CES: Sigma 19mm f2.8 en 30mm f2.8 macro voor MFT en NEX

Sigma heeft een tweetal nieuwe lenzen aangekondigd die speciaal ontwikkeld zijn voor systeemcamera’s. De 19mm f2.8 is een compacte prime die een beter alternatief moet vormen op de bestaande lichtsterke pancake’s. De lens is weliswaar een stuk groter dan de bestaande modellen, maar volgens Sigma zou deze (daarom) ook betere optische prestaties bieden. De 30mm f2.8 is een compact macrolens. Sony heeft net een macrolens met vergelijkbare specificaties aangekondigd, maar de versie van Sigma is met f2.8 net iets lichtsterker. Beide lenzen komen beschikbaar voor de MFT-camera’s van Panasonic (G-serie) en Olympus (PEN-serie) en de NEX-serie van Sony. De beeldhoek varieert per cameramodel; bij MFT moet de brandpuntsafstand vermenigvuldigd worden met 2x en bij NEX met 1,5x.

De twee nieuwe telgen hebben de toevoegingen EX en DN meegekregen. EX staat voor de lijn met lichtsterke objectieven van Sigma (voorheen was het een aanduiding voor de Pro-lijn). En DN staat voor Digital Neo, wat de aanduiding is voor de lenzen voor de nieuwe systeemcamera’s. De nieuwe lenzen kenmerken zich verder met een nieuwe lineaire scherpstelmotor, die beduidend stiller zou zijn dan bestaande HSM lenzen. De reden hiervoor is dat de glaselementen relatief klein en compact zijn, waardoor er geen mechanische compenten (zoals tandwielen) nodig zijn om de elementen te verplaatsen. Dit zou vooral voor filmen extra interessant zijn, omdat er geen hinderlijke geluiden hoorbaar zijn wanneer er gefocust wordt. Verder heeft Sigma de lenzen voorzien van een ‘ Super Multi-Layer Coating’  dat reflecties moet verminderen.

 

De Sigma 30mm f2.8 EX DN is een compact macrolens met een scherpstelafstand van 30mm.

De 19mm f2.8 moet een optisch beter alternatief vormen voor compacte pancakes 

Hands-on

We hebben op de CES even met de twee nieuwe objectieven kunnen spelen. Zoals verwacht zijn ze behoorlijk compact in vergelijking met APS-C objectieven. Maar de 19mm f2.8 is wel een stuk forser dan de pancakes van de directe concurrenten, zoals de 16mm f2.8 pancake van Sony, de 17mm f2.8 van Olympus en de 20mm f1.7 van Panasonic. De degelijke bouwkwaliteit is er van de buitenkant niet echt vanaf te zien, maar is wel te voelen. Beide lenzen zijn voorzien van een metalen lensvatting (in plaats van plastic).

Wat uiterlijk betreft passen ze het beste bij een zwarte versie van een Panasonic G-serie, Olympus Pen of Sony NEX. Anders vallen ze een beetje uit de toon (zowel qua kleur als ook het wat afwijkende ontwerp). Maar uiterlijk is natuurlijk ook niet alles; het gaat er om wat je ermee kunt. Dankzij Sigma heb je als consument nu in ieder geval wat extra keus als het op objectieven aankomt en ben je niet automatisch gebonden aan de camerafabrikant. 

Beschikbaarheid

De prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. De beschikbaarheid wel. Zo kon Sigma ons op de CES vertellen dat de 19mm in maart-april beschikbaar komt voor MFT en in april-mei voor Sony NEX. De 30mm lens is al iets eerder verkrijgbaar; februari-maart voor MFT en maart-april voor NEX.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *