Canon kondigt EOS C100 en C500 aan

Canon heeft vandaag op de IFA twee nieuwe professionele EOS videocamera’s aangekondigd. De eerste is de C100, een relatief betaalbare videocamera met verwisselbare lenzen en grote Super 35mm sensor van 8,3 megapixels. Dit model is gebaseerd op de hoofdtechnologie van de EOS C300. Canon noemt de nieuwe C100 ideaal voor professionals die zonder filmcrew werken of voor EOS-videografen die voor het eerst kennismaken met het Cinema EOS System.

Canon EOS C100 Cinema

Met Canon’s Super 35mm 8,3 Megapixel CMOS-sensor met Bayer-filter als basis, beschikt de EOS C100 over dezelfde beeldkwaliteit als de C300, maar het ontwerp is 15% kleiner. Het imaging systeem van de camera biedt dezelfde beeldverwerking als 3-chips RGB-systemen en dit systeem zorgt volgens Canon voor een uitzonderlijke kleurregistratie, een groot dynamisch bereik en bewezen prestaties bij weinig licht. De C100 gebruikt de Canon EF-vatting, dezelfde als die van EOS spiegelreflexcamera’s. De C300 is er ook in PL-variant (lenzen speciaal ontwikkeld voor de filmindustrie), maar voor de C100 geldt dat niet. De EOS C100 is beschikbaar vanaf eind november 2012 en heeft als adviesverkoopprijs € 6699,-.

De C500 en de twee nieuwe objectieven

Daarnaast heeft Canon ook de C500 officieel aangekondigd (dat hieraan gewerkt werd was al langer bekend). Dit model borduurt ook voort op de C300, maar biedt een 4k resolutie. Er komt een EF en PL versie. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe EF Cinema compact zoomobjectieven aangekondigd: de CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP en de CN-E30-105mm T2.8 L S/SP. De EOS C500 en EOS C500PL zijn beschikbaar vanaf eind oktober 2012 en hebben als adviesverkoopprijs € 26899,-. De CN-E15.5-47mm T2.8 L S, de CN-E15.5-47mm T2.8 L S P, de CN-E30-105mm T2.8 L S en CN-E30-105mm T2.8 L S P zijn beschikbaar vanaf eind december 2012.

De belangrijkste kenmerken van de EOS C100 zijn:
• 8,3 Megapixel Super 35mm CMOS-sensor; Full HD
• Hoge gevoeligheid, lage ruis
• 24 Mbps AVCHD naar SD-kaarten
• Automatische opnamefuncties
• Verwisselbare EF-objectieven
• Canon Log Gamma
• Compact, modulair, licht in gewicht
• Professionele audio
• Naadloze integratie met workflow
• Ondersteuning van CPS-video

PERSBERICHT

Canon voegt vandaag de nieuwe EOS C100 toe aan het Cinema EOS System. De nieuwe EOS C100 is een compacte, veelzijdige videocamera met verwisselbare objectieven en is ontworpen voor onafhankelijke videografen. Het nieuwe model is gebaseerd op de hoofdtechnologie in de gerenommeerde EOS C300 en combineert indrukwekkende hardwarespecificaties met een reeks nieuwe, geautomatiseerde functies – daarmee is deze videocamera ideaal voor professionals die zonder filmcrew werken of voor EOS-videografen die voor het eerst kennismaken met het Cinema EOS System.

Met Canon’s Super 35mm 8,3 Megapixel CMOS-sensor met Bayer-filter als basis, combineert de EOS C100 een uitzonderlijke beeldkwaliteit met een ontwerp dat circa 15% kleiner is dan de geavanceerde EOS C300. Het krachtige imaging systeem van de camera biedt dezelfde beeldverwerking als 3-chips RGB-systemen en dit systeem zorgt voor een uitzonderlijke kleurregistratie, een groot dynamisch bereik en bewezen prestaties bij weinig licht. De uitgebreide NLE-ondersteuning maakt de camera geschikt voor een groot aantal gebruikers en productietoepassingen. Met Canon’s EF-vatting hebben gebruikers direct toegang tot meer dan 60 toonaangevende EF-
objectieven plus de vrijheid te experimenteren met het groeiende assortiment Canon EF Cinema-objectieven.
Eersteklas camerasysteem

De EOS C100 is ontworpen voor toonaangevende kwaliteit en draagbaarheid, waarbij het ontwerp is afgestemd op de wensen van zelfstandige filmmakers. Het geavanceerde imaging systeem maakt gebruik van de veel gebruikte AVCHD-codec, waarbij de CMOS-sensor beelden vastlegt met een resolutie van 1920×1080 (Full HD) op SD-kaarten1 en een snelheid van 24 Mbps met 4:2:0 kleursampling – voor haarscherpe, levensechte video-opnamen met een professionele kwaliteit. De niet-gecomprimeerde videobeelden kunnen via een geïntegreerde HDMI-aansluiting met embedded timecode-gegevens ook rechtstreeks worden uitgevoerd naar externe recorders.

Uitgerust met de functionaliteit om uitzonderlijke prestaties te leveren, stelt de EOS C100 gebruikers in staat hoge kwaliteit videobeelden vast te leggen voor een reeks aan creatieve toepassingen. De ondersteuning van 24/25/30p en 50/60i frame rates biedt flexibiliteit en een ISO-bereik van 320-20.000 zorgt voor uitgebreide controle op de belichting en voor een lage ruis onder alle belichtingscondities. Een nieuwe Wide Dynamic Range gamma-instelling maakt het mogelijk onder moeilijke omstandigheden met een hoog contrast te filmen, hierbij wordt een dynamisch bereik gehaald van maximaal 800% zonder dat uitgebreide kleuraanpassing nodig is tijdens post-production. En Canon Log Gamma zorgt voor hoogwaardige videobeelden met optimale belichting en een afgestemd dynamisch bereik, zodat de opnamen een consistente uitstraling hebben wanneer ze bij multi-camerasessies worden gebruikt in combinatie met beeldmateriaal van andere Canon EOS camera’s.

Eenvoudige bediening voor zelfstandige gebruikers
Naast volledig handmatige bediening biedt de EOS C100 een reeks nieuwe, automatische functies om onafhankelijke filmers, zoals documentairemakers of nieuwsfilmers, te ondersteunen. Een nieuwe One Shot AF-knop stelt gebruikers in staat direct de scherpstelling te controleren, waarbij het midden van het beeldveld automatisch wordt gecontroleerd voordat beeldregistratie plaatsvindt. Push Auto Iris analyseert de belichting en zorgt voor de juiste aanpassingen voordat de opnamen starten. De nieuwe Auto White Balance gebruikt het vermogen van Canon’s DIGIC DV III beeldprocessor om kleurinformatie te detecteren en in evenwicht te brengen, zodat filmers zich volledig kunnen concentreren op het verhaal dat zich voor hen ontwikkelt.

Een nieuwe grafische gebruikersinterface stelt filmmakers in staat de camera-instellingen gemakkelijk aan te passen met het LCD-scherm. Gebruikers kunnen de Gamma-instellingen optimaliseren, waarbij de camera zowel de ‘voor’ als ‘na’ curven op het scherm toont, terwijl de instellingen voor de witbalans zijn aan te passen met de joystick van de camera. Een grafiek met kleur en beeldvlak toont real time de mate van compensatie die wordt toegepast. Ondersteuning voor continu-AF en irisaanpassing zal in 2013 worden toegevoegd met een firmware update die zorgt voor vloeiende prestaties in combinatie met specifieke modellen uit het assortiment Canon EF-objectieven met Stepper Motor (STM).
De EOS C100 biedt ook uitzonderlijk flexibele opslagmogelijkheden en registreert de beelden via twee SD-kaartsleuven. Gebruikers kunnen met Double Slot Recording gelijktijdig op beide kaarten opnemen of werken met Relay Recording, waarbij automatisch naar de andere kaart wordt omgeschakeld zodra de in gebruik zijnde kaart vol is. De in-camera down-conversie stelt filmmakers in staat HD-opnamen op de ene kaart te converteren naar een SD-resolutie op de andere kaart – ideaal voor gebruikers die de bestandsgrootte willen verkleinen of de resolutie van hun opnamen willen verlagen voordat ze worden verzonden of op het web worden vertoond.

Professioneel ontwerp, professionele audio
De EOS C100 is gebaseerd op hetzelfde modulaire concept dat heeft bijgedragen aan de populariteit van de EOS C300. De camera is ontwikkeld voor mobiliteit en duurzaamheid, heeft een robuuste, lichtgewicht constructie en is ideaal voor gebruik in een groot aantal verschillende situaties. Het van magnesiumlegering vervaardigde frame zorgt voor sterkte en stijfheid, terwijl het gewicht tot een minimum beperkt blijft om gebruikers zowel veelzijdigheid als comfort te bieden – zelfs bij dagelijks gebruik.

Aan de achterzijde van de body bevindt zich een groot 8,8 cm (3,5”) variangle LCD-scherm van hoge kwaliteit, dat kan worden verplaatst voor gemakkelijke toegang tot een reeks functieknoppen die zich achter het display bevinden. Een instelbare handgrip biedt DSLR-achtige ergonomie tijdens filmen uit de hand en kan volledig worden verwijderd voor opnamen in kleine ruimten of als de camera deel uitmaakt van een multi-cameraopstelling. De plaatsing van de bedieningsknoppen van de camera is gebaseerd op feedback van gebruikers, waarbij alle opnameknoppen zijn uitgevoerd met rode markeringen om extra duidelijkheid te bieden tijdens de opnamesessies. Tot maximaal 15 instelbare knoppen bieden enorme aanpassingsmogelijkheden, zodat elke gebruiker de bediening van de camera optimaal kan afstemmen op de eigen voorkeuren.

De EOS C100 biedt tevens professionele audio- en connectiviteitsmogelijkheden met ondersteuning van de registratie van Dolby Digital AC3 of 16-bits Linear PCM audio met 48 kHz – de signaalkwaliteit die vereist is voor professionele content voor de omroep. Een stereomicrofoon bevindt zich in de afneembare handgrip, naast regelknoppen voor audio en twee XLR-aansluitingen die gebruikers in staat stellen externe microfoons of andere bronnen aan te sluiten. De camera beschikt bovendien over een nieuwe vergrendelbare HDMI-aansluiting waarmee de kabels tijdens het filmen goed beveiligd blijven aangesloten op de ingang2.

EF-objectieven en EF Cinema-objectieven – power to create
Omdat de camera deel uitmaakt van het EOS System, is de EOS C100 compatibel met meer dan 60 EF-objectieven, met Canon’s EF Cinema assortiment en met een nieuw duo lichtgewicht Cine zoomobjectieven, de CN-E15.5-47mm T2.8 L S en CN-E30-105mm T2.8 L S. Beide nieuwe objectieven bieden een ongekend hoge mobiliteit en kwaliteit en zorgen voor de prestaties en meerwaarde die ze perfect maken voor zowel onafhankelijke professionals als productiehuizen.

Daarnaast biedt de uiterst populaire serie Canon EF-objectieven voor DSLR’s een nagenoeg onbeperkte creatieve vrijheid vol mogelijkheden die passen binnen elk budget. Het EF-S-assortiment omvat een aantal compacte, lichtgewicht zoomobjectieven die een hoge beeldkwaliteit combineren met een betaalbare prijs, terwijl de volbeeld EF-objectieven een superieure kwaliteit en flexibiliteit garanderen dankzij toonaangevende optica en brandpuntsbereiken van 8 mm tot 800 mm. Sinds de introductie van het EOS System in 1987 zijn meer dan 80 miljoen EF-objectieven geproduceerd – een indicatie van de ongeëvenaarde kwaliteit en populariteit van het systeem en van het vermogen aan te kunnen sluiten bij de wensen van uiteenlopende typen fotografen en filmmakers.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *