De 5 meest gemaakte fouten tijdens het fotograferen

Fotograferen is niet makkelijk en er zijn tal van beginnersfoutjes. Maar ook gevorderden kunnen soms nog wel eens wat vergeten! Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het fotograferen.

Te hoge lichtgevoeligheid

Heb je op een donkere plek of ‘s avonds gefotografeerd? Dikke kans dat je ISO-instelling de volgende dag nog steeds op een hoog getal staat – en dat je deze vergeet aan te passen. Check daarom altijd vóórdat je begint met fotograferen je ISO-waarde! Een hoge ISO-waarde leidt in je foto tot ruis en dat is zonde als je de hoge waarde helemaal niet nodig hebt.

Zelf probeer ik continu om de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, ook tijdens het maken van mijn foto’s. Echter ontkom je er in sommige situaties niet aan om je ISO omhoog te schroeven. Worden je foto’s gepubliceerd of afgedrukt? Dan is het misschien wel de moeite waard om in de nabewerking ruisreductie toe te passen, om de ruis zo veel mogelijk te verminderen.

Verkeerd scherpstellen

Iedere fotograaf heeft het wel eens meegemaakt: een foto die er in klein formaat prima uitziet, maar op groot formaat toch nét onscherp blijkt te zijn. Of de focus blijkt toch niet helemaal goed op het hoofdonderwerp te liggen.

De oorzaak van een onscherpe foto hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Wellicht heb je een te lange sluitertijd gebruikt – een handig ezelsbruggetje hiervoor is te vinden in je brandpuntsafstand. Fotografeer je op 100mm, gebruik dan een sluitertijd van in ieder geval 1/100s. Fotografeer altijd met twee handen (zo stabiel mogelijk), en zo nodig op een statief en met afstandsbediening.

Heb je de focus in je foto op de verkeerde plek? Bij portretten is een vuistregel dat de focus op de ogen moet liggen, omdat de aandacht van de kijker daar over het algemeen meteen naartoe gaat. Verder is het goed om te controleren of je autofocus of manuele focus gebruikt en welke scherptediepte je wil bereiken. Gebruik je een klein diafragma-getal (een grote opening), dan kunnen een paar millimeters veel verschil maken in de scherpte van je foto.

Verkeerd belichten

De juiste belichting vaststellen op een foto is iets dat je gaandeweg onder de knie moet krijgen. Een handig hulpmiddel hierbij is het histogram van een foto. Dit grafiekje laat zien hoeveel licht er aanwezig is en of je over- of onderbelicht hebt. De grafiek loopt van links (donker) naar rechts (licht) en hoe hoger het lijntje links of rechts je beeld uitloopt, hoe meer je hebt onder- of onderbelicht.

In de ideale situatie begint de grafiek linksonder (zo laag mogelijk) en eindigt ‘ie rechtsonder (zo laag mogelijk). Omdat je camera het verschil niet ziet tussen een donkere foto met veel zwarte kleuren en daadwerkelijk te weinig licht, is het soms nodig om over te belichten (en andersom geldt hetzelfde) om een ‘correct’ histogram te krijgen. Hierover later meer!

Onlogische compositie

Een scheve horizon of een onderwerp dat bijna uit beeld valt: allemaal foutjes die helemaal niet raar zijn om te maken. Zeker als je net begint met fotograferen is er nog veel om aan te denken. De juiste compositie bestaat niet, want je kunt zo creatief met je foto’s omgaan als je zelf wilt, maar foto’s kunnen meer rust uitstralen wanneer je een logische compositie gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden, kom een paar stappen naar voren in plaats van in te zoomen, bekijk een onderwerp vanuit een ander perspectief, let op storende elementen in je foto (ook aan de randen) en zorg ervoor dat je foto om je onderwerp draait. Echter kan onlogisch soms ook wel weer werken, durf dus zeker te experimenteren!

Te veel nadenken

Maar de grootste fout? Dat is te veel nadenken. Fotograferen moet uiteindelijk, net als koken, op gevoel gaan. Als je op het moment supreme te veel bezig bent met de juiste instellingen, mis je waar het om gaat. Als fotograaf is het, zeker wanneer je op evenementen fotografeert of mensen op de foto zet, belangrijk om nét het goede moment vast te leggen. Je eigen blik moet scherper zijn dan je foto’s, oftewel: beter ga je voor het goede moment, dan voor het juiste diafragma. Met nabewerking kun je veel corrigeren – alleen niet het moment waarop je op het knopje hebt gedrukt.

Deel dit

Eén antwoord op “De 5 meest gemaakte fouten tijdens het fotograferen”

  1. Bij het ezelsbruggetje moet je ook nog rekening houden als je crop sensor hebt. Dan zit er ook nog een factor 1.5 of 1.6 extra in (de meest voorkomende Nikon en Canon).

    Optische of in camera stabilisatie is een goed hulpmiddel om bewegingsonscherpte, doordat de camera niet helemaal stabiel staat, te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *