Canon EOS M systeemcamera preview

Het grote nieuws was enkele dagen geleden uitgelekt, maar nu is het dan ook echt officieel. Canon betreedt de markt van de systeemcamera’s! De eerste camera in dit segment is de EOS M die volgens Canon bedoeld is voor wie ‘DSLR-kwaliteit, creatieve functies en Full HD-movies’ in een compacte body wil. Technyx was op maandagochtend 6:00 aanwezig bij een evenement van Canon in Noordwijk en we hebben daar een tijdje met de camera, de lenzen en accessoires (zoals flitser en adapter) kunnen spelen.

De centrale vraag is: voor wie is deze camera bedoeld? Gevorderde fotografen en prosumers zullen misschien enigszins teleurgesteld zijn. De EOS M is een simpele camera, bedoeld voor mensen die op een eenvoudige manier willen fotograferen. Een programmawieltje ontbreekt, maar bovenop zit een knop met drie standen; een automatische stand, een semi-automatische (zeg maar de P-stand) en een videomodus. Aanvankelijk leek het er dat de Av, Tv en M-standen ontbraken, maar deze zijn via het (aanraakgevoelige) menu instelbaar wanneer de camera in de semi-automatische stand staat.. Om beginners en minder ervaren amateurfotografen niet af te schrikken bevat de camera erg weinig knoppen. Een groot probleem is dat niet, want het scherm is aanraakgevoelig, zodat je de camera op een eenvoudige manier kunt bedienen.

Canon mikt met de camera op bezitters van compactcamera’s die een spiegelreflex overwegen omdat deze betere beeldkwaliteit biedt (vanwege de grotere sensor). De EOS M beschikt over dezelfde sensor als de 650D en biedt dus navenante beeldkwaliteit. Maar dan is een compact jasje.

Verderop in deze hands-on preview bespreken we allemaal wat de EOS M wel (en niet) kan.

Belangrijkste specificaties

 • 18 megapixel APS-C sensor (zelfde als 650D)
 • Contrastdetectie en fasedetectie (via af-diodes op de sensor)
 • 7,6 cm aanraakgevoelig scherm (capacitief)
 • 180p30 Full HD video (stereo)
 • Microfoon-aansluiting
 • HDR-stand (3 frames)
 • 4,3 foto’s per seconde
 • Geen interne flitser, externe flitser EX90 Speedlite standaard meegeleverd
 • Geleverd met bijpassende EF-M 18-55mm f3.5-5.6 IS STM kitlens (of 22mm f2.0 pancake)

De EOS M, hier met optionele GPS

Algemeen
 
Merk Canon
Productnaam Eos M Black Body
Productcode
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Systeemcamera
Beelden per seconde 4.3 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 31
Ingebouwde flitser
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 60 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 18 MPixel
Beeldverwerking Digic V (5)
Beeldsensor formaat APS-C (1.6x)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 5184 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3456 pixels
Beeld
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 25600
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 1040000 dots
Live view
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 6.6 cm
Afmetingen – Breedte 10.9 cm
Afmetingen – Diepte 3.2 cm
Gewicht 298 gram
Batterijduur (CIPA) 230 foto’s
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Canon EOS M

De camera is absoluut compact en lijkt in dat opzicht erg op de Panasonic GF5 en de Olympus E-PL3 (hij is iets dikker dan de E-PM1). Wie niet met een lompe spiegelreflex wil rondsjouwen, maar toch goede beeldkwaliteit wil, kan dat interessant zijn. De beeldprocessor, sensor (met af-diodes) en het aanraakgevoelige zijn rechtstreeks van de EOS 650D overgenomen. De snelheid ligt met 4,3 bps iets lager, maar dat is alsnog ruim voldoende voor de meeste consumenten. Het is op zich knap dat Canon zoveel kenmerken van de 650D in zo’n compacte behuizing heeft weten te proppen.

EOS M vatting

Bij een compacte camera hoort ook een nieuwe vatting. De afstand tussen de lens en de sensor is geslonken van 44mm naar 18mm, zodat de lens door het ontbreken van de spiegel dichterbij de sensor komt te zitten. Een standaard EF vatting zou de camera erg groot maken, waardoor voor de kleinere EF-M vatting is gekozen (net zoals concurrenten – op Pentax na – een kleiner formaat hebben gekozen dan hun DSLR-reeks). De lensmount is niet compatibel met bestaande EF(-S) lenzen, tenzij je een adapter gebruikt. Die EF-EOS M adapter kost 129 euro en is geschikt voor zowel EF-S als EF. Hij heeft elektronische contacten, dus alles werkt (stabilisatie, scherpstelling). Bij de introductie zijn er twee objectieven beschikbaar, de EF-M 22mm f/2 STM en de EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM kitlens. De term ‘STM’ in de objectiefnaam slaat op een voor Canon nieuwe ‘stepper motor’ ofwel stappenmotor-techniek, die het scherpstellen (via contrastdetectie) op een zeer nauwkeurige wijze moet kunnen realiseren.

Speedlite 90EX

De bestaande Speedlite flitsers zijn nogal groot om op de EOS M te zetten, maar het kan wel. De Speedlite 90EX is speciaal ontworpen voor deze camera en wordt standaard meegeleverd. Dat mag ook wel, want de camera zelf heeft geen flitser aan boord. Sony en Olympus doen hetzelfde, maar er is één verschil: de flitser van die merken is aanmerkelijk compacter. Dat komt omdat de concurrentie gebruikt maakt van een accessoirepoort, waarbij de flitser stroom krijgt van de camera. De 90EX gebruikt twee AAA penlites en is daardoor relatief fors. Te fors naar onze mening, voor een dergelijk compacte camera (zie ook de foto op de volgende pagina). Wat wel weer leuk is, is dat de 90EX ook al master kan worden gebruikt, zodat hij andere Speedlites kan aansturen. Een mechanisme om de kop te kantelen (om indirect te flitsen) ontbreekt echter. 

Canon EOS EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

18-55 f3.5-5.6 STM IS kitlens

De kitlens is compact, maar niet zo compact als die van Olympus, Panasonic (Vario X) en Nikon. De genoemde concurrenten gebruiken een zogenaamd ‘intreksysteem’ waarbij de lenselementen in de uit-stand op elkaar gedrukt zitten. Een zoomlens kan daardoor zeer compact blijven, maar moet worden uitgeschoven vòòr gebruik. Bij Canon kun je meteen aan de slag, maar de keerzijde is dus dat de kitlens relatief groot is in vergelijking met de camera. De EOS M met kitlens doet erg denken aan de Sony NEX camera’s. Ook Sony schijnt inmiddels te werken aan een ‘intrekbaar’ lensconcept, dus het is wat jammer dan Canon als laatkomer hier niet direct gebruik van maakt. Nu ziet de 18-55 er uit als een teletoeter, omdat de camera zelf zo compact is..

De EOS M met EF-EOS M adapter en een 16-35mm f2.8 L

EF-EOS M adapter

Met de EF-EOS M adapter kunnen EF-S en EF objeciteven gebruikt worden op de camera. Dankzij elektronische contactpunten blijven stabilisatie (IS), autofocus en instellingsmogelijkheden blijven functioneel. In feite is de adapter niets meer dan een tussenring, die voor de gebruikelijke 44mm afstand tussen sensor en lens zorgt en mechanische aansluiting van grotere lenzen op de kleine vatting mogelijk maakt. De adapter is met een prijs van 129 euro best hoog voor een ‘tussenring’ met lucht, maar lijkt wel marktconform (er zijn concurrenten die er beduidend meer voor vragen). Voor bezitters van een EOS camera is zo’n adapter wel een must, omdat je dan bijvoorbeeld lichtsterke prime kunt gebruiken.

Canon EOS M

Touchscreen

De EOS M heeft ook het aanraakgevoelige scherm van de 650D overgenomen. Dit scherm biedt een hoge resolutie (1 miljoen sub-pixels) en is vrij helder. Dankzij een capacitieve laag werkt uitermate vlot, net zoals een iPhone of Android telefoon of tablet. Dit compenseert het beperkte aantal knoppen een beetje en maakt de EOS M makkelijk te bedienen. Niet alleen kun je instellingen (zoals belichtingscompensatie) makkelijk wijzigen, ook kun je met je vingers door het menu of je foto’s bladeren. Het scherm is multi-touch.

Lenzen wisselen?

We schreven het al op de eerste pagina; de EOS M is een uiterst simpele camera die gevorderde fotografen niet zal aanspreken. Jammer, want er zijn best aardig wat Canon fotografen die een compacte camera zoeken naast hun spiegelreflex die toch dezelfde beeldkwaliteit biedt. Je kunt je echter afvragen of de beoogde doelgroep die een simpele camera zoekt wel lenzen wil verwisselen en interesse heeft in de 22mm f2.0 prime. Immers, uit diverse onderzoeken blijkt dat de meeste beginners alleen een 18-55 kitlens op hun spiegelreflex gebruiken. Deze doelgroep kan dan net zo goed de PowerShot G1 X kopen.

De EOS M is volgens Canon bewust simpel gehouden. Zo simpel, dat de uitbreidingsmogelijkheden beperkt zijn. Er is naast de kitlens slechts één objectief (de 22mm f2.0), wat een vrij karige start van een nieuwe lijn is (ter vergelijking: Nikon had als laatkomer meteen een viertal objectieven geintroduceerd). Een bijpassende telelens, supergroothoek of macrolens voor de EOS M bestaat momenteel simpelweg niet. De concurrentie heeft dus beduidend meer aanbod voor wie graag meerdere lenzen gebruikt. 

Te grote flitser

De camera heeft zoals gezegd geen ingebouwde flitser. De body kon daardoor compact gehouden worden, maar juist voor beginners is een flitser best handig. Nu moet de meegeleverde flitser apart gemonteerd worden en moet er dus een keuze gemaakt worden voordat je op stap gaat; flitser mee of niet. Dat is onhandig, zeker omdat de flitser zelf niet erg compact is vergeleken met de body.

De flitser is niet bepaald compact

Geen EVF

En dan missen we nog een (optionele) EVF. De concurrentie biedt veel keus; zowel modellen met ingebouwde EVF als modellen met een optionele EVF. Er gaat waarschijnlijk ook nooit een EVF komen voor de EOS M, simpelweg omdat er geen aansluiting voor is (in theorie zou het met een kabel via de HDMI-poort kunnen, maar dat is onlogisch). Dat biedt niet veel keus voor de consument. Op dat vlak is het dus echt een compactcamera, waarbij je altijd het scherm moet gebruiken (met de bijbehorende nadelen, zoals slechte weergave bij fel zonlicht).

Geen kantelbaar scherm

De concurrentie biedt ook modellen met een kantelbaar scherm, waardoor je laag bij de grond of boven je hoofd kunt fotograferen. Ook dat heeft de EOS M niet. De Sony NEX-serie bewijst dat een dergelijk scherm niet echt ten koste van de compactheid van de body hoeft te gaan èn betaalbaar is.

Matige autofocus

De autofocus is gebaseerd op het ‘hybride AF-systeem’ van de 650D sensor. Fase- en contrastdetectie kunnen dankzij geïntegreerde AF-diodes beide gebruikt worden. De EOS M heeft echter geen aparte autofocussensor, wat de 650D wel heeft, en moet het dus alleen met de beeldsensor doen. Zoals we al in onze EOS 650D review constateerden werkt dit systeem niet bepaald vlot. Dat geldt helaas ook voor de EOS M. Het pre-productiemodel waar we een tijdje mee gespeeld hebben was vrij traag met scherpstellen in vergelijking met de directe concurrentie. Touch AF werkte ook niet altijd vlekkeloos, waardoor je het beeld van onscherp naar scherp ziet gaan en soms ook weer terug naar onscherp (wat enige tijd duurt). Het is jammer dat Canon contrastdetectie niet zo goed onder de knie heeft als de concurrentie, al moeten we nog testen hoe een productiemodel het doet. Maar voor nu is het duidelijk dat een Panasonic Lumix G3/G5, Olympus Pen of Sony NEX echt merkbaar sneller zijn met scherpstellen.

Prijs

De prijs van de EOS M met 18-55mm kitlens is 849 euro. De EOS M is daarmee net zo duur als een 650D body (zonder lens). Het is natuurlijk een adviesprijs en de marktprijs zal lager uitvallen, maar we kunnen wel stellen dat de prijs behoorlijk pittig is. De EOS M is immers een instapper en dat zien we niet terug aan de prijs. Voor wie wil overstappen vanaf een compact is dat een behoorlijke drempel. Tel daarbij op dat Canon als nieuwkomer een markt betreedt die al vier jaar bestaat – dan moet je je onderscheiden met innovaties, features of de prijs. In dit geval is dat eigenlijk op geen enkele manier het geval. Het is een ‘me too’ product waarvan er al heel wat bestaan. Het enige onderscheid is dat het een Canon camera is en dat er via een adapter compatibiliteit geboden wordt met andere Canon objectieven. Desondanks is het in dit prijssegment behoorlijk druk en kun je voor beduidend minder geld een camera met betere specificaties vinden.

Foto’s met DSLR-kwaliteit binnen handbereik: Canon introduceert de kleine en gebruiksvriendelijke EOS M

Amstelveen, 23 juli 2012 – Met de introductie van de nieuwe EOS M vergroot Canon vandaag het gerenommeerde EOS-assortiment. De EOS M is de eerste Canon CSC (Compact System Camera) en is ontworpen voor iedereen die fotografie gebruikt om zijn of haar passies te delen – van koken tot fashion en van cultuur en muziek tot kunst. De EOS M biedt fotografie met DSLR-kwaliteit, creatieve functies en Full HD-movies in een compact en gebruiksvriendelijk model. Daarmee is deze CSC voor iedereen die zijn of haar leven in beeld wil vastleggen – maar zichzelf niet beschouwt als ‘fotograaf’ – de ideale camera om overal mee naar toe te nemen.

De EOS M heeft een stijlvol, compact ontwerp vol Canon EOS-technologie en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, rood, glanzend wit en stijlvol zilver. Tegelijk met de introductie van deze camera zijn ook twee nieuwe objectieven verkrijgbaar – de EF-M 22mm f/2 STM met vaste brandpuntsafstand en de EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM met standaard zoom – plus een nieuwe, compacte EX Speedlite – de Speedlite 90EX – waarmee elke dag schitterende foto’s kunnen worden vastgelegd. Voor gebruikers die op zoek zijn naar nog meer creatieve vrijheid en hun grenzen willen verleggen, kan de EOS M via de nieuwe Mount Adapter EF-EOS M gebruik maken van het uitgebreide assortiment Canon EF-objectieven.

De kwaliteit van een Canon DSLR

Dankzij de hoge resolutie 18 Megapixel APS-C hybrid CMOS-sensor in de EOS M print u uw favoriete momenten op posterformaat of snijdt u foto’s bij voor maximale impact – ongeacht of het nu gaat om het vastleggen van de sfeer in uw favoriete club of het intrigerende stiksel van de nieuwste handtas. De grote sensor stelt u ook in staat schitterende portretfoto’s te maken met een artistieke achtergrondonscherpte, of close-up opnamen die indruk maken.

De Canon DIGIC 5 processor in de EOS M zorgt dat kleuren leven en dat huidtinten een natuurlijke uitstraling hebben. De razendsnelle sluiter zorgt ervoor dat u alle actiemomenten kunt vastleggen, maar ook de unieke sfeer van opnamen bij avondlicht. Bovendien worden tijdens nachtscènes alle details geregistreerd dankzij een native ISO-bereik van 100 – 12.800 (uitbreidbaar tot 25.600).

Voor haarscherpe foto’s en videobeelden met een professionele uitstraling is dit nieuwe ontwerp uitgevoerd met een hybride AF systeem dat bij het maken van foto’s en tijdens het vastleggen van videobeelden een razendsnelle en nauwkeurige ondersteuning van AF biedt. Dit stelt u in staat elk moment vol vertrouwen vast te leggen.

Fotografeer wat u ziet en geef uw creatieve visie vorm

Elk aspect van de EOS M is ontworpen om heel eenvoudig fraaie, creatieve opnamen van hoge kwaliteit te maken. Vanaf de eerste veegbeweging over het heldere, hoge resolutie 7,7 cm (3,0”) Clear View LCD II touchscreen geeft de EOS M u net zoveel of net zo weinig controle over uw foto’s als u wilt. Selecteer verschillende opnameprogramma’s en instellingen via de pictogrammen op het scherm of laat Scene Intelligent Auto de instellingen van de camera aanpassen aan het onderwerp en de opnamecondities, zodat u zich volledig kunt concentreren op de compositie en het juiste moment kunt kiezen om op de ontspanknop te drukken.

Gebruikers van de EOS M kunnen elk onderwerp vol vertrouwen vastleggen omdat het gebaseerd is op de ondersteuning door het meest uitgebreide fotosysteem ter wereld. Of u nu de details van een close-up wilt fotograferen of wilt inzoomen op een onderwerp in de verte, voor maximale flexibiliteit is elk van de objectieven uit het uitgebreide assortiment Canon EF-objectieven via de nieuwe Mount Adapter EF-EOS M op de camera aan te sluiten.

Met één van de Canon Speedlite flitsers kunt u ook experimenteren met creatieve belichtingstechnieken om uw opnamen een extra accent te geven. Of maak unieke opnamen door creatieve filters te gebruiken, zoals Toy Camera-effect, Grainy B&W of zelfs een filter dat de vervorming van een fish-eye objectief imiteert. De filters kunnen worden toegepast voordat de opname wordt gemaakt, waarbij het resultaat vooraf kan worden bekeken in Live View, zodat u met verschillende effecten kunt experimenteren voordat het perfecte effect voor uw eindresultaat wordt gekozen.

Aan de slag als filmmaker met EOS Movie en Video Snapshot

Wanneer zich een situatie voordoet die om meer vraagt dan een foto, stelt de EOS M u in staat eenvoudig over te schakelen op Full HD-movie met stereogeluid. De Video Snapshot modus stelt u in staat fascinerende in-camera HD-movies met een professionele uitstraling te maken en voorkomt dat familie en vrienden al het opgenomen beeldmateriaal moeten bekijken.

EOS System uitbreiden met speciale accessoires

Als aanvulling op de compatibiliteit met de bestaande Canon EF-objectieven1, accessoires en Speedlites, wordt voor de EOS M een eigen assortiment met compacte accessoires gelanceerd. Twee nieuwe EF-M objectieven bieden flexibiliteit en krachtige prestaties bij gebruik in combinatie met de EOS M – de EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM standaard zoom en het EF-M 22mm f/2 STM objectief met vaste brandpuntsafstand. Beide zijn voor uitzonderlijk vloeiende AF-prestaties uitgevoerd met de nieuwe Stepper Motor technologie en precisie optica van Canon. In aanvulling op de zakformaat body van de camera hebben beide compacte objectieven de ideale vormfactor.

Daarnaast wordt de EOS M standaard geleverd met de nieuwe Speedlite 90EX flitser. Deze lichtgewicht en compacte flitser biedt een maximaal richtgetal van negen en ondersteunt groothoekopnamen. Daarmee is het de ideale flitser voor algemeen gebruik. Een wireless masterfunctie maakt wireless bediening van meerdere flitsers mogelijk en stelt meer ervaren gebruikers in staat te experimenteren met creatieve belichtingseffecten.

EOS M – de belangrijkste kenmerken

• De kwaliteit van een digitale SLR in een compacte body
• Scene Intelligent Auto
• Veelzijdig met verwisselbare objectieven
• Onscherpe achtergronden voor krachtige visuele impact
• Gebruiksvriendelijk touchscreen
• Sfeervolle foto’s bij weinig omgevingslicht
• Full HD-movie met Video Snapshot

(tekst afkomstig van Canon)


Canon CMOS-sensor

De Canon CMOS-technologie is door Canon ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de eigen DIGIC-processoren. Canon CMOS-sensoren beschikken bij elke pixel over een geavanceerd systeem voor ruisreductie om zo nagenoeg ruisvrije opnamen te produceren. Vergeleken met de CCD-technologie hebben de Canon CMOS-sensoren een lager energieverbruik en daarmee een langere gebruiksduur van de accu.
De signaalconversie wordt bij Canon CMOS-sensoren uitgevoerd door individuele versterkers die zich bij elke pixel bevinden. Onnodige ladingoverdracht wordt vermeden, waardoor het signaal sneller de beeldprocessor bereikt. De ruis wordt gereduceerd, het energieverbruik is lager en de frame rate neemt toe.

De APS-C-sensor in de EOS M beschikt over een nieuw Hybrid AF System met in totaal 31 AF-punten die de in het midden gelegen pixels van de sensor gebruiken voor continu-AF tijdens opnamen in de Live View modus en tijdens het vastleggen van EOS Movies1. Het Hybrid AF System gebruikt een combinatie van zowel fasedetectie als contrast-AF om snel en nauwkeurig automatisch scherp te stellen.
Het nieuwe sensor ontwerp produceert met 14-bits AD-conversie voor fijne tintgradaties zowel bij hoge als lage ISO-gevoeligheden een beeldkwaliteit van DSLR-niveau.

DIGIC 5 beeldprocessor
De nieuwste generatie Canon DIGIC-processoren ¡V DIGIC 5 ¡V is ontworpen om sneller dan ooit nog meer beeldgegevens te verwerken om zo elk deel van de scene met natuurlijke kleuren en vloeiende tinten nauwkeurig te reproduceren.
Omdat de beeldgegevens zes keer sneller worden verwerkt dan door de voorganger, stelt de DIGIC 5 processor de EOS M gebruiker in staat te werken met een reeks geavanceerde opname-instellingen en -programma¡¦s om de beeldkwaliteit te verhogen en de creatieve mogelijkheden te vergroten. Dankzij DIGIC 5 kan de EOS M continu hoge resolutie foto¡¦s maken met een snelheid van 4,3 fps, opnamen bij weinig omgevingslicht met minimale ruis vastleggen met ISO 12.800 en zijn nieuwe functies mogelijk, waaronder HDR Backlight Control.
Live View opnamen De EOS M is uitgevoerd met een 7,7 cm (3,0¡¨) 3:2 Clear View LCD II touchscreen dat fotografen in staat stelt heel eenvoudig de gewenste compositie te selecteren. Gebruikers kunnen kiezen uit een reeks on-screen weergavemogelijkheden bij het kiezen van composities en het beoordelen van opnamen:

 • Belichtingsregeling ¡V met keuze uit verschillende meetmethoden (evaluatief, deel, spot en integraal met nadruk op het midden) en weergave van ISO-waarde. Het resultaat van de belichtingsinstellingen wordt vooraf op het scherm getoond en stelt gebruikers in staat het eindresultaat te beoordelen voordat op de ontspanknop wordt gedrukt.
 • Rasterweergave ¡V met keuze uit twee verschillende rasterweergaven wordt het scherm verdeeld in 9 of 24 delen, ideaal voor opnamen met een uitgebalanceerde compositie.
 • Beeldverhoudingen ¡V fotografen kunnen kiezen uit vier verschillende ratio¡¦s, 3:2, 4:3, 16:9 en 1:1, die vervolgens op het scherm worden weergegeven om te helpen bij de compositie van opnamen. Bij JPEG-opnamen zal de foto worden vastgelegd met de gekozen ratio, terwijl RAW-opnamen later met DPP naar de gekozen ratio worden omgezet.

31-punts Hybrid AF System

De EOS M heeft een 31-punts Hybrid AF System dat zowel bij foto¡¦s als movies zorgt voor razendsnel en nauwkeurig automatisch scherpstellen. De CMOS-sensor in de EOS M combineert AF op basis van faseverschillen met Contrast AF om een snel en uiterst betrouwbaar Hybrid autofocussysteem te bieden. AF op basis van faseverschil maakt gebruik van het middelste deel van de CMOS-sensor om met hoge snelheid scherp te stellen. Contrast AF gebruikt een groter deel van de scene en zorgt dat het laatste deel van het scherpstelproces met een hogere nauwkeurigheid wordt uitgevoerd.

De EOS M biedt fotografen One-shot AF of Servo AF bediening plus een aantal verschillende AF-methoden om voor elk type onderwerp een optimale scherpstelling te verkrijgen. Tot de AF-methoden van de EOS M behoren:
Face detection & tracking ¡V voor automatisch detecteren en scherpstellen op gezichten binnen het beeld en volgen van bewegingen door te wisselen tussen

AF-punten

Fotografen kunnen bepalen waarop de camera zal scherpstellen door op het LCD de gewenste punten te selecteren.

 • FlexiZone ¡V Multi ¡V verdeelt het beeld automatisch in 31 verschillende AF-zones en gebruikt een algoritme om scherpstelling in het midden en dichtbij het onderwerp prioriteit te geven. Gebruikers kunnen een van de negen AF-zones selecteren om het gebied voor scherpstelling te wijzigen.
 • FlexiZone ¡V Single ¡V de standaard AF modus die fotografen in staat stellen een van de AF-punten op het LCD touchscreen te selecteren.
 • Focus Adjustment after AF ¡V komt overeen met volledig handmatige scherpstelling bij EOS DSLR-modellen. Zodra de automatische AF is uitgevoerd, schakelt de camera automatisch over naar handmatige scherpstelling, zodat fotografen het beeld iets kunnen aanpassen.
 • Touch AF & Touch Shutter Release ¡V fotografen kunnen het scherm aanraken om aan te geven op welk deel de camera moet scherpstellen en zo direct een opname maken.

EF-M objectieven en EF-objectieven
De EOS M heeft een maatwerk EF-M-vatting met een diameter die is geoptimaliseerd voor APS-C sensoren. Fotografen beschikken dankzij de nieuwe Mount Adapter EF-EOS M over de vrijheid om te experimenteren met het Canon EOS System dat meer dan 70 EF-objectieven telt. Daarnaast zijn speciaal voor de EOS M twee nieuwe, compacte EF-M-objectieven ontwikkeld die ideaal zijn om overal mee naar toe te nemen. Deze nieuwe objectieven zijn:

 • EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM ¡V een 18-55mm standaard zoom
 • EF-M 22mm f/2 STM ¡V een 22mm objectief met vaste brandpuntsafstand

(vervolg)

EOS Movie
EOS Movie stelt gebruikers in staat Full HD-movies (1920x1080p) vast te leggen met volledig handmatige controle op belichting en biedt bij maximale resolutie frame rates van 30, 25 en 24 fps en 60 en 50 fps bij een 720p resolutie.
De EOS M heeft in de Movie modus ook een hi-speed AF, met drie AF-methoden om haarscherpe en gedetailleerde videobeelden vast te leggen. De AF in Movies functie gebruikt AF op basis van faseverschil dat met informatie uit het middelste deel van de
sensor werkt om razendsnel scherp te stellen. AF in Movies gebruikt de volgende AF-methoden voor een optimale scherpstelling:

 • Face detection & Tracking
 • FlexiZone ¡V Multi
 • FlexiZone ¡V Single

De EOS M is uitgevoerd met een ingebouwde stereomicrofoon om het geluid vast te leggen met een kwaliteit die aansluit bij de beelden. De microfoon bevindt zich aan de linkerkant van de hot shoe van de EOS M om het geluid gemakkelijk te registreren. Het geluidsmenu heeft een dempingfunctie om plotseling optredende harde geluiden automatisch af te zwakken. Fotografen kunnen ook een windfilter inschakelen, waarmee geluiden beneden een frequentie van 100 Hz worden gereduceerd.

Het 16-bits geluid wordt vastgelegd met een sampling frequentie van 48 kHz en fotografen beschikken over de mogelijkheid over te schakelen tussen automatisch en handmatig, waarbij de laatste keuze biedt uit 64 geluidsniveaus.
Voor het maken van films beschikt de EOS M ook over een 3,5mm stereo miniplug waarop een compatibele externe microfoon kan worden aangesloten.

Video Snapshot
De Video Snapshot functie stelt gebruikers in staat een korte videoclip van 2, 4 of 8 seconden te maken. Deze korte clips worden vervolgens gecombineerd tot een dynamisch, snel moviebestand dat als Video Snapshot album kan worden bekeken. Zodra de duur van de videoclips is vastgesteld, zal telkens wanneer op de Movie knop wordt gedrukt een videoclip met die lengte worden vastgelegd. Is bijvoorbeeld een 4 seconden durend Video Snapshot geselecteerd, dan zal het Video Snapshot album bestaan uit clips die elk 4 seconden duren.
Bij het afspelen van een movie, Video Snapshot album of diashow, kan achtergrondmuziek (BGM) worden toegepast, ongeacht of de videobeelden worden getoond op het touchscreen van de camera of via de HDMI-aansluiting van de camera op een HDTV. Om dit te kunnen doen, dienen gebruikers eerst de gewenste audiobestanden2 te converteren naar het ondersteunde .WAV-bestandstype voordat de EOS Utility software wordt gebruikt om deze bestanden te uploaden naar de SD-kaart in de camera. Gebruikers kunnen ook kiezen uit vijf muzieknummers die met de camera zijn meegeleverd. Met de EOS M kunnen gebruikers nu ook Video Snapshots in-camera bewerken, de volgorde veranderen of clips verwijderen.

Clear View LCD II touchscreen
De EOS M heeft een 7,7 cm (3,0¡¨) 3:2 Clear View LCD II touchscreen dat gebruik maakt van capacitieve technologie om natuurlijke, op gebaren gebaseerde bediening tijdens het fotograferen en afspelen mogelijk te maken ¡V met ondersteuning van diverse gebaren, zoals een knijpbeweging, vegen en slepen. De nieuwe touch interface stelt gebruikers in staat AF-punten te selecteren, gezichten en onderwerpen te volgen, Touch Shutter te gebruiken om rechtstreeks via de scherminterface opnamen te maken of met het Quick Control scherm direct beeldinstellingen aan te passen.

Het scherm biedt zelf een resolutie van circa 1,04 miljoen dots en zorgt daarmee voor een hoogwaardige weergave van opnamen voor o.a. controle op scherpstelling. Een duurzame constructie elimineert de luchtlaag tussen het LCD en de beschermlaag van gehard glas, zodat weerspiegelingen worden voorkomen. Een speciale coating voorkomt dat vlekken op het scherm kunnen verschijnen en zorgt dat de kleuren op het scherm een natuurlijke uitstraling hebben en nagenoeg overeenkomen met de sRGB kleurenruimte.
Multi Shot Noise Reduction Bij Multi Shot Noise Reduction registreert de EOS M razendsnel vier opnamen achter elkaar en combineert deze vervolgens tot een opname met minimale ruis. Deze nieuwe functie is ontworpen om effectiever te zijn dan Strong Noise Reduction.

EOS Scene Detection technologie
De EOS Scene Detection technologie analyseert automatisch de gezichten, helderheid, contrast en afstand binnen de scene, waarbij deze informatie als feedback dient voor de Scene Intelligent Auto modus.

Scene Intelligent Auto
Scene Intelligent Auto gebruikt de gegevens afkomstig van het EOS Scene Detection System en bepaalt de optimale instellingen om de scene vast te leggen. Bij het maken van portretfoto¡¦s zullen de instellingen bijvoorbeeld worden aangepast om de huidtinten natuurlijker weer te geven.

Picture Styles
Picture Styles kunnen worden gezien als verschillende typen film ¡V waarbij elk type een ander kleureffect geeft. Binnen elke te kiezen mogelijkheid hebben fotografen controle over beeldscherpte, contrast, kleurtint en verzadiging. De Standard Picture Style van de camera is ontworpen voor direct bruikbare JPEG-opnamen waarvoor geen extra bewerkingen nodig zijn. Bij fotografie in RAW, kunnen de Picture Styles worden aangepast met de Canon Digital Photo Professional software.

De EOS M biedt de volgende Picture Styles:

 • Standaard: voor scherpe, levensechte opnamen waar geen nabewerkingen voor nodig zijn.
 • Portret: optimaliseert de kleurtint en verzadiging en zwakt de beeldscherpte af om aantrekkelijke, natuurlijke huidtinten te krijgen.
 • Landschap: voor krachtige groene en blauwe kleuren om bergruggen, bomen en contourlijnen van gebouwen te benadrukken.
 • Natuurgetrouw: past de kleuren van het onderwerp aan, zodat deze overeenkomen met een kleurtemperatuur van 5.200K.
 • Monochroom: voor zwart-wit fotografie met een serie filtereffecten (geel, oranje, rood en groen) en tinteffecten (sepia, blauw, paars en groen).

De EOS M beschikt bovendien over Picture Style Auto. Deze nieuwe Picture Style maakt zeer kleine aanpassingen op basis van de analyse van het EOS Scene Detection System om voor de opname een Picture Style te creeren. Drie met de meegeleverde Picture Style Editor aangemaakte Picture Styles zijn door de gebruiker op te slaan voor gebruik tijdens opnamesessies. Op deze geheugenplaatsen zijn ook Picture Styles op te slaan die zijn gedownload vanaf de Canon website www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/file/index.htm.

Basic+
Basic+ maakt het voor nieuwkomers in de wereld van fotografie eenvoudig om zelf verschillende beeldeffecten te creeren, zonder dat individuele instellingen moeten worden gewijzigd. Dit stelt gebruikers in staat te fotograferen op basis van sfeerbeleving, type belichting of type scene.

Bij fotografie op basis van sfeerbeleving hebben gebruikers keuze uit negen verschillende effecten: Standaard instelling, Levendig, Zacht, Warm, Intens, Koel, Helderder, Donkerder en Monochroom.
Bij fotografie op basis van verlichting of type scene, beschikken gebruikers over zeven instellingen die de witbalans op een vriendelijker manier aangeven: Standaard instelling, Daglicht, Schaduw, Bewolkt, Gloeilamp, TL-licht, Zonsondergang.

Creatieve filters

De EOS M biedt een serie filters voor creatieve effecten die kunnen worden toegepast op RAW-opnamen en alle JPEG-bestanden. Omdat het filter kan worden ingeschakeld nadat de opname is gemaakt, zijn gebruikers in staat op dezelfde opname verschillende filters toe te passen en de effecten te bestuderen:

 • Art bold-effect (Laag/Standaard/Hoog): geeft het effect van een olieverfschilderij met de mogelijkheid het contrast en de kleurverzadiging aan te passen.
 • Water Painting-effect (Licht/Standaard/Donker): geeft met zachte kleuren het effect van een aquarel. De densiteit van de kleuren kan worden aangepast op drie niveaus van intensiteit.
 • Fish Eye-effect: zorgt voor de cirkelvormige vervorming van een fish-eye lens. Het effect kan worden aangepast en, afhankelijk van de mate van vervorming, kan de rand van de afbeelding worden bijgesneden.
 • Grainy B/W: voor een korrelig zwart-wit beeld. Het effect kan worden versterkt door het contrast aan te passen.
 • Soft focus: geef een zacht eindresultaat. Dit kan worden verhoogd door de onscherpte aan te passen.
 • Toy camera-effect: voor een kleurzweem die kenmerkend is voor speelgoedcamera¡¦s. De vier hoeken worden iets donkerder en de opname ziet er zacht uit met een subtiele, korrelige uitstraling. De kleurzweem kan worden gewijzigd naar koele of warme kleurtinten.
 • Miniature-effect: zorgt voor het effect van een hele kleine scherptediepte, zodat de scene de uitstraling krijgt van een schaalmodel. Tijdens het fotograferen worden aangegeven delen van de boven- en onderrand van de opname onscherp, terwijl bij de rest de beeldscherpte gehandhaafd blijft. De orientatie (verticaal of horizontaal) van het beeldveld kan worden gewijzigd door op de knop INFO te drukken.

ImageBrowser EX

ImageBrowser EX is een softwarepakket voor het bekijken, bewerken en organiseren van opnamen en is bestemd voor gebruikers die vooral JPEG-opnamen maken. Het pakket combineert de populaire functionaliteit van ZoomBrowser EX en ImageBrowser in een programma dat gebruikers in staat stelt basishandelingen voor beeldbewerking
uit te voeren, waaronder helderheid en kleurbalans, met een in-software koppeling naar DPP voor bewerking van RAW-bestanden. Gebruikers kunnen bovendien meerdere opnamen tegelijk selecteren voor hernoemen van bestanden en aanpassen van afmetingen, en kunnen opnamen printen via een aantal geintegreerde en vereenvoudigde printopties.

EX Speedlite flitsercompatibiliteit
De EOS M is uitgevoerd met een hot shoe die compatibel is met het Canon assortiment EX Speedlite flitsers. Een nieuwe, compacte Speedlite ¡V de Speedlite 90EX ¡V heeft een richtgetal van 9 en optionele bediening via Wi-Fi voor creatieve flitsbelichting.
1 AF in Live View en Movies bij gebruik van Canon STM-objectieven
2 De Wet op Auteursrecht in uw land kan het gebruik van de gemaakte opnamen of muziek en opnamen waarop auteursrecht rust in combinatie met muziek op de geheugenkaart verbieden bij toepassingen anders dan voor privegebruik

De EOS M zal vanaf begin oktober 2012 beschikbaar zijn. De officiële verkoopadviesprijzen zijn als volgt:

EOS M plus 18-55mm kit: € 849,-
EOS M plus 22mm plus adapter kit: € 979,-
EOS M plus 18-55mm plus 22 mm kit: € 1049,-
EF-M 18-55mm: € 299,-
EF-M 22mm: € 249,-
EF(-S) adapter: € 129,-

Ja, er is een doelgroep voor deze camera. De casual fotograaf die niet al te veel wil instellen, goede beeldkwaliteit eist, maar geen spiegelreflexcamera wil meesjouwen. Die doelgroep wordt echter al jaren bediend door het bestaande aanbod systeemcamera’s van de concurrentie. Canon de laatste fabrikant is die deze markt betreedt en heeft de afgelopen jaren andere fabrikanten kunnen afkijken. Desondanks is er niet iets dat de EOS M echt bijzonder maakt ten opzichte van de concurrentie (behalve dan dat je met een adapter ook EOS lenzen op kunt gebruiken). Desondanks zou zo’n ‘me too’ product, dat nog het meest in de buurt komt van een Sony NEX-3-serie, best kunnen aanslaan. Maar we hadden, vier jaar na de eerste systeemcamera (de Panasonic G1) misschien wel iets meer verwacht.

De EOS M onderscheidt zich niet echt van de concurrentie, is zeer beperkt uit te breiden (EVF, objectieven) en extra’s zoals wifi, een kantelbaar scherm of een geïntegreerde gps ontbreken. Gezien de specificaties is de prijs aan de hoge kant, zeker omdat er al heel erg veel aanbod van andere fabrikanten is, die ook nog eens lagere adviesprijzen hanteren (ter vergelijking de Sony NEX-F3 heeft een adviesprijs van € 599 – inclusief kitlens en meegeleverde flitser). 

Eind september, begin oktober worden de eerste camera’s verwacht, wat helaas nog even duurt. Rond die tijd komen we met een definitieve conclusie nadat we de camera uitgebreid in de praktijk aan de tand hebben gevoeld en door de testmolen hebben gehaald.

Op deze pagina vind je wat extra beeldmateriaal van de EOS M:

De EOS M met de 22mm f2.0 pancake

Een dwarsdoorsnede van de EOS

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *