Concurrentie rond fotobewerking in apps neemt toe

Er is al een tijd veel beweging in de mogelijkheden om foto’s te bewerken op je mobiel. Facebook nam voor 1 miljard dollar het populaire Instagram over. Afgelopen maandag werd bekend dat Instagram foto’s niet meer als preview in Twitter te zien zijn. Inmiddels heeft Twitter zelf mogelijkheden toegevoegd voor de toepassing van onder andere filters. Ondertussen bewegen ook andere partijen als Snapseed. Is dit nu een verschraling van de markt, of worden we er uiteindelijk als gebruiker beter van?

Twitter

Door de overname van Instagram en de aanpassing van de preview was er geen mogelijkheid meer om foto rechtstreeks in Twitter te bekijken. Er waren al geruchten dat Twitter voor het einde van het jaar zou komen met eigen fotofilters om te voorkomen dat het gebruikers kwijtraakt via Instagram. Door de uitschakeling van de preview is de fotofunctionaliteit van Twitter beperkt. Twitter heeft dit aangepakt door nu zelf met fotofilters te komen, binnen de eigen Twitterapp. Er wordt gebruik gemaakt van filters van het bedrijf Aviary. In de nieuwe app versie die sinds begin deze week beschikbaar is, zijn de filters ingebouwd.

Twitter fotofilter Twitter meedere filters

 

Snapseed

De betaalde app Snapseed is van de ontwikkelaars van het bedrijf Nik Software. Deze app werd door Apple uitgeroepen tot iPad app van het jaar 2011 en kreeg in april dit jaar de prestigieuze Technical Image Press Association (TIPA) Award in de categorie “Beste mobiele foto app”. Dit bedrijf is halverwege september overgenomen door Google. Een Android versie van Snapseed kon daarom niet lang op zich laten wachten. En deze is er sinds afgelopen weekend voor Android 4.0 of hoger. Bovendien is deze app nu gratis voor zowel iOS als Android. Uiteraard is er ook een koppeling aanwezig met Google+.

Snapseed screenshot

Er ontstaan dus steeds meer verbanden tussen ontwikkelaars en specifieke fototoepassingen. Faceboek kiest voor Instagram, Twitter voor een toepassing van Avairy en Google+ voor Snapseed. Voordeel van de ontwikkeling is dat er meer gratis toepassingen te kiezen zijn, waardoor je als gebruiker meer mogelijkheden hebt voor mobiele fotobewerking. De integratie van de apps met de verschillende sociale netwerken is echter wel sterk verschillend, waardoor je in de praktijk snel zult uitkomen bij de partner van het sociale netwerk dat je gebruikt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *