Canon patent met transparante spiegel

Na geruchten over een Canon EOS camera met pelliculaire (transparante) spiegel, is er recentelijk een nieuw patent opgedoken dat deze koers lijkt te bevestigen. In het patent wordt een spiegelconstructie beschreven voor camera’s met een EF en EF-S vatting op basis van een semi-transparante spiegel. Dit concept lijkt veel op Sony’s Translucent-concept, waarbij dankzij de transparante spiegel rechtstreejs wordt doorgestuurd naar de sensor, evenals naar de autofocussensoren. Volgens het patent zou Canon echter niet kiezen voor een een elektronische zoeker, zoals Sony, maar voor een optische. Dat laatste is opvallend, want daardoor zou de zoeker uitzonderlijk donkerder zijn dan normaal omdat er licht verloren gaat door de transparante spiegel. Sony weet dit lichtverlies op te vangen door elektronische versterking (wat weer ten koste gaat van de signaalruisreductie). 


Het patent is openbaar gemaakt op 24 november en dateert al van mei 2010. Niet alleen de constructie wordt genoemd, maar ook enkele oplossingen voor andere uitdagingingen die het concept met zich meebrengt. Zo zou de camera meer last hebben van chromatische aberratie (paarse randjes) en ghosting (door interne reflecties). Dit zou softwarematig verholpen worden. Verder wordt nog besproken hoe een bewegend object kan worden gevolgd in de optische zoeker.

In juli meldde Canon dat men werkt aan een meer compacte camera met verwisselbare lenzen. Het nieuwe concept wordt waarschijnlijk in 2012 aangekondigd.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *