Dagwedstrijd: hoe is deze fraaie foto gemaakt?

Deze bijzonder fraaie foto is gemaakt door een fotograaf uit Bulgarije die in de ban is van het fotograferen van vliegtuigen. Deze Boeing 737 is op een bijzondere wijze vastgelegd. Het lichtspoor van de lampen is zichtbaar, evenals de sterrenhemel op de voorgrond. Maar ook het vliegtuig zelf is zichtbaar. De vraag is nu: hoe is deze foto gemaakt?

foto: Ognyan Stefanov

Reageer!

Via een reactie kun je kenbaar maken hoe jij denkt dat deze foto gemaakt is. Wie het als eerste goed heeft, wint een prijs. Als niemand het helemaal goed heeft, wint diegene die er het dichtsbij zat. Als meerdere mensen het goed hebben, dan kijken we in hoeverre de details kloppen. Beantwoord de vraag dus tweeledig: a) vertel hoe jij denkt dat de fotograaf deze foto gemaakt heeft en b) doe een schatting van de instellingen: welke stand is er gebruikt (b.v. S-stand, P-stand, automatische stand), wat is de sluitertijd, wat is de ISO-waarde en de brandpuntsafstand (het aantal mm’s) in 35mm equivalent (b.v. 20mm APS-C = 30mm). En is er fotobewerking toegepast (ja/nee)? Je hoeft niet alles goed te hebben, maar wie het dichtste bij het juiste antwoord zit, wint. Het eerste deel van de vraag (a) is overigens het belangrijkste. Pas daarna gaat de beantwoording van de instellingen een rol spelen.

*update* – het antwoord

De foto is gemaakt door Ognyan Stefanov uit Blugarije, wiens fraaie portfolio (meer dan vliegtuigen alleen) je hier kunt bekijken. De foto bestaat uit één opname zonder dat beeldbewerking een rol gespeeld heeft. Hij is gemaakt met een Canon 20D met een 17-40 f4 L lens op 17mm (=28mm op 35mm equivalent). De sluitertijd bedroeg 21 seconden(!) in combinatie met een ISO waarde van 200 en diafragma f4. Het is duidelijk dat er aan het eind van de opname geflitst is en wel door een tweetal flitsers (550EX) via IR die handmatig op 105mm zoom en volledig vermogen stonden. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de flitser/camera zo ingesteld stond dat de flits pas bij het ‘tweede gordijn’ (second curtain sync) afging. Oftewel, niet aan het begin van de opname, zoals gebruikelijk, maar helemaal aan het eind. Zonder die instelling had het vliegtuig niet belicht kunnen worden, of dit had handmatig gedaan moeten worden (maar dan zouden de lichtsporen niet zo strak eindigen). 

Velen van jullie noemden de M-stand (wat overigens na mijn hint door enkelen ge-edit werd) of een andere stand, maar dan zou het een lucky shot geweest zijn. Want het vliegtuig zou aan het eind van de opname dan exact op het juiste punt in de compositie moeten staan (en niet buiten beeld) en dat is vrijwel niet te doen als je van te voren een x aantal seconden inplant. Slechts één iemand noemde de BULB-stand en dat was het antwoord waar ik op wachtte. Immers, alleen op die stand heb je de volledige controle wanneer je opname begint èn eindigt. Niemand had het 100% goed, maar Bazeratti, zat er (mede door het noemen van de BULB-stand) het dichtste bij. PM me even je adres, dan komt het boek naar je toe. Iedereen hartelijk dank voor de reacties! Dit gaan we vaker doen. 🙂

Prijs

De winnaar wint het boek ‘Fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera‘ (vierde editie), dat door mij geschreven is (hardcover, 238 pagina’s, full colour). Vanavond maken we bekend hoe de foto gemaakt is, wie de fotograaf is en wie er gewonnen heeft.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *