De compositie: de regel van derden (gratis download)

Ken je de ‘regel van derden’? Of de zogenaamde ‘gulden snede’? Beiden zijn handige richtlijnen voor het maken van een goede compositie. De essentie en de doelstelling van deze zogenaamde ‘regels’ is in eerste instantie gericht op iets heel simpels: voorkomen dat een onderwerp teveel in het midden wordt gepositioneerd. Gevoelsmatig doen we dat namelijk al snel. We willen dat een persoon, een gebouw of een ander onderwerp goed en volledig in beeld staat en dus plaatsen we alles veilig in het midden. Maar eigenlijk is dat heel saai. Er is daardoor heel veel ruimte links en rechts, zonder toegevoegde waarde. Het is veel interessanter om een onderwerp juist niet in het midden te plaatsen. De regel van derden is een handig hulpmiddel om dit te voorkomen, maar het biedt nog meer hulp voor een goede compositie (lees vooral verder)

Keuzes maken

Door de verdeling in derden moet je altijd een keuze maken wat je centraal stelt; je kunt immers niet halveren en dus ook niet een onderwerp in het midden plaatsen. Je moet een keuze maken, waarbij een bepaald deel – zoals het onderwerp – eenderde in beslag neemt en het overige tweederde deel bijvoorbeeld uit de achtergrond bestaat (of andersom). Deze verdeling in derden is het makkelijkst toe te passen op de horizon.

Dat geldt voor landschappen, maar ook voor portretfoto’s. Zorg dat de persoon ongeveer eenderde of tweederde van de foto in beslag neemt en dat de rest wordt opgevuld door de omgeving. De omgeving zegt ook iets over de locatie het onderwerp en vertelt daardoor een verhaal. Bovendien schept dit meer ruimte voor beeldbewerking, waardoor er eventueel nog een deel van de foto uitgesneden kan worden. Een close-up van een portret of ander onderwerp mag natuurlijk veel meer ruimte in beslag nemen. Laat je creativiteit er vooral niet door remmen, maar houd de eenderde-tweederderegel in je achterhoofd als houvast voor een compositie.

Kruispunten en Fibonacci

Maar de regel van derden is meer dan alleen een hulpmiddel om onderwerpen buiten het midden te plaatsen. De hoeken van de middelste rechthoek zijn zogenaamde kruispunten. Als het onderwerp zich op één of meer van deze kruispunten bevindt, komt dat de compositie zeer ten goede. En wil je de perfecte compositie? Dan is de zogenaamde Fibonacci spiraal iets om je in te verdiepen, want deze staat garant voor de zogenaamde gulden snede en ideale verhoudingen.

Gratis PDF

Dit artikel is gedeeltelijk afkomstig uit het eBook ‘De Compositie – Basiscursus Fotografie‘ van Uitgeverij Sycorax. Download gratis het inkijkexemplaar (PDF). Deze PDF bevat 20 pagina’s van dit boek, dat in totaal bestaat uit 81 kleurenpagina’s met heldere informatie over de compositie en zeer veel voorbeeldfoto’s. Meer informatie vind je op de site van Lees.nl.

In het boek komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • De regel van derden (verhoudingen, raster, kruispunten, fibonacci spiraal)
  • De zon en het moment van de dag (o.a. het gouden en blauwe uur, omgaan met de zon)
  • Creatief met lijnen en de voorgrond en achtergrond
  • Omgaan met een bewegend onderwerp
  • Spelen met scherptediepte
  • Portretten
  • Panorama’s en 360 graden-foto’s
  • Achteraf de compositie wijzigen (beeldbewerking)
[button url=”http://lees.nl/boek/de-compositie-basiscursus-fotografie-pdf/” target=”_blank” style=”light-blue” size=”medium”] Meer informatie en gratis inkijk PDF [/button]

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *