CES 2013: Fujifilm X20 en X100S

Zoals verwacht heeft Fujifilm op de CES twee high-end compactcamera’s aangekondigd: de X20 en de X100S. Deze opvolgers van de X10 en X100 zijn uiterlijk vrijwel ongewijzigd, maar intern is toch een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Op 5 januari hebben we hier al over geschreven, en de meeste informatie die was uitgelekt blijkt ook te kloppen. Maar nu we de officiële persberichten hebben kunnen we toch nog wat gegevens aanvullen.

Fujifilm X20

We beginnen met de kleinste van het stel. De belangrijkste verbetering ten opzichte van de X10 is ongetwijfeld de sensor. Net als zijn grote broer beschikt de X20 nu ook over een X-Ttrans sensor, die in combinatie met de nieuwe “EXR Processor II” voor 30% minder ruis en een 20% hogere resolutie zou moeten zorgen. Bovendien  is de sensor uitgerust met fasedetectie AF-diodes. Hierdoor zou de camera in 0,06 seconde moeten scherpstellen, wat voor een compactcamera uitzonderlijk is.

De optische zoeker is ook verbeterd. Het is nog geen hybride zoeker zoals in de X100, maar dankzij een transparant LCD-paneel dat in de zoeker is geplaatst is het nu wel mogelijk om informatie in het zoekerbeeld te kunnen zetten, zoals belichtingsinformatie en hulplijnen om de compositie te bepalen. Tot slot toch nog een uiterlijke wijziging, maar die heb je intussen natuurlijk al gezien: naast een geheel zwarte versie, is de X20 nu ook in een zilver/zwarte versie verkrijgbaar.

Fujifilm X100S

Ook de X100S profiteert van de nieuwe sensor en processor, en heeft dus dezelfde verbeteringen ten aanzien van ruis, resolutie en autofocussnelheid. Maar wat de X100S echt bijzonder maakt, is een nieuwe digitale “split image” weergave bij handmatig scherpstellen. Dit houdt in dat de EVF (dus niet het optische deel van de hybride zoeker) en het beeldscherm desgewenst een meetzoeker-achtige scherpstelhulp laten zien, waarmee je sneller en nauwkeuriger kunt scherpstellen dan met een normaal beeld.

De EVF zelf is ook verbeterd. Het is nog wel een gewoon LCD-type, dus geen OLED-zoeker zoals in de geruchten voorspeld werd. Maar de resolutie is wel omhoog gegaan van 1,44 miljoen naar 2,35 miljoen pixels.

Prijs en beschikbaarheid

Over de prijs en beschikbaarheid in Nederland is nog niets bekend. Zoals gebruikelijk is de Duitse divisie wat sneller met deze informatie, en over het algemeen wijken de Nederlandse prijzen en data hier niet veel van af. Bij onze buren moet de X20 vanaf februari verkrijgbaar zijn tegen een adviesprijs van €549. De X100S gaat €1149 kosten, en ook dit toestel moet in februari in de winkels verschijnen.

Extra

Het onderstaande beeld van de X100S en X20 hebben we gemaakt op de CES in Las Vegas:

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *