Canon Speedlite EX600-RT en ST-E3-RT

Toen afgelopen vrijdag de Canon 5D Mark III werd aangekondigd, werd er ook een nieuw flitssysteem gepresenteerd. De nieuwe Speedlte 600EX-RT is met een richtgetal van 60m (bij 200mm ISO 100) wat krachtiger dan zijn voorganger (58). Hij heeft een dekking van 20-200mm en wat met een ingebouwde diffuser kan worden opgerekt naar 14mm. Wat met name bijzonder is aan de nieuwe flitser is dat hij niet alleen communiceert via infrarood, maar ook via radiosignalen.

Radiosignalen

Vorig jaar werd in een patent al duidelijk dat Canon werkte aan een nieuw flitssysteem. Waarschijnlijk getriggered door concurrerende producten zoals van Pocketwizard, die ook radio gebruikt. Radiosignalen zijn doorgaans een stuk betrouwbaarder is dan infraroodlicht, mede omdat het laatstgenoemde concept is van een Line-of-Sight (LoS). De flitsers moeten elkaar kunnen zien. Met radio is dat niet meer noodzakelijk, wat je als fotograaf veel flexibeler maakt. De werkafstand wordt hiermee opgerekt tot 30 meter.

ST-E3-RT

Samen met de 600-EX-RT werd ook een nieuwe transmitter aangekondigd, de ST-E3-RT. Deze (of een 600EX-RT) kan als master fungeren en zo maximaal 15 flitsers aansturen. Op dit moment is de 600EX-RT de enige flitser die ondersteund wordt – de enige radiografische flitser van Canon op dit moment. Zowel de Speedlite 600EX-RT als Speedlite Transmitter ST-E3-RT zijn weerbestendig (de 580EX II was dit ook al)  en bevatten een LCD-scherm waarop je de instellingen kunt configureren. Beide producten hebben vier AA batterijen (of LR6) nodig als stroomvoorziening.

Prijzen en beschikbaarheid

De Speedlite 600EX-RT krijgt een prijskaartje van € 749. En de ST-E3-RT moet € 339 gaan kosten. Ze worden eind maart verwacht.

PERSBERICHT SPEEDLITE 600EX-RT

Speedlite 600EX-RT – meer creatieve flitsmogelijkheden
De Speedlite 600EX-RT is een uiterst krachtige TTL-flitser die is ontworpen om de creatieve mogelijkheden van moderne professionals te vergroten. Dankzij de activering via een radiosignaal, een aanvulling op de standaard draadloze infrarood flitserbediening, kunnen fotografen fantastische resultaten behalen bij moeilijke on-and-off camera belichtingsconfiguraties. Met een 600EX-RT als master of de nieuwe ST-E3-RT draadloze Speedlite transmitter zijn maximaal 15 Speedlite 600EX-RT flitsers op een afstand van maximaal 30 meter tegelijk te activeren. Dit biedt aantrekkelijke mogelijkheden om te experimenteren met meer creatieve belichtingstechnieken en effecten. EOS camera’s met een aangesloten Speedlite 600EX-RT kunnen door elk model van afstand worden geactiveerd, zodat fotografen met ongebruikelijke opnamehoeken kunnen werken om verrassende en inspirerende creatieve resultaten te bereiken.

Dankzij een verhoogd richtgetal van 60 m¹ en een dekking van 20 – 200m zijn onderwerpen van een groot aantal afstanden creatief of gelijkmatig te belichten. Bij groothoekopnamen kan een diffuser adapter worden gereduceerd tot een brandpuntsafstand van 14mm en zorgt de draai- en kantelbare flitskop voor fraaie, schaduwarme effecten. En ideaal voor portretfotografie is een catch-light paneel dat natuurlijke catch-lights produceert in de ogen van het onderwerp wanneer met een indirecte flits wordt gefotografeerd. Met een door de gebruiker instelbaar flitsbereik ontstaan meer creatieve mogelijkheden en wordt het onderwerp belicht met de richtgetalvoorkeuze, terwijl de randen langs het beeld iets donkerder worden.

Evenals de voorganger communiceert de Speedlite 600EX-RT de witbalansinstellingen via de hotshoe van de camera. Om flitslicht en omgevingslicht nog meer in evenwicht te brengen, zijn een nieuwe kleurfilteradapter en twee meegeleverde kleuren-gels toe te passen. De kleurtemperatuur van de flitser is hiermee te wijzigen en dit zorgt voor een meer natuurlijk resultaat bij fotografie met gloeilampen of kwikverlichting. Bij opnamen in donkere omgevingen kunnen fotografen ook het AF-hulplicht gebruiken om nauwkeurig automatisch scherp te stellen met objectieven van 28mm of meer, zodat het onderwerp scherp in beeld blijft wanneer de flitser wordt gebruikt.

De Speedlite 600EX-RT en Speedlite Transmitter ST-E3-RT zijn ontworpen voor professioneel gebruik en beschikken over een robuust, weerbestendig ontwerp dat aansluit bij dat van de EOS-1D X. Een duidelijk LCD-scherm maakt het gemakkelijk om de instellingen te selecteren en over te schakelen tussen normaal flitsen en de modi voor draadloos flitsen. Met vier AA/LR6 batterijen voor extra gebruiksgemak, kan de Speedlite 600EX-RT snel en stil worden opgeladen, zodat fotografen kunnen blijven fotograferen en onder alle omstandigheden kunnen blijven experimenteren met creatieve belichtingseffecten.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *