CompactFlash-groep presenteert nieuw type flashkaart: XQD

Opvallend nieuws! De CompactFlash Association heeft een nieuw type geheugenkaart aangekondigd, genaamd XQD. Dit type kaart moet een brug vormen tussen SecureDigital (SD) en CompactFlash (CF). De eerste genoemde is momenteel veruit het meest populaire type geheugenkaart en wordt in circa 90 procent van alle nieuwe camera’s gebruikt. Professionele fotografen vinden het kaartje echter te klein en de zwak voor hun dagelijks gebruik. Het kaartje is lang niet zo stevig gebouwd als een CompactFlash-kaart, die ook prettiger in het gebruik is. Daarbij heeft de CF-standaard momenteel nog de grootst beschikbare opslagcapaciteit en de snelste lees- en schrijfsnelheden, al wordt het verschil met SD steeds kleiner.


De CompactFlash Association komt nu met het XQD-formaat op de proppen, dat marktaandeel bij beide kampen moet wegsnoepen. De standaard is gebaseerd op PCI Express specificaties die een schrijfsnelheid van 125 MB/s en hoger mogelijk maken (2,5 Gbps, in de toekomst 5 Gbps). Het kaartje meet 38,5 x 29,8 x 3,8mm en zou zeer duurzaam en robuust zijn. Het is niet helemaal duidelijk of de CompactFlash Association hiermee concreet voorstel om de CompactFlash-standaard uit te faseren. Fabrikanten als Sandisk hebben in het recente verleden aangegeven dat ze bezig blijven met het opschalen van de CF-standaard, met hogere capaciteiten en -snelheden. Waarschijnlijk blijft dat hoe dan ook doorgaan – naast het XQD-formaat – omdat veel professionele apparatuur, zoals high-end DSLR’s en videocamera’s CF gebruiken. Of het succesvol wordt moet nog maar blijken. Enkele jaren terug kwam de CompactFlash Association met de CFast-standaard op de proppen dat CF moest vervangen, maar dat is nooit van de grond gekomen. 

Details over capaciteiten en fabrikanten die de standaard gaan ondersteunen ontbreken vooralsnog. De eerste kaartjes worden gedemonstreert op de CP+ in februari 2012 in Japan. Ook het licentie-proces gaat dan van start.

PERSBERICHT

The CompactFlash Association Announces the Recently Adopted XQD Specification as a New Memory Card Format

XQD Introduces Industry Leading Performance

The CompactFlash Association (CFA) is pleased to announce the release of the XQD specification as a new high performance memory card. This XQD specification is based on the PCI Express® specification, which provides a solid base for future performance scaling. The CFA has adopted a new card specification with exciting performance and storage capabilities.

The key features of the XQD format include:

Optimized form-factor
Dimensions : 38.5 x 29.8 x 3.8mm
Durable & Robust
Scalable High Performance Interface
PCI Express: 2.5Gbps today and 5Gbps Future
Actual Write Speeds
Target 125MB/sec and Higher
To distinguish the new memory card format, an XQD compatibility mark has been created.

“The XQD format will enable further evolution of hardware and imaging applications, and widen the memory card options available to CompactFlash users such as professional photographers,” said Mr. Shigeto Kanda of Canon, chairman of the board, CFA.

XQD cards will be shown at the CompactFlash Association booth at CP+ 2012, February 9-12 in Yokohama, Japan. Licensing for CFA members will start in early 2012.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *