CES 2013: Polaroid iM1836 hands-on (video)

Deze week hebben we tijdens de CES in Las Vegas enige tijd met de Polaroid iM1836 kunnen spelen. Los van het feit dat deze camera wat uiterlijk betreft veel overeenkomsten heeft met de Nikon 1 J-serie, zie verderop, viel ons het een en ander op. De merknaam Polaroid wordt tegenwoordig (in licentie) gebruikt door Sakar, die ook dit toestel ontwikkeld heeft. De Polaroid iM1836 gebruikt een nogal afwijkende bouwcontructie. De 1 inch sensor zit namelijk niet in de body, maar in de lens. Dit heeft als voordeel dat er geen stof op kan komen, maar we zien tegelijkertijd ook een hoop nadelen (iedere lens moet dus met een sensor uitgerust worden en objectieven van andere fabrikanten vereisen een adapter met een sensor er in). 

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de cameramodellen op de stand was slecht. De camera zelf voelt vrij licht aan, terwijl de lens juist erg zwaar voelt (mogelijk doordat de sensor dus in de lens zit). Er is momenteel slechts één lens beschikbaar, maar er moeten meer exemplaren gaan volgen in de toekomst. Sakar is ook van plan om met converters te komen, waardoor je lenzen van andere fabrikanten kunt gebruiken. De camera is dus uitgerust met Android 4.1, maar deze was alles behalve stabiel zoals aan de videobeelden (onderaan dit item) te zien is. Polaroid/Sakar heeft overigens nog meer modellen in de planning..

 

Gelijkenis met de Nikon 1 serie

Zoals we al eerder opmerkten vertoont de camera zeer veel overeenkomsten met de J-modellen uit de Nikon 1-serie. De sensormaat is identiek, de letters op de 10-30mm zijn gelijk, de pop-up flitser is hetzelfde en qua uiterlijk lijken ze als twee druppels water op elkaar. Sinds de aankondiging van de J3 van Nikon zijn de overeenkomsten zelfs nog groter geworden, want ook die bevat nu een draaiwieltje en de vergrendelknop zit nu op exact dezelfde locatie. We hebben bij Nikon navraag gedaan wat er aan de hand was. Had Sakar/Polaroid een licentie genomen op de Nikon 1 camera’s? Volgens Nikon was dat niet het geval en is er vooraf geen overleg geweest met het bedrijf. Oftewel, dit kan nog wel eens een staartje gaan krijgen…

Video

Hieronder zie je een korte video waarbij we de Polaroid iM1836 camera vanuit alle hoeken bekijken en aan de slag gaan met de Android interface (die niet bepaald stabiel werkte)l.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *