Correct belichten met het histogram

Er zullen misschien fotografen zijn die het met mij oneens zijn, maar zelf vind ik het histogram een superhandig hulpmiddel. Niet bindend, maar wel bruikbaar voor een laatste check op je net gemaakte foto. Op het oog kun je namelijk niet altijd zien of er pixels onder- of overbelicht zijn in je foto. Daar is het histogram voor!

Het histogram kan een hulpmiddel zijn om te kijken of je foto’s de correcte belichting hebben. Zoals ik al zei, het ‘advies’ dat je histogram geeft is niet bindend, want soms is het juist supermooi om onder- of over te belichten. Maar mocht je foto’s willen afdrukken of wil je er zeker van zijn dat je geen ‘lege’ (onder- of overbelichte) pixels in je foto hebt, dan zul je naar het histogram moeten kijken.

Wat zie je in het histogram?

Goed belichten met het histogram

In het histogram zie je een schematische weergave van de pixels in je foto. Helemaal links zie je altijd de donkere pixels, helemaal rechts de lichte. In het midden komen dan, vanzelfsprekend, de grijstinten.

Het grafiekje dat je ziet wijst op het aantal pixels dat zich in je foto bevindt van de betreffende tint. Elke tint, van 0 (zwart) tot 255 (wit) is één ‘balkje’ in je histogram en zo kun je min of meer aflezen hoeveel zwart-, wit- en grijstinten zich in je foto bevinden. Zie je links een piek in je histogram, dan heb je waarschijnlijk een vrij donkere foto genomen. Andersom geldt: zie je rechts een piek, dan is je foto vrij licht en/of bevat het veel wittinten. Bovenstaande grafiek bevat dus hoogstwaarschijnlijk een wit (of heel licht) stuk. Dat kan van alles zijn en dat kan zich ook overal in de foto bevinden.

Goed belichten met het histogram
Dit histogram is van een donkere foto, met daarin ook onderbelichte pixels.
Goed belichten met het histogram
Dit histogram is duidelijk van een overbelichte foto.

Schiet je grafiekje links of rechts buiten je histogram, dan heb je te maken met onder- of een overbelichte pixels in je foto. Idealiter begint je grafiek zo ver mogelijk linksonder, om een soort boog te maken (waarvan de vorm variabel is, enkele pieken in je histogram zijn helemaal niet raar) en helemaal rechtsonder weer te eindigen. Is dat het geval, dan heb je in theorie een correcte belichting in je foto.

Natuurlijk hoeft een histogram dat er anders uit ziet in de praktijk niet te betekenen dat je een goede foto hebt – zoals ik al zei kan het soms juist prachtig zijn om meer donkere of juist meer lichte kleuren in je foto’s te gebruiken. Je histogram kan dan overhellen naar links of naar rechts. Zo lang het grafiekje niet uit je histogram schiet, zit je qua onder- of overbelichting (en dus qua ‘lege’ pixels) in ieder geval goed!

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *