CES 2013: Sony brengt acht nieuwe videocamera’s uit

Sony heeft tijdens CES 2013 acht Full HD touchscreen videocamera’s voor de Europese markt aangekondigd. Naast een enkele nieuwe functionaliteit lijkt het vooral om goedkopere modellen van vorig jaar te gaan.


Waar Sony voor de Amerikaanse markt liefst elf videocamera’s in petto heeft, moet de Europese het met drie minder stellen. In tegenstelling tot de Amerikaanse markt zit hier geen 3D camera bij. Voor een volledig overzicht van de verschillende modellen en de functionaliteiten kan de tabel onderaan het artikel worden geraadpleegd.

Sony PJ650

De Sony PJ650VE is één van de meest complete videocamera’s uit de lineup van CES 2013 van Sony. De camera is voorzien van een twintig lumen projector, gebalanceerde optische stabilisatie, elektronische zoeker en draaiknop voorop.

Opvallende eigenschappen

Het meest opvallende verschil ten opzichte van de modellen van vorig jaar zit in de vier modellen met een projector. Met die projector kunnen de opgenomen beelden worden geprojecteerd en komt het geluid uit de ingebouwde stereo speakers. De PJ modellen van 2013 hebben daarbovenop een HDMI ingang, waarmee ook beelden van andere apparaten met de projector van de videocamera kunnen worden geprojecteerd.

Daarnaast hebben nu meer (en goedkopere) modellen ‘gebalanceerde optische stabilisatie’. Bij ‘normale’ optische stabilisatie worden lenselementen verschoven om te compenseren voor bewegingen. Echter, bij de gebalanceerde optische stabilisatie beweegt het geheel van lens en sensor, wat de effectiviteit van de beeldstabilisatie drastisch verbetert.

Gebalanceerde beeldstabilisatieEen vergelijk van de bewegingsmogelijkheden van het optische systeem in de camera’s met een gebalanceerde- (links) en met ‘normale’- optische beeldstabilisatie (rechts). Voor een bewegende, geanimeerde versie van de twee systemen kun je deze video bekijken.

Met behulp van een optionele Wi-Fi adapter voor een aantal camera’s kunnen video’s en foto’s draadloos naar een smartphone of tablet worden gestuurd. Daarnaast is het mogelijk om de camera vanaf de smartphone te bedienen (waaronder start/stop en zoom). Het is ook mogelijk om de camera te koppelen met de computer en zodoende draadloze backups te maken van de opnamen.

De hogere modelnummers hebben ook een ‘Advanced Sound Processor’, waarmee de desbetreffende camera’s beter kunnen omgaan met extremere geluidsniveau’s (zowel lage als hele hoge). Dit komt bovenop de standaard functionaliteiten als het filteren van storende windruis en prioriteit geven aan spraak van personen. Die functionaliteiten zitten naar het zich laat aanzien op alle gepresenteerde modellen.

Een overzicht
Het hieronder gepresenteerde overzicht is gebaseerd op het persbericht van Sony Europe het is dan ook nog geen compleet overzicht van alle verschillen. Zo wordt er met geen woord gerept over de interne opslag van de camera’s, waar de Amerikaanse exemplaren van 8GB (CX230) tot en met 96GB (PJ790V) aan intern opslaggeheugen hebben. Verder valt het op dat vier goedkopere modellen alleen met 50 beelden per seconden opnamen zouden maken, in plaats van de standaard 25 beelden per seconde. Dit zou een fout kunnen zijn.
Alle camera’s hebben voor de rest dezelfde sensortechniek, maar de resolutie lijkt te verschillen. De opgegeven resolutie gaat om de resulatie van de foto’s. De video’s zullen gewoon een Full HD resolutie hebben. Welke resoluties het per camera om gaat is niet goed om te maken omdat de Amerikaanse modelnummers teveel verschillen van de Europese. Tot slot is de maximale bitrate van de camera’s 24 Mbps in AVCHD formaat. Daarnaast kunnen de camera’s in MP4 formaat opnemen, de bitrate daarvan is onbekend en is voornamelijk bedoeld om makkelijker video’s op sociale media te kunnen delen.

Overzicht van Europese consumenten videocamera's van Sony in 2013

Lens: C.Z. staat voor Carl Zeiss.
Zoom: o staat voor optische zoom en d voor digitale zoom (door Sony extended zoom genoemd).
Projectie: een camera met een projector aan boord heeft ook stereo speakers en de mogelijkheid om beelden van een externe HDMI bron te vertonen.
Audio: ASP staat voor de, in het artikel besproken, Advanced Sound Processor.
Ext. Mic.: de PJ780VE heeft ook nog een losse microfoon waarmee betere opnamen gemaakt kunnen worden
EVF: de twee laatste modellen zijn uitgerust met een digitale zoeker, waar de andere modellen het met alleen een LCD scherm moeten doen.
Draaiknop: twee modellen hebben een draaiknop aan de voorkant van de camera, waarmee onder meer de focus, witbalans, diafragma en sluitertijd makkelijk handmatig kunnen worden aangepast. Voor zover de opties op de goedkopere modellen beschikbaar zijn, moet daarvoor het touchscreen worden gebruikt.

Adviesprijzen en moment van beschikbaarheid
Adviesprijzen en moment van beschikbaarheid van de Europese modellen zijn vooralsnog niet bekend. Er kan misschien wel het één en ander worden afgeleid uit de prijzen van de Amerikaanse modellen, hoewel de modelnummers (los van de ontbrekende E aan het eind) niet echt overeenkomen.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *