‘Corel ontslaat Bibble / Aftershot Pro ontwikkelaars’

Van verschillende kanten horen we geluiden dat Corel het complete ontwikkelteam van Aftershot Pro ontslagen heeft. Deze ontwikkelaars waren tot voor kort in dienst bij Bibblelabs – dat onder de naam Bibble al jaren onafhankelijke en snelle RAW-workflow software ontwikkelde. In de eerste week van januari werd bekend dat Corel Bibble had overgenomen en slechts één week na dat nieuws werd de introductie van AfterShot Pro aangekondigd. AfterShot Pro was gebaseerd op Bibble en pastte prima bij het Corel-portfolio als concurrent voor Adobe Lightroom en Apple Aperture. Bibble / AfterShot Pro is ook het enige pakket dat op alle platformen – PC, Mac en Linux – werkt.

Enkele dagen geleden hoorden we dat de ontwikkelaars van Bibble, werkend in Austin (Texas, VS), waren ontslagen. Dit kwam naar buiten via beta-testers van Bibble en vrijwillige moderators van het Corel User-forum die nauwe banden onderhielden met de ontwikkelaars en hen vaak al jaren kenden. Onder andere Andreas F.X. Siegert (die samen met de Nederlander Marco Frissen een digitaal boek over AfterShot Pro heeft uitgebracht) heeft melding gemaakt van het nieuws op zijn Google+ account:

“They fire the whole original development team. I have been in contact with those guys for many years, been meeting them at Photokina and at the lab in Austin, so it did not take long for that news to reach me. Brilliant move. Anyone who has the slightest clue about software development will notice right away, that this kills the product. After all, this is a raw converter that depends on regular camera updates in addition to bugfixing and enhancements to stay competitive.”

Gevolgen

Het is onduidelijk wat dit betekent voor de ontwikkeling van Aftershot Pro, met name omdat dergelijke RAW-software flink leunt op regelmatige software-updates om ondersteuning voor nieuwe camera’s te bieden. Bovendien bestond Bibble al heel lang en is het altijd lastig om met andermans code aan de slag te gaan. Corel zal de ontwikkeling van de software nu zelf op zich moeten nemen en dat is best complex voor een product dat al meer dan tien bestaat en op drie verschillende platformen draait. Met name de Linux-versie is complex om te onderhouden, omdat deze zwaar leunt op third party plug-ins.

Corel heeft nog niet publiekelijk op het bericht gereageerd. Als de berichten kloppen – en daar lijkt het sterk op – dan lijkt het voorval zeer op dat wat er met Paint Shop Pro gebeurde. Ook dat werd overgenomen (van Jasc), waarbij de betrokken medewerkers enige tijd later ontslagen werden en Corel de ontwikkeling in eigen hand nam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *