CES 2013: Nikon 1 S1 en J3 geïntroduceerd

We zijn toe aan het laatste nieuwsbericht over de Consumer Electronics Show van dit jaar, maar zeker niet het minste nieuws. Nikon heeft namelijk twee nieuwe 1-serie camera’s laten zien: de vernieuwde 1 J3 en de geheel nieuwe 1 S1.

Nikon 1 J3

We beginnen met de 1 J3, die de J2 wel heel snel opvolgt. In december schreven we al dat de J3 eraan zat te komen, en dat de verbeteringen door die korte opvolgtijd relatief klein zouden zijn. Maar dat valt heel erg mee.

De J3 neemt enkele sterke punten van het huidige topmodel, de V2, over. De 14 megapixel sensor, de Expeed 3A-processor – goed voor 15 beelden per seconde met werkende autofocus – en de aansluiting voor de optionele WU-1b WiFi-module hebben allemaal hun weg gevonden naar het nieuwe middenmodel. Dat betekent dat er technisch geen verschil meer tussen deze modellen zit, maar de V2 heeft natuurlijk wel de extra bedieningsknoppen en de electronische zoeker die de J3 moet ontberen.

Wat het uiterlijk betreft zijn er weinig wijzigingen. De meest in het oog springende verandering is dat het instelwiel van de achterkant naar de bovenkant van de body is verplaatst.


Nikon 1 J3: nu het instelwiel naar boven is verhuisd, is de achterkant vrijwel gelijk aan de hieronder besproken 1 S1.

Nikon 1 S1

Dat de J3 een stukje naar de V2 is opgeschoven, betekent dat er ruimte vrijkomt voor een nieuw instapmodel. Wie echter denkt dat Nikon hier alleen het absolute minimum aan techniek in heeft gestopt, komt bedrogen uit. De S1 beschikt namelijk over dezelfde Expeed 3A-processor als z’n twee grotere broers, en ook de aansluiting voor de WU-1b is gewoon aanwezig. Het enige technische verschil is dat de S1 nog gebruik maakt van de oudere 10 megapixel sensor die ook in de J1, V1 en J2 gebruikt is.

Wat de bediening betreft doet de S1 nog een stapje terug ten opzichte van de J-serie. Het instelwiel is verwijderd, waardoor alleen de absoluut noodzakelijke knoppen overblijven. De functionaliteit van het instelwiel is er nog wel,  maar daarvoor zal je nu het menu in moeten duiken.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon 1 J3 is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, zilver, rood, en beige. Nikon S1-kopers kunnen kiezen uit wit, zwart, roze, rood en kaki. Beide modellen kunnen met een bijpassende 11-27.5mm (S1) of 10-30mm (J3) kitlens geleverd worden.De adviesprijzen bedragen €649 voor de J3 met kitlens, en €519 voor de S1 met kitlens. Vanaf 7 februari worden ze in de winkels verwacht.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *