Dagwedstrijd: hoe is deze modelfoto gemaakt?

In navolging van onze vorige dagwedstrijd hebben we vandaag een nieuwe uitdaging voor je. Hieronder zie je een fraaie foto van een naakt model, met een jurk van water. De vraag is: hoe is de onderstaande foto gemaakt? In het reactieveld kun je je gedachten hierover laten gaan. Net als de vorige keer willen we van je weten hoe de foto is algemene zin is gemaakt en ten tweede wat voor instellingen er ongeveer zijn gebruikt. Dat laatste komt niet heel nauw, maar dient meer ter ondersteuning van het eerste. Wat algemene vragen: is het een enkele opname of niet, is de foto binnen of buiten gemaakt. hoe krijgt het water z’n vorm, is het wel water, wat voor apparatuur is er gebruikt? Je hoeft niet alles goed te hebben, maar wie er het dichtste bij in de buurt zit, gaat er met de eer vandoor. 

Foto: Jaroslav Wieczorkiewicz – Aurumlight.com

Update: de oplossing

De bovenstaande foto is gemaakt door Jaroslav Wieczorkiewicz en zijn team van Aurumlight.com, een Britse fotostudio gevestigd in Londen. Jaroslav geeft regelmatig fotoworkshops en heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van water en… melk tijdens zijn shoots! Tijdens de workshops bestaat het team uit één of twee modellen, een visagiste en twee assistenten. De assistenten worden onder andere ingezet om een bak water via een bepaald patroon de lucht in te gooien, zodat dit om de juiste manier op het model landt. Dat laatste vereist erg veel oefening, aldus de fotograaf. 

Jaroslav heeft een Nikon D300 met 50mm f1.4 prime gebruikt voor de bovenstaande foto. Hij gebruikte een lichtgevoeligheid van ISO 100, een diafragma van f7.1 en een sluitertijd van 1/320e. Overigens is die sluitertijd nog een verhaal apart, want tijdens de eerste melk-shoots bleek dat zijn Bowens, Elinchrom en Alien Bees studioflitsers net niet snel genoeg waren om de vloeistof te bevriezen over de gehele breedte van het beeld. Als dat voor melk al een lastig was, dan zou dat helemaal een probleem zijn bij water. Jaroslav stapte voor dit doel over naar twee Einstein V2 flitsers. Het kenmerk van deze studioflitsers is dat ze de beweging van ieder object kunnen bevriezen dankzij een flits van 10.000 tot 1/13.000e seconde(!). Dit was essentieel om deze foto’s te kunnen maken.

Hij gebruikte een flitsers (1/32) met een softbox van 135cm in de voorgrond, links van de camera en een in de achtergrond (100cm) , rechts van de camera. Daarnaast is er nog een Nikon SB-800 flitser gebruikt om de achtergrond te verlichten (1/16). De flitsers werden aangestuurd door een trigger op de flitsschoen (in dit geval de Cyber Commander), want kabels op de vloer is in dit geval echt onwenselijk. Er werden meerdere opnamen gemaakt waarbij water op het model werd losgelaten. Via het gebruik van meerdere lagen en maskers werden de ideale delen van de ‘splash’ gebruikt. 

Op de weblog van Jaroslav kun je meer lezen hoe het een en ander in z’n werk gaat. Er zijn bovendien een flink aantal andere foto’s met melk en water te zien, die op dezelfde wijze gemaakt zijn. Met hetzelfde heeft hij bijvoorbeeld ook een foto gemaakt van een engel met vleugels van water. 

Wie had het goed?

Het was leuk om te lezen welke creatieve oplossingen er werden bedacht, die helemaal niet gek klonken. Van geluidsensoren (slim idee!), plastic jurk tot een volledige 3D rendering (kan tegenwoordig ook). Ook het idee om eerst water te gooien en daarna het model in een bijpassende houding te manouvreren was een creatieve oplossing. De eerste reactie, van Arne Kuilman, had het bijna goed – op één ding na: het was géén enkele opname. Daarna was het D1N0 3.0 die (in zijn serieuze deel) een goede schets maakte van het maken van meerdere foto’s en het gebruik van Photoshop achteraf.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *