Canon introduceert PowerShot G16 en S120

Vandaag heeft Canon nieuwe versies van z’n twee high-end compactcamera’s aangekondigd: zowel de G- als de S-serie krijgen een opfirsbeurt. Zoals verwacht zijn de wijzigingen niet wereldschokkend; beide modellen lopen al zo lang mee dat de concepten redelijk uitontwikkeld zijn. Het is nu alleen een kwestie van bijschaven, en de techniek bij de tijd houden.

PowerShot G16

Aan de buitenkant zijn de wijzigingen bij de G16 minimaal. Het uiterlijk is iets strakker en hoekiger geworden, en om dit te versterken zijn de bevestigingspunten voor de nekriem nu verzonken in de body. Om nog eens te benadrukken dat dit een serieus stuk gereedschap is, is zelfs het laatste stukje frivoliteit, het verchroomde randje rond het objectief, verwijderd.

Aan de achterkant zien we een licht gewijzigde bediening. De Shortcut-knop is verplaatst zodat de bediening volledig met de rechterkant kan gebeuren, en de knop voor het instellen van de belichtingsmeting heeft plaasgemaakt voor een ISO-knop.

De PowerShot G16. Ga met de muis op de afbeelding staan om de G15 te zien.

Aan de binnenkant vinden we een nieuwe processor, DIGIC 6 genaaamd, die de prestaties van de camera moet verhogen. Door deze snellere processor is de G16 volgens Canon in staat om veel snellere burst rates te halen. De G15 haalde 2,1 foto’s per seconde zonder AF, en 0,9 foto per seconde met AF. De G16 schiet echter 9,3 fps zonder AF en 5,7 fps met autofocus. Nu we het toch over AF hebben: die zou volgens Canon ook 41% sneller moeten werken. Ook videoliefhebbers profiteren van de hogere snelheid; filmen in Full HD gaat nu met 60 beelden per seconde in plaats van 30.

PowerShot S120

Voor het uiterlijk van de S120 geldt bijna het tegenovergestelde van de G16. Hij is iets ronder dan de S110. Niet alleen de hoeken zijn iets ronder, maar ook de knoppen achterop hebben nu een lichte bolling. Samen met de nieuwe rubberen duimgrip moet dit de bediening iets prettiger maken. De laatste uiterlijke ‘wijziging’ is dat de witte versie van de S110 komt te vervallen. De S120 is alleen in het zwart verkrijgbaar.

De PowerShot S120. Ga met de muis op de afbeelding staan om de S110 te zien.

Aan het uiterlijk van de S120 valt echter één belangrijke wijziging te ontdekken: het objectief is iets lichtsterker geworden. Vrijwel alle concurrenten in deze klasse bieden een diafragma van F/1.8 in de groothoekstand, en Canon kon op dat gebied natuurlijk niet achterblijven. Volledig ingezoomd bedraagt de grootste lensopening nu F/5.7 in plaats van F/5.9. Verder vinden aan de binnenkant dezelfde nieuwe DIGIC 6 processor, en dus vrijwel dezelfde snelheidsverbeteringen: 9,4 bps burst (zonder AF), 50% snellere autofocus en 60 bps Full HD video-opname.

Prijs en beschikbaarheid

Beide camera’s worden eind September in de winkel verwacht. De PowerShot G16 krijgt een adviesprijs mee van 599 euro, de S120 is precies 100 euro goedkoper.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *