Canon Powershot G15, SX50 HS en S110 aangekondigd

Canon heeft de PowerShot G15, SX50 HS en S110 aangekondigd. Dit zijn drie zeer uiteenlopende camera’s, die ook op uiteenlopende terreinen veranderd zijn t.o.v. hun voorgangers. We noemen de belangrijkste wijzigingen per camera.

PowerShot G15

Nee, je hebt niets gemist. Er zijn geen G13 en G14. Canon is direct van de G12 naar de G15 gegaan; iets wat we helaas niet terugzien in de verbeteringen. Of liever gezegd: veranderingen, want niet alle wijzigingen zijn een vooruitgang.

Maar laten we met het goede nieuws beginnen. Het objectief is verreweg de belangrijkste verbetering aan dit toestel. Het zoombereik is gelijk gebleven met een equivalent van 28-140 mm, maar waar het diafragma bij de G12 nog van f/2.8 tot f/4.5 liep, beschikt de nieuwe G15 over een diafragma van f/1.8 tot f/2.8. Dat is ruim een stop lichter over het hele bereik.

De sensor is weer gelijkgetrokken met de PowerShot S-reeks. Ze liepen even uit elkaar toen de S100 met een nieuwe 12 MP sensor geïntroduceerd werd, maar nu beschikt de G15 ook over deze 1/1.7″ sensor en DIGIC 5 processor. Dat betekent niet alleen een kleine verbetering in fotokwaliteit, maar vooral een flinke vooruitgang op videogebied. De G15 is nu ook in staat om in Full-HD op te nemen, waar de G12 het nog met 720p moest doen.

De camera is volgens Canon  ook zo’n 17% kleiner geworden. Maar de oorzaak daarvan is wat minder positief: Canon heeft het kantelbare scherm vervangen door een vast exemplaar. Dit nieuwe scherm is met 3 inch wel iets groter, en de resolutie is verdubbeld naar 920.000 beeldpunten. Maar toch vinden we het ontbreken van het kantelbare scherm een flink verlies. Mensen die graag een slanke, compacte camera willen hebben kiezen waarschijnlijk toch voor een ander model, zoals de PowerShot S110 die onderaan dit artikel staat.

De Canon PowerShot G15 moet eind oktober in de winkels liggen. Canon adviseert een prijs van 579 euro.

PowerShot SX50 HS

De nieuwe superzoom van Canon krijgt ook een nieuw objectief, maar dan met een heel ander sterk punt. Zoals de naam van dit model al doet vermoeden, bedraagt het zoombereik maar liefst 50x; volgens Canon is dat voor het eerst bij een compactcamera.

Zijn voorganger moest het nog met ‘maar’ 40x zoom doen. Omgerekend naar kleinbeeldformaat loopt het zoombereik van 24mm naar 1200mm. Dit is wel iets ten koste van de lichtsterkte gegaan. Het diafragmabereik loopt van f/3.4 tot f/6.5. Bij de SX40 HS was dat nog f/2.7 tot f/5.8. Andere belangrijke wijzigingen ten opzichte van de SX40 HS zijn de mogelijkheid om in RAW te fotograferen en de verdubbelde beeldschermresolutie.

Eind deze maand zou de Canon PowerShot SX50 HS al te koop moeten zijn. De adviesprijs van deze bridgecamera bedraagt 529 euro.

PowerShot S110

Aan de laatste PowerShot verandert fotografisch gezien eigenlijk niets. Hij heeft exact dezelfde lens, sensor en beeldprocessor als z’n voorganger. Toch zijn de zaken die wél veranderen zeker noemenswaardig. De S110 is namelijk helemaal bij de tijd gebracht met een capacitief touchscreen en een WiFi-module.

Het nieuwe multi-touch aanraakscherm is bedoeld als aanvulling op de bekende knoppenbediening, die geheel ongewijzigd is gebleven. Voorbeelden van de toegevoegde functionaliteit zijn het kiezen van het AF-punt, en het in- en uitzoomen door je vingers uit elkaar of naar elkaar toe te bewegen.

De WiFi-functionaliteit is intussen bekend van andere recente camera’s. Middels een app op je smartphone kan je de camera bijvoorbeeld op afstand bedienen, en het is mogelijk om foto’s direct van de camera te printen of op social media-sites te zetten. Overigens is de WiFi-module ten koste gegaan van GPS; Canon kon blijkbaar geen twee modules in zo’n kleine behuizing kwijt. Maar de S110 kan nu gebruik maken van de GPS-ontvanger in de smartphone, dus het taggen van foto’s is nog steeds mogelijk.

De S110 wordt geleverd in een mat zwarte, en een glanzend witte uitvoering. De adviesprijs bedraagt 479 euro, en hij is beschikbaar in de tweede helft van oktober.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *