Compleet nieuwe Leica M en M-E meetzoekers

Op de Photokina heeft Leica niet één, maar twee nieuwe meetzoeker-camera’s geïntroduceerd. Eén daarvan is compleet nieuw, en is bedoeld als opvolger van de M9. Die opvolger gaat simpelweg door het leven als Leica M; Leica heeft namelijk besloten om de nummering te laten vallen.

Live View en focus-assistentie

Aan de buitenkant vallen twee zaken direct op: de accessoirepoort onder de flitsschoen, en de extra knop op de voorkant, rechts onder de M. De poort achterop maakt het mogelijk om een electronische zoeker te monteren, zoals we ook bij MFT-camera’s zien. Sterker nog: het betreft exact dezelfde kantelbare Visoflex EVF2 zoeker als van Olympus.

De extra knop op de voorkant is een speciale focusknop. Nog geen autofocus uiteraard; we kunnen niet verwachten dat Leica alle principes in één keer overboord gooit. Deze knop is puur bedoeld om handmatig scherpstellen via Live View makkelijker te maken. Dit kan naar keuze gebeuren door op het beeld in te zoomen of door focus peaking in te schakelen.

Nieuwe CMOS-sensor

De Leica M krijgt een nieuwe sensor met 24 miljoen pixels. Niet alleen het aantal pixels verandert, maar ook het type sensor: Leica stapt met deze camera over van CCD naar CMOS, wat nodig is om Live View en video-opnames in Full-HD mogelijk te maken. De burstsnelheid van de camera gaat met deze nieuwe sensor ook omhoog: van twee naar drie beelden per seconde. Daarmee is het nog steeds geen snelheidsmonster, maar dat lijkt vooral aan de (eveneens nieuwe) beeldprocessor van Leica zelf te liggen. Volgens de fabrikant van de sensor zou dit exemplaar namelijk vijf beelden per seconde moeten halen.

Om de resultaten van deze sensor direct te bekijken is het beeldscherm ook flink aangepakt. Het 230k pixels scherm was bij de introductie van de M9 eigenlijk al achterhaald, en die fout wil Leica niet nog een keer maken. Het nieuwe exemplaar is een modern 3 inch scherm met 920.000 beeldpunten.

Leica M9 gaat door

Naast de M heeft Leica nog een nieuwe meetzoeker aangekondigd: de Leica M-E, wat in feite gewoon een M9 in een nieuw jasje is. De M-E wordt gepositioneerd als instapper, maar wie de M9 kent weet gelijk dat er evengoed een fors prijskaartje aan zal hangen. Technisch is hij 100% identiek  aan de M9, en ook het uiterlijk verschilt maar minimaal. Alleen de schakelaar om andere hulplijnen in de optische zoeker weer te geven ontbreekt, wat overigens ook voor de M geldt. Mogelijk gebeurt deze selectie nu via het menu, en/of de 6-bit identificatie van het gebruikte objectief.

Prijs en beschikbaarheid

Hoewel de M al op de beursvloer getoond werd, duurt het nog even voor hij in de (Leica-)winkels terug te zien zal zijn. De start van de verkoop staat namelijk voor begin 2013 gepland, tegen een adviesprijs van 6200 euro. De M-E zou deze maand al beschikbaar moeten zijn, en hiervan is de prijs vastgesteld op 4800 euro.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *