Chipworks ontleedt Canon EOS 650D

Vond je onze uitpakvideo van de Canon EOS 650D al spannend? Dan is het misschien beter als je niet verder leest. Chipworks, een gespecialiseerd reverse engineering bedrijf, heeft deze nieuwe camera namelijk helemaal uit elkaar gehaald.

In het artikel op hun website gaan ze uitgebreid in op alle belangrijke onderdelen. Op die manier krijg je een mooi beeld van wat er allemaal onder de behuizing verstopt zit, en hoe alle chips samenwerken om de camera goed te laten functioneren.

Opvallende details over Hybrid-AF

Uiteraard komt de sensor ook aan bod, en daar komen we een opvallend detail tegen: de fasedetectie-diodes lijken onregelmatig over de sensor verdeeld te zijn. Op onderstaand infraroodbeeld zijn de AF-diodes duidelijk van de gewone lichtvangende pixels te onderscheiden:

Normaal gesproken zijn er voor autofocus echter twee ‘strips’ van fasedetectiediodes nodig. Er worden steeds minimaal twee strips tegenover elkaar van het midden gebruikt. Voor de meer nauwkeurige ‘cross-type’ AF-punten worden dan weer twee van zulke paren loodrecht op elkaar gebruikt. Hieronder zie je een afbeelding van de ‘gewone’  AF-sensor, die de 650D ook nog in huis heeft. De grijze en zwarte strips zijn duidelijk zichtbaar:

Canon lijkt nu dus ook een methode gevonden te hebben die met losse diodes werkt in plaats van deze strips. Wat er precies achter de nieuwe methode zit is voorlopig nog gissen. De reden kan zijn dat deze spreiding makkelijker uit de foto te filteren is. Waar een AF-diode zit, kan namelijk niet tegelijk een beeldvangende pixel zitten. Af en toe een missende pixel is dan makkelijker onzichtbaar uit de foto te filteren dan een hele rij pixels tegelijk. Maar naast het oplossen van dit probleem kan de nieuwe methode ook andere voordelen hebben. Als die diodes over de hele sensor verspreid zitten, zou dit wel eens kunnen betekenen dat de autofocuspunten over het hele beeld te verplaatsen zijn (misschien iets voor een firmware-hack?). Overigens stelt Canon zelf dat de af diodes alleen in het centrum zitten (zie de uitleg in onze preview).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *