Canon patenteert nieuw matglas voor optische zoeker

Wie het blog van Egami volgt, ziet bijna iedere week wel een objectef- of sensorpatent voorbijkomen. Maar afgelopen week kwam er iets voorbij wat we niet vaak zien. Canon heeft een patent ingediend voor een onderdeel van de optische zoeker: het matglas.

Helder of scherp

Zoals de meeste onderdelen in een camera is ook het matglas een compromis. Om nauwkeurig scherp te stellen, moet het matglas zelf goed zichtbaar zijn om te voorkomen dat je er doorheen kijkt. Om dit te bereiken moet er veel licht verstrooid worden, waardoor het beeld door de zoeker donkerder wordt. Als je daarentegen een helderder beeld wilt, zal het matglas meer licht moeten doorlaten. Dit gaat weer ten koste van de scherpstelling.

Een standaard Canon matglas uit oudere APS-C modellen, met zeven zichtbare AF-punten

Spiegelreflexcamera’s uit de hogere segmenten hebben daarom vaak een verwisselbaar matglas. Als je een objectief met een grote lensopening gebruikt, kan je een diffuus matglas installeren. Dit maakt het scherpstellen makkelijker, en door de grote lensopening komt er genoeg licht binnen om toch een redelijk helder beeld te krijgen.

Maar als je een wat kleinere lensopening gebruikt, heb je meer aan een helder matglas. Dat levert een beter beeld, en omdat de scherpstelling bij een kleine lensopening minder kritisch is, is de nauwkeurigheid van het matglas ook minder belangrijk.

Afbeelding uit het patent: een boven- en zijaanzicht van microlenzen die het matglas goed zichtbaar en helder tegelijk moeten maken.

Als we dit patent goed begrijpen (het is tenslotte een Japanse tekst die door een vertaalmachine gehaald is), probeert Canon met een nieuw matglas-ontwerp te zorgen dat het beeld door de zoeker helderder én nauwkeuriger is. Dat is niet alleen bijzonder omdat we hier weinig over lezen, maar ook omdat steeds meer camera’s overstappen op een elektronische zoeker. Blijkbaar ziet Canon toch nog genoeg toekomst in de optische zoeker om in verbeteringen te blijven investeren.

Overigens is dit ontwerp geen oplossing van het compromis, maar een verbetering. Door het formaat van de microlenzen te wijzigen, is het ook bij dit ontwerp nog mogelijk om het matglas diffuser of helderder te maken.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *