CP+: ‘Olympus toont XZ-10 compact en 75-300mm voor MFT’

Vorige week schreven we over de mogelijke komst van een Olympus XZ-3, omdat er een lichtsterker 6-24mm objectief ontwikkeld was. Vandaag is die XZ-3 min of meer ‘bevestigd’ door een nieuw gerucht dat we op 4/3 Rumors tegenkwamen. Er komt namelijk een nieuwe XZ die onder de XZ-2 gepositioneerd wordt.

Zelfde kwaliteit tegen een lagere prijs?

De nieuwe XZ heet voluit XZ-10. Veel details hebben we nog niet: er wordt alleen gemeld dat hij kleiner en lichter dan de XZ-2 zal zijn, en dat hij een objectief krijgt met een diafragma van F/1.8-2.7. Dat is wel een heel klein verschil met de XZ-2, die een lichtsterkte van F/1.8 tot F/2.5 heeft, zeker als je bedenkt dat de XZ-10 waarschijnlijk een adviesprijsprijs van maar €399 krijgt

Nu is ook duidelijk waarom wij denken dat het nieuwe 6-24mm objectief, met een lichtsterkte van F/1.4 tot F/1.8, voor de XZ-3 bedoeld is. De opvolger van de XZ-2 zal zich tenslotte wel van z’n nieuwe kleinere broertje moeten blijven onderscheiden.

Overigens wordt er nog helemaal niets gezegd over de XZ-1, die ook nog steeds volop verkocht wordt. Tot nu toe werd dit oudere model als goedkoop alternatief aangeboden. Nu er een nieuwe ‘budget-XZ’ aankomt, is de kans natuurlijk groot dat deze eerste XZ van de markt verdwijnt.

Betekent de nieuwe XZ-10 het einde van deze XZ-1?

Nieuwe versie van 75-300mm-objectief

Tegelijkertijd wordt gemeld dat er een nieuwe versie van de 75-300mm F/4.8-6.7 op komst is. De laatste weken zagen we de huidige versie al bij enkele grote winkels uit voorraad raken (zoals Amazon en B&H Photo), en nu is vrijwel zeker dat de opvolger op de aanstaande CP+ beurs in Japan te zien zal zijn. Over dit objectief zijn verder alleen de kleur en de prijs uitgelekt: hij wordt zwart, en krijgt een adviesprijs mee van €599.

Screenshot van 24 januari 2013: De huidige 75-300mm staat als “discontinued” aangegeven bij B&H.
Klik op de afbeelding om de huidige versie van de site te bekijken.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *