Dawntech di-GPS ECO laat flitsschoen links liggen

Dawn Technology Limited (of kortweg Dawntech) is een bedrijf dat gevestigd is in Hong Kong. Het is een belangrijke speler op de markt van GPS en geo-tagging en maakt al sinds 2005 diverse GPS modules voor de DSLR’s van Canon en Nikon. In Nederland is het merk niet erg bekend. Er zijn maar een paar leveranciers waar hun producten te verkrijgen zijn. Echter in Duitsland bevindt zich een bedrijf dat zich helemaal gespecialiseerd heeft op GPS-modules en alles dat daarmee samenhangt. Ze nemen geen enkel product in hun lijn op, zonder deze eerst uitgebreid te testen en te bekijken of de fabrieksspecificaties wel reëel zijn. De hier besproken GPS-modules zijn door dit bedrijf ook uitgebreid aan de tand gevoeld en…. ze zijn enthousiast.

Canon 6D heeft geen losse GPS nodigDe Canon 6D is één van de weinige DSLR’s die geen losse GPS-module nodig heeft.

In tegenstelling tot de compact-camera’s, zijn er maar weinig DSLR’s die standaard uitgevoerd worden met GPS aan boord. De nieuwste Sony DSLR’s zijn naast de 6D van Canon eigenlijk de enige op de markt. Nikon heeft voor nog geen enkele DSLR de stap gezet en het is de vraag of zij dat ook zullen gaan doen. Vooralsnog is er geen enkel teken dat in die richting wijst. Wel zijn er allerhande merken GPS-modules te koop. Van zeer eenvoudig (alleen een logging/tracking module) zo zeer uitgebreid met 2D- of 3D-kompas, logging/tracking en GPS stamp direct in de foto. Het grote nadeel is dat deze GPS modules op de flitsschoen geplaatst worden, zodat er geen op- of in-camera flitslicht meer gebruikt kan worden.

Dat was zo tot vandaag…. Dawntech heeft een nano-GPS-module ontwikkeld, die direct in de aansluiting van de camera gestoken kan worden. Op dit ogenblik zijn alleen modules beschikbaar voor Nikoncamera’s. Over het feit of de di-GPS Eco ook geleverd gaat worden voor Canon, wordt op dit ogenblik geen mededeling gedaan.

di-GPS ECO voor Nikon Prosumer-bodydi-GPS ECO voor Nikon Pro-body

Er worden twee versies geleverd:

– één voor de consumenten camera’s (D3100 t/m D600, inclusief D90 en Coolpix P7700) met een 8-pins aansluiting (foto links);

– en één voor de professionele camera’s (D200 & Fujifilm S5 Pro t/m D4) met de ronde 10-pins aansluiting (foto rechts).

De huidige techniek maakt het mogelijk om de GPS-modulen zo klein te maken dat hij niet via een kabel of bluetooth met de camera verbonden hoeft te worden. In de consumenten DSLR’s camera’s wordt hij direct aan de zijkant in de multifunctionele rechthoekige 8-pins bus gestoken, terwijl bij de pro-camera’s van de ronde 10-pins aansluiting aan de voorkant gebruik gemaakt wordt. Beide versies beschikken over de mogelijkheid om op de module een afstandbediening aan te sluiten. De andere mogelijkheden met de multifunctionele bussen zijn dus niet meer bruikbaar, maar dat was ook al zo met de andere GPS-modules.

di-GPS ECO op een Nikon D700
De module voor de professionele camera´s is spatwater- en stofdicht.

Doordat de flitsschoen nu vrij gelaten wordt, kunnen zowel externe filtsers als de ingebouwde flitser nog steeds gebruik worden.

di-GPS ECO op een Nikon D7100
De module op een Nikon consumentencamera

De di-GPS-ECO is extreem energiezuinig. Hij verbruikt met zijn 19 mA maar 1/3 van de stroom die de GP-1 van Nikon nodig heeft.  De opstarttijden zijn netjes, omdat de module de baan van de satellieten drie dagen vooruit kan berekenen. Een koude start levert binnen 35 seconden een positiebepaling op, terwijl een warme start slechts enkele seconden duurt.

Energieverbruik van di-GPS-eco

De technische gegevens van de di-GPS ECO ProFessional (ECO Pro-F) (volgens Dawntech):

~Support Nikon D4, D3, D3S, D3X, D700, D800, D800E, D300, D300S, D2XS, D2X, D2HS, D200 & Fujifilm S5 Pro
~ Direct replace GP-1
~Extremely low power consumption : 19mA, it is less than 1/3 of current consumption of GP-1.
~Extremely light in weight : 14g
~Extremely small in size
~Extreme weather condition (moisture and dust sealed)
~Extremely fast TTFF (Time To First Fix) and fast TTFF at low signal levels.
~Extremely high sensitivity (Tracking Sensitivity: -165 dBm), provide superior positing information in environments, through urban canyons, and under dense foliage.
~Ultra high performance MTK MT3339 GPS chip.
~66-Channels GPS Receiver for fast acquisition and reacquisition
~SBAS, WAAS, EGNOS, MSAS, GAGAN Demodulator
~Built-in 10 pin connector for remote shutter release
~Direct attached to the 10pin socket
~NMEA 0183 data protocol.
~Built-in patch antenna, no external antenna required
~No Setup Required

De technische gegevens van de di-GPS ECO ProSumer (alle modellen behalve D90: ECO Pro-S, voor D90: ECO 9) (volgens Dawntech):

~Support Nikon D600, D7000, D7100, D5000, D5100, D5200 D3100, D3200, D90 (ECO 9) and Coolpix P7700
~Extremely low power consumption : 19mA, it is less than 1/3 of current consumption of GP-1.
~Extremely light in weight : 16g
~Extremely small in size
~Extremely fast TTFF (Time To First Fix) and fast TTFF at low signal levels.
~Extremely high sensitivity (Tracking Sensitivity: -165 dBm), provide superior positing information in environments, through urban canyons, and under dense foliage.
~Ultra high performance MTK MT3339 GPS chip.
~66-Channels GPS Receiver for fast acquisition and reacquisition
~SBAS, WAAS, EGNOS, MSAS, GAGAN Demodulator
~2.5mm jack for remote shutter release
~Direct attached to the 10pin terminal
~NMEA 0183 data protocol.
~Built-in patch antenna, no external antenna required.
~No Setup Required
*
Some accessories may not be used with Eco ProSumer at the same time.

De modules gaan in Duitsland over de toonbank voor € 149,= (ECO-S/ECO 9) en € 159,= (ECO-F). De huidige (speciale) prijzen in Hong Kong bedragen respectievelijk (VS)$ 130,= en (VS)$ 144,=.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *