolutie van 1024×768 waardoor de resolutie van HD-films teruggeschaald moest worden. De iPad 3 toont ook op dit vlak meer details en biedt dus een betere beleving. 

iPad 2 vs. New iPad

Uitvergroot is het verschil in pixels duidelijk te zien

Kwaliteitsverschil

Het kwaliteitsverschil van het scherm ten opzichte van zijn voorgangers is duidelijk zichtbaar. Vooral wanneer je een tijdje met de iPad 3 gewerkt heb en dan weer teruggrijpt naar een oudere tablet (zoals de iPad 1 of 2). Ook als je de twee schermen naast elkaar legt is de resolutiesprong direct duidelijk. Dat begint al bij de openings- en achtergrondfoto en de scherpte van de iconen. Laat staan foto´s, video´s en geoptimaliseerde apps (op moment van schrijven al een ruim aantal van de door ons geïnstalleerde applicaties).

Aan de andere kant is het ook goed om te relativeren. Het scherm mag dan erg fraai zijn, maar applicaties werken nog steeds hetzelfde. Foto’s komen dan wel mooier uit op een iPad 3, maar op een iPad 1 of 2 zien ze er ook nog steeds goed uit. Het is geen verschil van dag en nacht, meer een evolutie dan een revolutie. Het verbeterde scherm is met name voor consumenten en professionals die bezig zijn met fotografie (en video) een pluspunt, maar dat betekent niet dan een ouder product dus niet (meer) voldoet.

Goed, je fotografeert en/of filmt, maar op welke manier kan de iPad – los van alle algemene voordelen die tablets bieden – daarop aansluiten? Dat kan op meerdere manieren, zowel met deze iPad als zijn voorgangers alsook concurrerende tablets. De zeer hoge resolutie van de iPad 3 biedt daarbij in algemene zin wel een voordeel ten opzichte van eerdere producten. Maar nu wat je er zoal mee kunt doen.

Portfolio

De iPad 3 is praktisch gezien het meest nuttig om je portfolio met zelfgemaakte foto’s te tonen. Waarschijnlijk heb je nu al je beste foto’s op je telefoon staan, zodat je ze kunt laten zien aan anderen. Met een tablet (zoals de iPad 3) kun je dat nog overtuigender. Op het 24,6 cm grote scherm komen je foto’s een stuk beter over dan op je telefoon. Bovendien kun je heel makkelijk door je fotocollectie scrollen en af en toe even inzoomen. Ook kun je hem even uit handen geven aan iemand anders om rustig foto’s te bekijken. Nogmaals, de superhoge resolutie van het scherm is daarbij een pluspunt voor je foto’s. Aan de andere kant, op een andere tablet met lagere resolutie zullen je foto’s er eveneens indrukwekkend uitzien.

Wedding iPad

Een iPad kan handig zijn tijdens een bruiloftreportage
(al wordt hij op de foto anders gebruikt dan wij hier bedoelen) 

Foto’s terugkijken

Het is al eerder genoemd: een tablet als de iPad is handig om foto’s te bekijken die je tijdens een fotoshoot gemaakt hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloftsreportage, een fotosessie met een model of een zakelijke opdracht. Via de eerder genoemde Camera Connection-kit sluit je je camera aan waarna de foto’s naar de iPad gekopieerd worden. Vervolgens kun je er makkelijk doorheen bladeren. Menig bruiloftsfotograaf werkt al op deze manier. Aangezien foto’s in het digitale tijdperk direct klaar zijn, is het erg leuk om ze direct terug te bekijken (om in ieder geval een indruk te krijgen).

Sociale media

Met een iPad kun je – bijvoorbeeld op vakantie – makkelijker met je foto’s participeren op sociale media, dan met een telefoon. Je kopieert de foto’s via wifi of de Camera Connection-kit op de iPad en deelt ze direct op Facebook, Flickr of Twitter.

Goed, laten we vooropstellen dat waarschijnlijk niemand de iPad 3 zal gaan kopen vanwege de camera. Het blijft toch een tablet, waarmee het minder praktisch is om te fotograferen of filmen. Bovendien is de camera van de iPad redelijk gelijkwaardig aan die van de iPhone 4(S) en smartphones in dezelfde klasse. Foto’s maken met je mobieltje ligt dus meer voor de hand.

Desondanks is het een goede zaak dat Apple de camera van de iPad serieus heeft verbeterd. De iPad 1 had helemaal geen camera en die in de iPad 2 was technisch niet echt om over naar huis te schrijven. Optisch gezien is de camera van de iPad 3 identiek aan die van de iPhone 4S. Hij vangt 73% meer licht per pixel op dan de vorige generatie camera’s (zoals de iPhone 4). Ook is de lens met een lensopening van f/2.4 zeer lichtsterk. De resolutie is echter lager dan de camera van de iPhone 4S; vijf in plaats van acht megapixels. Maar die lagere resolutie is vanwege de combinatie van backside illumination CMOS sensor, de lichtsterke lens en snellere processor waarschijnlijk alleen maar positief voor de beeldkwaliteit..

Minpuntje

Een minpuntje – naast de onhandige formfactor – is het ontbreken van een flitser. Aangezien de kans klein is dat je er echt mee op pad gaat om te fotograferen, is dat geen groot bezwaar. Op conferenties maken mensen er wel eens foto’s mee van een Powerpoint-presentatie, maar dat is meer als geheugensteuntje dan om die foto aan een fotocollectie toe te voegen. Aan de andere kant; als er dan een goede camera op zit, waarom dan ook niet meteen een LED-flitser?

iPad Photographer - Geysir - Iceland

Foto’s maken met een iPad – het staat wat gek, maar het kan

Video

De camera is overigens ook in staat om 1080p video op te nemen, dus ook voor filmers is dit goed nieuws (hoewel je met een iPad in je hand natuurlijk minder makkelijk filmt dan met een smartphone of camera).

 Photo taken with the New iPad

Een foto gemaakt met de iPad 3

Natuurlijk hebben we ook enkele kritische kanttekeningen bij de nieuwe iPad. Het nieuwe scherm is weliswaar fraai, maar is dat wel voldoende vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger(s)? En welke consequenties heeft het op het batterijgebruik en de omvang?

Accu 

Het feit dat de iPad 3 vier keer zoveel pixels heeft als zijn voorgangers heeft logischerwijs invloed op de energiehuishouding. Het nieuwe scherm vereist een sterke backlight (meer licht) en verbruikt meer stroom omdat er meer pixels moeten worden aangestuurd. Desondanks is de accuduur gelijk gebleven aan de iPad 2 – circa 10 uur. Dat is een prestatie, maar dat komt niet zozeer door slimmer energieverbruik. De accu in de iPad is flink in omvang gegroeid; voorheen werd een Lithium-Ion accu van 25 wattuur gebruikt, nu is dat er een van 42,5 wattuur. Mede daardoor is de iPad 3 een fractie dikker dan zijn voorganger. In vergelijking met de concurrentie doet de iPad 3 het overigens erg goed.

Langer opladen

De grote accu heeft niet alleen invloed op de omvang (die circa 1mm is gegroeid). De iPad doet er ook langer over om op te laden. Normaal was een uurtje of vier voldoende om er weer mee aan de slag te gaan, nu moet je meer tijd uittrekken voor het opladen. De beste methode is om dit nu ‘s nachts te doen. Het duurt namelijk wel een uurtje of zeven voor de iPad 3 helemaal opgeladen is. Overigens is het ontladen tegen te gaan door de schermhelderheid aan te passen en dit kan gelukkig tot een heel laag niveau (waardoor het scherm in het donker ook niet te fel is).

Niet sneller

Een algemeen nadeel is dat de nieuwe iPad ten opzichte van de iPad 2 los van het scherm eigenlijk amper verbeterd is. De quad-core grafische chip is vooral ten behoeve van de hogere schermresolutie toegevoegd en zal hooguit van meerwaarde zijn voor spelletjes. De draadloze 4G biedt weliswaar supersnel draadloos internet, maar is in deze vorm niet in Europa te gebruiken. Verder is hij ook niet sneller geworden. Voor iPad 2 bezitters zit de meerwaarde dan ook puur in het scherm en is er verder eigenlijk geen vooruitgang. Voor iPad 1 bezitters is de iPad 3 wel interessant: je krijgt de snelheid en de slanke omvang van de iPad 2 voor dezelfde prijs met een bijzonder fraai scherm.

De nieuwe iPad – versie 3 – is vanwege de enorme resolutie van het scherm vooral voor consumenten (en professionals) die bezig zijn met fotografie interessant. Het detail dat de iPad 3 biedt is onovertroffen en dat uit zich in meer details in foto’s. Ook video’s komen beter uit nu ze in 1080p kunnen worden afgespeeld. Verder is de camera van de iPad behoorlijk verbeterd zodat deze nu op het niveau ligt van een iPhone (4) en daarmee stukken beter is dan die van zijn voorganger, de iPad 2. 

Aan de andere kant: het scherm is mooier, maar het is geen verschil van dag en nacht. Ook op een iPad 1 of 2 zien foto’s er prima uit. Ruim voldoende om als portfolio aan anderen te tonen of om te gebruiken tijdens een (bruilofts)reportage. 

Ondanks het complexere – en dus duurdere – scherm en de beduidend grotere accu heeft Apple de prijzen van de iPad gelijk gehouden (terwijl de iPad 2 wat goedkoper is geworden). Dat betekent dus dat consumenten meer waar voor hun geld krijgen en dat is altijd goed. De prijs van de iPad 3 begint bij € 479 voor de 16 GB wifi versie. Dat is voor het geld niet heel erg duur, maar het blijft natuurlijk wel een flinke investering.

Of een tablet als de iPad 3 (of een concurrerend product) voor jou interessant is voor je fotografische activiteiten, is op basis van de in dit artikel besproken punten natuurlijk een persoonlijke afweging.

Pluspunten

  • Enorme resolutieverbetering
  • Mooiere weergave van foto’s en video’s
  • Zelfde prijsstelling
  • Geen consequenties voor snelheid en accuduur 

Minpunten

  • Geen revolutionaire verbeteringen ten opzichte van voorganger(s)
  • Iets dikker
  • Langere laadtijd
  • Flinke investering.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *