Canon EOS M systeemcamera uitgelekt

Op het Japanse Digacame forum is een foto uitgelekt van de mogelijk aanstaande Canon systeemcamera. De camera zou de ‘EOS M’ gaan heten, met een lensvatting die toepasselijk EF-M heet. Het is nog onduidelijk waar de M in de naam voor staat, maar ‘mirrorless’ klinkt niet onlogisch. Op de uitgelekte foto is een vrij compacte camerabody te zien met een platte pancakelens. Aan het opschrift te zien is dit een 22mm f/2 STM. We zagen STM lenzen voor het eerst in de vorm van de 18-135 en 40mm die tegelijkertijd met de 650D werden aangekondigd.

De camera oogt redelijk strak en simpel. Een programmawieltje lijkt te ontbreken, tenzij deze aan de achterzijde zit. Wel zit er een draaischijf rond de ontspanknop. Ook beschikt de camera over een normale flitsvoet. Een EVF ontbreekt. 

EF-M mount

Van de foto kunnen we afleiden dat EF lenzen zonder adapter niet op de camera zullen passen, omdat de afstand tussen de lens en de sensor veel kleiner is dan gebruikelijk. Dit zien we ook bij systeemcamera’s. Volgens de geruchten zou er tijdens de launch wel een EF adapter beschikbaar komen. 

Sensor

Welke sensor Canon gebruikt is niet duidelijk. Volgens de geruchten zou het dezelfde sensor zijn als de 650D aangezien deze over ingebouwde fasedetectie-diodes beschikt. Daarmee zou zowel contrast- als fasedetectie-autofocus mogelijk zijn, zonder speciale autofocussensor en bijbehorende spiegel. Als de sensormaat klopt zou de 22mm lens overeenkomen met een 35mm beeldhoek op fullframe. Maar het zou ook om een kleinere sensor kunnen gaan (als het om de G1 X sensor gaat zou de beeldhoek circa 40mm zijn en dus overeenkomen met de 40mm EF pancake).

Er waren overigens geruchten over twee modellen, dus meer nieuws volgt wellicht spoedig.

Update:

Bij Canonrumors is ondertussen ook een vage foto van de achterkant opgedoken:

En een foto zonder lens, waarop de sensor goed zichtbaar is. 

En de Canon 22mm f/2 lens, die wat langer lijkt te zijn dan op de eerste foto te zien is. Nieuw type lensdop.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *