CES 2013: Canon introduceert onder meer de HF-G25

In tegenstelling tot Sony komt Canon met nog minder consumenten videocamera’s op de markt. Waar het er vorig jaar nog zes waren, zijn het er dit jaar vier, maar hier zit wel het nieuwe vlaggenschip bij, de Legria HF G25.


Net als bij Sony is de Canon lineup voor Europa anders dan voor Amerika. Voor Nederland heeft Canon tijdens CES 2013 de Legria instappers HF R406, HF R46 en HF R48 (oplopend in prijs) geïntroduceerd. Het nieuwe topmodel van de consumentenlijn is de Legria HF-G25.

Instappers
De drie instappers verschillen onderling weinig. De voornaamste verschillen zitten in de aanwezigheid van Wi-Fi (alleen de R46 en de R48) en het opslaggeheugen (R406: SDXC slot, R46: 8GB intern geheugen en de R48: 32GB intern geheugen).

Canon HF R48
De Canon HF R48 is de meest uitgebreide camera met een capacitief touchscreen en 32GB intern geheugen

Alle drie de camera’shebben een nieuwe processor (DIGIC DV4). Hiermee is het, in ieder geval bij de R48 en de R46, mogelijk om gelijktijdig (!) op te nemen in AVCHD en MP4:
-AVCHD 2.0 1080p25 tot 28Mbps
-MP4 1080p50 tot 35Mbps.
Of de R406 ook gelijktijdig in beide formaten kan opnemen is niet zeker. Het persbericht is wat dat betreft verwarrend, maar het heeft er wel alle schijn van.
Volgens Canon zou met de combinatie van de DIGIC DV4 processor en de 3,2 Megapixel HD CMOS sensor een hogere beeldkwaliteit bij weinig licht mogelijk zijn.

Naast bediening middels een 3 inch capacitief touchscreen kunnen de R48 en de R46 draadloos worden bediend met de smartphone. Daarnaast kunnen de beelden draadloos over Wi-Fi worden bekeken op een smartphone, tablet of Windows computer.
De drie camera’s hebben een 32x optische zoom en met digitale zoom geactiveerd is het maximum 53x. In 35mm termen leidt tot een bereik van 38,5mm-1232mm met digitale zoom uitgeschakeld.

Voor de stabilisatie biedt Canon vier modi van stabilisatie op de drie camera’s, onder de noemer Intelligent IS. Het lijkt erop dat bij deze vorm van stabilisatie de beelden digitaal worden gestabiliseerd, maar dat is niet zeker. Daarnaast bevatten de camera’s een Dymanic IS stand. Dat is een optische beeldstabilisatie middels vijf stabilisatieassen.

Legria HF-G25
De Legria HF-G25 is het nieuwe vlaggenschap van de consumentenlijn en lost daarmee de Legria HF-G10 af, die al op CES 2011 werd geïntroduceerd. De HF-G10 kwam eerder al op FotoVideo aan bod en is de afgelopen paar maanden in prijs gezakt. Ondanks het feit dat er twee jaar tussen de respectievelijke lanceringen zit zijn de verschillen beperkt gebleven.

Canon Legria HF-G25

De Canon HF-G25 heeft onder meer een nieuwe lenshood met geïntegreerde lensdop en een verbeterd stuk rubber rondom de digitale zoeker. De grote handmatige ring voor de scherpstelling en de kleine ring achterop de camera voor diafragma, sluitertijd, gain en geluidsopnameniveau zijn gebleven.

Ten opzichte van de voorganger heeft de G25 een ‘nieuwe’ HD CMOS PRO sensor. De sensor zou een verbeterde lichtgevoeligheid hebben van 20% ten opzichte van de G10. Op basis van het percentage en de vergelijking lijkt het daadwerkelijk om dezelfde sensortechniek te gaan als in de hiervoor besproken drie instappers. Echter, de resolutie van de sensor is lager dan de instappers en gelijk gebleven vergeleken met de de sensor in de HF-G10.
Net als de instappers heeft de HF-G25 een Intelligent IS en de optische beeldstabilisatie aan boord. De extra modi van de eerste stabilisatieoptie zijn een verschil ten opzichte van de HF-G10. Het is de vraag of op de één of andere manier de Powered Optical Stabilisation van de G10 is teruggekomen op de G25.

Ten opzichte van de G10 heeft de G25 nog andere aanpassingen, zoals een verbeterd rubber rondom de EVF en een nieuwe lenshood.  Waar de G10 het moest stellen met een lensdop, heeft de G25 een geïntegreerde lensdop. Of het 3,5″ grote LCD scherm, net als de instappers, een capacitieve variant is valt vooalsnog niet op te maken.
Opslag vindt nog altijd plaats op het interne 32GB geheugen of de twee SDXC kaartsloten. Hierbij kan er automatisch worden gewisseld naar het ‘volgende’ opslagmedium, maar er kan ook worden gekozen om voor de veiligheid naar beide kaarten tegelijk te schrijven.

Opvallend genoeg blijven progressieve opnamen met de G25 beperkt tot 25 beelden per seconden, dit in tegenstelling tot de hiervoor genoemde instappers, die ook met 50 beelden per seconde kunnen opnemen. Opvallend genoeg moet de G25 het, in tegenstelling tot de G10, stellen zonder een LANC interface. Op de LANC aansluiting kan bedrade afstandsbediening worden aangesloten om de camera te kunnen bedienen.

Adviesprijzen en moment van beschikbaarheid
Adviesprijzen en moment van beschikbaarheid van de Europese modellen zijn vooralsnog niet bekend. De Amerikaanse Vixia tegenhangers kunnen indicatief zijn: R400 (/R406 – $299,99), R40 (/R46 – $399,99) en de R42 (/HF R48 – $499,99). Alle drie zijn in Amerika leverbaar vanaf maart 2013. De G20, de evenknie van de G25, kost in Amerika $1.099,99 en is leverbaar vanaf februari 2013.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *