Canon ontwikkelt zeer lichtsterke CMOS-sensor voor video

Canon heeft een nieuwe CMOS-sensor ontwikkeld voor videodoeleinden. Het grote verschil met camcorders is dat het om een grote fullframe 35mm sensor gaat en het verschil met videofilmende DLR’s en Cinema-serie is dat de resolutie bewust beperkt is gehouden. De nieuwe Canon sensor telt namelijk ‘slechts’ 2 megapixels. Daardoor komt hij wel exact overeen met de 1080p hd-specificatie met 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog. Bij sensoren met meer pixels, wordt de resolutie teruggerekend. Dat leidt soms tot ongewenste neveneffecten, zoals moìre. Maar dat was niet de reden voor deze resolutie.

De pixelpitch van de nieuwe sensor is 19 micron, wat 7,5 keer zo groot is als die van de Canon 1D X (18 megapixels). De pixels vangen daardoor veel meer licht op, wat tot beduidend minder ruis leidt. Tegelijkertijd worden er nieuwe technieken toegepast op circuit-niveau om ruis nog verder te beperken. De sensor is zo lichtsterk dat hij nog kan filmen bij zwak maanlicht (0,03 lux). Hij is daardoor uitermate geschikt voor een moeilijke taak als het realtime filmen van het noorderlicht of zelfs de donkere sterrenhemel. Zelfs zwakke meteoren zijn zichtbaar. Omdat te bewijzen heeft Canon de onderstaande video online gezet, waar de sensor vergeleken wordt met een 3CCD sensor.

Of en wanneer we de sensor ook daadwerkelijk in een consumetenproduct gaan zien is nog de vraag. Verwacht niet meteen een nieuwe Cinema-camera, want Canon richt zich met deze sensor op meerdere doelgroepen. Ook voor beveiligingsdoeleinden is de sensor namelijk ook zeer geschikt, evenals voor medisch onderzoek. De sensor wordt vandaag voor het eerst aan het publiek getoond op een Security-beurs in Tokyo.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *