Casio introduceert Exilim EX-H50 en EX-ZR1000

Casio heeft twee nieuwe compactcamera’s aangekondigd: de ‘High Zoom’ Exilim EX-H50 en ‘High Speed’ Exilim EX-ZR1000. Zoals de namen doen vermoeden hebben ze allebei hun eigen onderscheidende kenmerken, die we hieronder kort behandelen.

Exilim EX-H50

De EX-H50 is de opvolger van de EX-H30, die intussen anderhalf jaar op de markt is. In die tijd is er veel veranderd. De EX-H30 had 12,5x optische zoom, maar tegenwoordig is dat onvoldoende om in het superzoom-segment mee te doen. De opvallendste verbetering aan de EX-H50 is dan ook (bijna) een verdubbeling van het zoombereik: 24x. Het nieuwe bereik loopt van 25mm tot 600mm kleinbeeldequivalent. Het diafragma loopt daarbij van f/3.0 tot f/6.9.

De 16 megapixel sensor en het 3 inch scherm blijven ongewijzigd, maar er zijn wel andere noemenswaardige verbeteringen. De flitser is naar de bovenkant van de behuizing verhuisd, en is een pop-up exemplaar geworden. Dat zou rode ogen moeten beperken, omdat de afstand tot het objectief iets groter is. Uiteraard zijn er ook de nodige creatieve filters en speciale effecten toegevoegd. Daarvan is er één een vermelding waard: een ingebouwd ND-filter. Helaas meldt het persbericht niet om hoeveel stops het gaat.

Exilim EX-ZR1000

De nieuwe ZR is vooral op snelheid gericht, zoals gebruikelijk in de ZR-serie: snel opstarten (0,99 s), snel scherpstellen (0,15 s), snelle ‘shot-to-shot’ tijd (0,26 s), en een hoge burstrate met behoud van autofocus (6 bps, max. 30 beelden achter elkaar). De EX-ZR1000 heeft geen duidelijke voorganger, maar er zijn wel veel overeenkomsten met de EX-ZR300 die twee maanden geleden werd aangekondigd. Toen spraken we nog van een nieuw topmodel, maar met de EX-ZR1000 doet Casio er weer een schepje bovenop.

De belangrijkste verbeteringen bevinden zich op het bedieningsvlak. Aan de voorkant is een ring rond het objectief geplaatst, waarmee de gebruiker verschillende functies kan bedienen: zoomen, belichtingscompensatie, sluitertijd, handmatig scherpstellen en de witbalans. Daarnaast is de camera voorzien van een gereviseerde gebruikersinterface en een kantelbaar scherm. De maximale draaihoek daarvan bedraagt 180 graden, zodat het maken van zelfportretten ook eenvoudiger wordt.

Prijs en beschikbaarheid

Beide camera’s komen beschikbaar in de kleuren zwart, rood en wit. De Exilim EX-ZR1000 is vanaf november 2012 verkrijgbaar voor een (advies)prijs van 329 euro. In verband met het 10-jarig bestaan van de Exilim-serie wordt de camera in een cadeauverpakking geleverd, inclusief lederen fototas en schouderriem. Over de prijs en levertermijn van de EX-H50 heeft Casio nog geen informatie gegeven.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *