CES 2013: Nieuwe Olympus Traveller camera’s

Dat de CES vooral op consumenten gericht is, is duidelijk aan de camera-introducties te zien; de compactcamera’s vliegen ons om de oren. Ook Olympus doet een duit in het zakje met zes nieuwe modellen: drie in de Traveller-serie, en drie in de Tough-serie. Eerst zullen we de Travellers bekijken; de Tough-modellen volgen later.


Links de rechthoekige SH-50. De SZ-16 (rechts) en SZ-15 hebben een bridge-camera ontwerp.

De drie nieuwe Traveller-modellen zijn allemaal uitgerust met een 16 megapixel sensor, en het 24x zoomobjectief dat we eerder in de SZ-31MR tegenkwamen. Dit objectief heeft een bereik van (omgerekend) 25 mm tot 600 mm bij een diafragma van F/3.0 tot F/5.9, en kan zelfs volledig ingezoomd nog scherpstellen op een afstand van 40 centimeter. Volgens Olympus zijn deze camera’s dan ook zeer geschikt voor macrofotografie.

Ook bij de nieuwe Olympus-modellen wordt de optische zoom uitgebreid met een nieuwe digitale zoom. Fujifilm heeft het over een “superresolutiezoom […] zonder het merkbare kwaliteitsverlies dat we kennen van de digitale zoom”, maar ook deze superresoluitezoom is natuurlijk gewoon digitaal.

Traveller SH-50

De SH-50 is het nieuwe topmodel in de Traveller-serie. Naast het superzoom-objectief wordt dit model gekenmerkt door de 5-assige beeldstabilisatie die we uit de OM-D EM-5 kennen. Het is de eerste keer dat Olympus deze stabilisatie in een compactcamera toepast. Verder vinden we een 16 megapixel backlit CMOS-sensor, die in Full HD kan filmen (30p/60i). Als je de resolutie verlaagt tot HD, is een framerate van 120 bps mogelijk, en wie nog een stapje terug doet (640×240 pixels) kan ook nog op 240 bps filmen.

De resultaten zijn terug te zien op een 3-inch aanraakscherm met 460.000 pixels, dat ook de belangrijkste bedieningsfuncties voor z’n rekening neemt. In tegenstelling tot veel nieuwe concurrenten beschikt de SH-50 niet over een WiFi-module, maar de camera biedt wel ondersteuning voor FlashAir- en EyeFi-geheugenkaarten om foto’s direct naar een smartphone, PC of website te sturen.

Traveller SZ-16

De SZ-16 moet het met iets mindere specificaties doen, hoewel het bridgecamera-ontwerp misschien het tegenovergestelde doet vermoeden. Zo is deze camera voorzien van ‘gewone’ beeldstabilisatie. De SZ-16 heeft nog wel een “multi-motion movie stabilisator” om het gemis van de 5-assige stabilisatie een beetje te compenseren. Filmen kan in Full HD, maar alleen met 30 progressieve beelden per seconde. De 60i-stand is niet beschikbaar. Versneld opnemen gaat in iets lagere resoluties dan bij de SH-50: 120 bps op 640×480, en 240 bps op 320×240.

Traveller SZ-15

De SZ-15 biedt nog minder mogelijkheden, met name omdat deze camera een CCD-sensor en een oudere beeldprocessor gebruikt dan zijn twee duurdere broertjes. Daardoor is het filmen beperkt tot 720p; versneld opnemen is helemaal niet mogelijk. Daarnaast mist de SZ-15 enkele nieuwe technologieën, zoals de multi-motion movie-stabilisator en iHS-technologie om opnames bij weinig licht te verbeteren.

Ook de mogelijkheid om foto’s naar een smartphone te sturen ontbreekt. De SZ-15 ondersteunt alleen EyeFi-geheugenkaarten om direct naar een website of PC te uploaden.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf maart 2013 liggen de nieuwe modellen in de winkel. De SH-50 en SZ-16 worden geleverd in de kleuren zwart, zilver en wit. De SZ-15 is in zwart, zilver en rood verkrijgbaar. De adviesprijzen voor de SH-50, SZ-16 en SZ-15 bedragen resp. €299, €219 en €199.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *